Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Opasnosti korištenja mobitela

  • Utorak, 05 Studeni 2013 16:40
  • Pročitano 3193 puta

Mnogi stručnjaci upozoravaju na opasnosti korištenja mobilnih uređaja koji su postali neizostavni dio svakodnevice. Koliko vremena provedemo razgovarajući i surfajući na svom smart phoneu znamo sami, ali da li smo svjesni štetnog zračenja i posljedica koje ostavljaju trag na naše zdravlje?

Da bismo što bolje zaštitili zdravlje treba na umu imati par činjenica. Prvenstveno, upotreba mobitela utječe i mijenja naše držanje. Kada nešto čitamo na mobitelu ili tabletu, glavu gurnemo naprijed čime se vrši pritisak na vrh kralježnice. Živci koji se tamo nalaze se grče, a posljedica može biti glavobolja ili ukočenost vrata i ramena. Znači, treba pripaziti na položaj tijela prilikom korištenja naših uređaja.


Korisni savjeti

mobiteli...Također, dugotrajno gledanje u ekran može izazvati suhoću očiju, a time i upale. Najugroženija su djeca jer mikrovalno polje utječe na očne lezije što na posljetku oštećuje dječji vid. Djeca i mladi u razvoju su najosjetljiviji, a mobiteli koji emitiraju plavičasto svjetlo, odnosno frekvenciju sličnu svjetlosti, ometaju lučenje prirodnih hormona poput melatonina te hormona tiroidne žlijezde zbog čega se javljaju problemi s kilažom, tj. pretilost.

Ako mobitele držimo pored uzglavlja kada idemo spavati, mobiteli će nam emitirati spomenutu svjetlost i onemogućiti kvalitetan odmor koji je neophodno potreban svakome. Ukoliko ovo nisu dovoljne štetne posljedice korištenja mobitela, stručnjaci upozoravaju na još nekoliko. Elektromagnetska zračenja koja odašilju mobiteli i računala uzrokuju povišenje temperature okolnog tkiva uključujući stanice mozga. Što je snaga zračenja veća, to će temperatura biti viša što može dovesti do oštećenja stanica ili čak njihovog odumiranja.

Kako bismo to spriječili ili bar umanjili, smanjimo razgovore na svojim mobitelima ili ih zamijenimo tekstualnom porukom. Ne spavajmo s mobitelom pored uzglavlja, već ga udaljimo i ugasimo tijekom noći. Koristimo slušalice s mikrofonom te ga udaljimo kako ne bi ne postao sastavni dio našeg tijela. Kada koristite mobitel ili tablet, pazite na držanje, ne saginjite previše glavu naprijed. Ako imate osjetljivu kožu lica sklonu pojavi mrlja i pjega, obrišite svoj uređaj alkoholom ili nečim sličnim. Neka istraživanja su ustanovila da prosječno na površini mobitela ima 18 puta više štetnih klica nego na tipki za spuštanje vode u zahodu.

Kada razgovarate, mobitel držite pri dnu i tako smanjite utjecaj zračenja na vašu glavu, jer kad mobitel držite za gornji dio, rukom pojačavate zračenje koje se odbija prema vašoj glavi. Također zbog pojačanpog zračenja izbjegavajte koristiti mobitel u automobilima. Vjerujem kako smo osvjestili sve loše strane i posljedice korištenja mobitela, ali bez njih je nemoguće zamisliti današnji život. Zato, nađimo zlatnu sredinu koja će nam omogućiti upotrebu mobitela sa neznatnim posljedicama na naše zdravlje! Tehnologija treba služiti nama, a ne mi njoj!

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream