Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Karnozin pri liječenju dijabetesa

  • Utorak, 27 Rujan 2016 09:07
  • Pročitano 711 puta

Skoro svaki dijabetičar zna što je HbA1c. To je glikozilirani hemoglobin koji daje informacije o razini šećera u krvi u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako se prati stanje organizma i kvaliteta kontrole šećera u njemu.

Nedavna istraživanja su dokazala anti-glikacijski učinak karnozina, a mnogi njegovi korisnici osjetili su njegov pogodan učinak na vlastitom zdravstvenom stanju. Zato, idemo objasniti što je zapravo glikacija.


Glikacija

Glikacija proteinaCijeli organizam je u stalnom procesu koji se zove glikacija. Ova reakcija podrazumijeva vezivanje molekula proteina za molekule šećera (glukozu) s pratećim formiranjem oštećenih, nefunkcionalnih struktura. Glikacija mijenja strukturu bjelančevina čime smanjuje njihovu biološku aktivnost.

Proteini koji su uključeni u ovaj proces se akumuliraju u zahvaćenim tkivima i odgovorni su za komplikacije koje dijabetes nosi sa sobom. Glukoza je motor koji pokreće glikaciju, a rezultat sjedinjavanja glukoze i proteina je nastanak slobodnih radikala i krajnjih produkata glikacije koji su označeni kao AGE-s.

Kod dijabetičara se stvara puno veća količina AGE-s nego kod zdravih ljudi. Ovaj proces mijenja fiziološke funkcije organa s kasnijim destruktivnim posljedicama. Jedna od posljedica je 50x više formiranja slobodnih radikala. Tako je dijabetes bolest koja ubrzava starenje, a AGEs utječu na arterije (nastanak arteroskleroze kod dijabetičara zajedno s infarktom miokarda, 3 puta je češće nego kod nedijabetičara), očnu leću i mrežnicu, periferne živce i bubrege.

Karnozin i anti-glikacija

dijabetesKarnozin pored sprječavanja glikacije, pomaže i uklanjanju glikoziliranih proteina. Pogodan za sve dijabetičare zato što smanjuje rizik za nastanak dijabetičkih komplikacija, posebno bolesti srca, moždanog udara, ateroskleroze, oštećenja bubrega, očnih komplikacija. Pogodan je i za trudnice s dijabetesom jer smanjuje rizik nastanka dijabetesa kod djece.

Karnozin svojim anti-glikacijskim djelovanjem može biti koristan u prevenciji i u liječenju komplikacija dijabetesa. Razne studije i klinička praksa je pokazala kako je moguće suplementacijom karnozinom i dostizanjem fiziološke koncentracije karnozina u mišićima i krvi postići pozitivne učinke kod sprječavanja razvoja nekih kroničkih komplikacija dijabetesa ili spriječiti oštećenja tkiva slobodnim radikalima.

Svakodnevnom konzumacijom karnozina u tijelu se događa stalna regeneracija oštećenih stanica i eliminacija glikoliziranih bjelančevina koje narušavaju zdravlje te stvaraju one neželjene posljedice dijabetesa. Povećava se osjetljivost na inzulin ili se pojačava proizvodnja vlastitog inzulina kod dijabetesa tip 2. U svakom slučaju, karnozin značajno doprinosi zdravlju dijabetičara oba tipa bez obzira na terapiju i unos inzulina.

Valja samo pripaziti na vrijednosti šećera i pojačati kontrolu zbog mogućih poboljšanja u regulaciji vrijednosti šećera što konzumacija karnozina donosi sa sobom. S vremenom su te vrijednosti sve niže, a regulacija puno lakša. Prvi znakovi poboljšanja osjećaju se već prvi mjesec uzimanja, a znatno bolje opće stanje organizma raste iz mjeseca u mjesec.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream