Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kanabinoidni receptori su u nama

  • Četvrtak, 21 Studeni 2013 13:57
  • Pročitano 3683 puta

Da li ste znali da je u strukturu ljudskog tijela ugrađen sustav bjelančevina poznatih kao kanabinoidni receptori čija je uloga obrađivanje kanabinoida, baš poput THC- a, jedne od najvažnijih aktivnih tvari marihuane?

Otkrića nekih znanstvenih studija pokazuju da majčino mlijeko prirodno sadrži mnoge kanabinoide koji su od vitalne važnosti za pravilan razvoj čovjeka. Stanične membrane u tijelu, opremljene tim kanabinoidnim receptorima, kada ih aktiviraju kanabinoidi i razne hranjive tvari, štite stanicu od virusa, štetnih bakterija, raka i sl. Majčino mlijeko bogat je izvor endokanabinoida, specifičnog tipa neuromodulatornih lipida koji u osnovi uče novorođenče kako da jede stimulirajući proces sisanja. Kada u majčinom mlijeku ne bi bilo tih kanabinoida, bebe ne bi znale jesti, niti bi imale želju za hranom.

To nas dovodi do zaključka kako je ljudsko tijelo građeno za prihvaćanje kanabinoida, budući da te hranjive tvari imaju presudnu ulogu u zaštiti stanica od bolesti, jačanju imunog sustava, zaštiti mozga i živčanog sustava. S obzirom da znanstvenici konačno otkrivaju kako zapravo funkcionira taj kanabinoidni sustav, prava istina o korištenju marihuane kao lijeka, trebala bi biti sada još jasnija i raširenija.

U studiji o endokanabinoidima objavljenoj 2006. godine u časopisu Pharmacological Reviews, istraživači su otkrili još više koristi kanabinoida - njihovu sposobnost poticanja pravilnog metabolizma energije i regulacije apetita, liječenje metaboličkih poremećaja i multiple skleroze te sprječavanje neurodegeneracije.

S dosad mnogo objavljenih studija na temu medicinskih primjena marihuane, tu biljku zaista s razlogom možemo nazvati supernutrijentom s neograničenim potencijalom za poticanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream