Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako unaprijediti međusobnu komunikaciju

  • Petak, 19 Siječanj 2018 11:25
  • Pročitano 228 puta

U današnjem ubrzanom načinu života, često se čini da se naša sposobnost otvaranja i slobodnog razgovora s drugima, osobito s onima s kojima se ne slažemo, čini izgubljena. Bezbroj ratova se vodi preko društvenih platformi, ali izgleda da čovjek više nije sklon normalno sjediti i zapravo razgovarati s drugom stranom o tome kako se osjeća i kako vidi stvari bitne za njegov život.

Kada promatramo djecu, ona su otvorena i zanimljiva, ne boje se postavljati pitanja. Njihove prirodne tendencije vode prema razgovoru, ali bi sadašnja kultura i sveobuhvatna upotreba tehnologije mogli učiniti da taj urođena vještina jednostavno nestane.


Izgubljen prisni kontakt?

ovisnost o mobiteluStara mudrost u vidu opće povezanosti svakoga od nas trenutno je u današnjem svijetu pomalo izgubljena. Dovoljne su jedna-dvije poruke preko neke od socijalnih mreža i to je najčešće vrhunac cijelog razgovora. Sa tim pristupom, možda smo dobili nešto vremena u životu, ali smo izgubili dubinu i kvalitetu odnosa sa ljudima oko nas.

Iako smo trenutno više povezani s cijelim svijetom nego što smo ikada prije bili, manje smo povezani s ljudima u našem svakodnevnom životu. Gubimo ovu izravnu i osobnu vezu, a posljedica je sve teži pristup međusobnim izvornim osjećajima. Osim toga, digitalni svijet ističe pojedinca, dajući mu osjećaj lažne moći. Naglasak na individualnost stvara gubitak uljudnosti među pojedincima - svaka osoba osjeća kako je njena perspektiva najvažnija.

Dugotrajne norme uljudnosti, poput poštovanja i tolerancije prema stajalištima drugih ljudi, uvažavanja drugog mišljenja i neugodnosti zbog eventualnog sramotnog ponašanja u slobodnom su padu. Gubitkom kvalitetnog razgovora u svakodnevnom životu izgubili smo dodir s našom sposobnošću da se međusobno prepoznajemo i osjetimo svoju srž u komunikaciji. Biti prisutan u komunikaciji s drugim osobama i slušanje njihovog stajališta, te poštovanje prema vlastitom temelj su za jednostavnost svakog razgovora.


Kako ljepše i bolje komunicirati

prisna komunikacijaBudimo svjesni - Svaka namjera je važna i to duboko utječe na našu interakciju s drugima. Ako namjera uključuje samog sebe, onda ćemo imati malo strpljenja kada se razgovor okrene prema nečemu drugom osim našim vlastitim interesima. Proširenjem svoje namjere da uključimo interese onih s kojima izravno komuniciramo spontano se otvaramo i na taj način dobivamo više svestranih i obogaćujućih razgovora!

Budimo ljubazni - Svaki početak razgovora je kao mali čin hrabrosti. Svi možemo prepoznati taj osjećaj pokretanja razgovora, ne znajući u kojem će se smjeru kretati. Dopuštajući osjećaj ranjivosti, a ipak dovoljno hrabri da pokrenemo razgovor, otvorimo se svim vrstama veza.

Obogatimo svoj svijet - Jedna ključna komponenta ove ideje je potreba za strpljivošću u kvalitetnom razgovoru. Strpljenje je usko povezano s dobrom procjenom trenutka kada početi i prekinuti tok razgovora i samokontrolom, kako bi se naše srce i um prirodno otvorili. Kada primijetimo da imamo potrebu grubo, glasno, impulzivno nešto reći, malo na trenutak zastanimo i na taj način pomalo kultivirajmo strpljenje u razgovoru.

uživanje u razgovoruOsvještavanjem sebe i suosjećanjem prema drugome u svim našim interakcijama, spontano će se razvijati sposobnost uključivanja u ugodne i smislene razgovore. Istina je da nije bitno ako se u potpunosti ne slažemo s osobom s kojom razgovaramo; dokle god postoji obostrano poštovanje i svjesnost da nismo sami u tom razgovoru. U tom slučaju možemo bez problema razgovarati o bilo kojoj temi bez gubljenja raspoloženja i eventualne ljutnje na sami tijek razgovora.

Usredotočujući se za početak na ove male trikove možemo polako vratiti ovaj osnovni ljudski oblik komunikacije, poboljšati ga i uživati u konverzaciji sa bilo kime - slučajnim strancem, prijateljima, poslovnim kolegama ili voljenom osobom. Razlike nema. Bitno je ponovno se povezati sa dobrotom u našim srcima i koristiti govor kako bismo prirodno probuđivali dobre osobine u sebi i drugima :)

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream