Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako muzika utječe na mozak i zdravlje

  • Nedjelja, 08 Siječanj 2017 17:00
  • Pročitano 887 puta

U jednoj bolnici u njujorškom Bronxu, pred kraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, jedan težak bolesnik koji je zbog moždanog udara izgubio moć govora oporavljao se 2 godine. Liječnici koji su ga liječili zaključili su da je njegovo oštećenje doživotno sve dok jednoga dana dežurno bolničko osoblje nije čulo bolesnikovo pjevušenje. Mučio se dok je izgovarao riječi, ali to je bilo drastično poboljšanje.

Liječnica koja ga je čula, od tada mu je po nekoliko puta tjedno radila društvo i pjevala zajedno s njim. Čak se potrudila nabaviti i jednu malu, dječju harmoniku koja im je pomagala u ovoj neobičnoj terapiji. Nakon nekoliko mjeseci upornog vježbanja, čovjek je znao otpjevati mnoge cijele pjesme, a ubrzo mu se i moć govora potpuno vratila.

Nažalost, iako je od tada prošlo gotovo 50 godina, ovoj jedinstvenoj metodi nije pružena šansa, čak je često i osporavana. Bez obzira što je kasnije jedan neurokirurg iz iste bolnice svojim eksperimentima nepobitno potvrdio blagotvornost terapije muzikom na osobe koje se oporavljaju od moždanog udara, muziko-terapija je bila potpuno zapostavljena. Tek u ponekoj bolnici zadržala se uglavnom među medicinskim osobljem.


Muzika i mozak

mozak i muzikaMeđutim, u današnje vrijeme sve je više neurologa koji su se zainteresirali i počeli proučavati kako muzika djeluje na ljudski mozak. Danas su stručna istraživanja ljudskog tijela pa i mozga, znatno olakšana zahvaljujući modernoj tehnologiji. Uz pomoć nje se mogu u realnom vremenu promatrati svi procesi koji se trenutno odvijaju u mozgu. Na ovaj način promatra se i kako mozak reagira na muziku. Što se događa u mozgu, odnosno umu čovjeka koji sluša ili komponira glazbu.

Najsuvremeniji skeneri, magnetske rezonance i drugi medicinski aparati koji se koriste za ispitivanje mozga definitivno su potvrdili kako muzika itekako utječe na rad mozga. Uzročno – posljedične veze između muzikoterapije i oporavka pacijenata s moždanim oštećenjima danas su neosporne. Sasvim je jasno kako muzika vrlo povoljno utječe na proces rehabilitacije od moždanog udara.

Prema jednoj finskoj studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju, aktivno slušanje i opuštanje uz muziku dovodi do aktivacije široke mreže neurona u različitim moždanim regijama koji direktno utječu na pažnju, govor, pamćenje, razvoj emocija i motoriku čovjeka. U ovom istraživanju sudjelovalo je 60 pacijenata na oporavku koji su razvrstani u tri skupine.

Jednima su puštane najomiljenije pjesme, drugi su slušali audio knjige dok su oni iz treće skupine mogli sami birati što žele slušati. U sljedeća dva mjeseca pacijenti iz svih skupina morali su slušati audio zapise koji su im dati po 60 minuta intenzivno svakoga dana. Istovremeno su neurolozi i psiholozi radili sve uobičajene procjene. Krajnji rezultat je pokazao da su se kod onih koji su slušali muziku počele vraćati sposobnosti verbalnog pamćenja i koncentracije te da im se popravlja raspoloženje.

Iako još nije utvrđeno koji točno mehanizam u mozgu doprinosi ovom poboljšanju, studija je dokazala kako intenzivno slušanje muzike može kod osoba koje su preživjele moždani udar u značajnoj mjeri povećati šanse za kognitivni oporavak i za podizanje raspoloženja. Raspoloženje je podjednako važno kao i povratak kognitivnih sposobnosti jer eliminira mogućnost zapadanja u depresiju koja je vrlo česta kod bolesnika kojima predstoji dug proces neizvjesnog oporavka.

Slušanje muzike, ima još pozitivnih učinaka. To je pokazalo jedno istraživanje provedeno na Univerzitetu u Barceloni. Prema njegovim rezultatima, slušanje muzike pospješuje oporavak i koordinaciju gornjih ekstremiteta. Učinak je bolji kada se muzika sluša, svira i pjeva u grupi, a najbolji ako grupa ima mogućnost korišćenja metronoma.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream