Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sok od luka - lijek protiv sijede kose

  • Srijeda, 27 Srpanj 2016 09:46
  • Pročitano 6259 puta

Sok od crvenog luka već se stoljećima koristi kao lijek za tanku i sijedu kosu. Čak su prije par godina znanstvenici objavili kako je najbolji lijek za zdravu kosu primjena spoja aktiviranog suncem PC-KUS, tj. modoficirana pseudokatalaza.

Inače, sijeda kosa je rezultat oksidativnog stresa koji uzrokuje gomilanje hidrogen peroksida u folikuli kose koja se vremenom sama izbjeljuje iznutra prema van. No, osim oksidativnog stresa, ostali faktori koji utječu na pojavu sijede kose su neadekvatna prehrana (nedostatak vitamina posebno B12), pušenje, neki lijekovi, hormonalni poremećaji štitnjače, kemikalije (često bojanje kose) itd.


Luk je melem za kosu

Luk za kosuZnanstvenici su otkrili kako je sijeda kosa prvenstveno uzrokovana nakupljanjem vodikovog peroksida u korijenu folikula kose, a to je djelomično uzrokovano smanjenjem antioksidacijskog spoja katalaze. Kako bi očistio skalp i folikule, sok luka potiče proizvodnju katalaze koja sprječava sjedenje kose i promiče zadebljanje folikula.

Crveni luk bogat je izvor sumpora koji potiče proizvodnju kolagena koji je jako važan za rast kose. Također obiluje magnezijem, biotinom, vitaminima C, B1, B6, te fosforom i kalijem. Sok od luka, osim što hrani kosu navedenim sastojcima, poboljšava cirkulaciju na vlasištu te umanjuje eventualne upale na koži zbog svojih antibakterijskih svojstva.

Dakle, korištenjem soka od luka naša kosa postaje jača, zdravija, sjajnija, otvaraju se folikule kose te se sprječeva njeno sijedenje i infekcije. Oni koji su primjenjivali ovu metodu kažu kako se rezultati primijete već nakon mjesec dana korištenja!


Recept za zdravu kosu

Sok od lukaOčistite i naribajte dva do četiri crvena luka pa iscijedite njihov sok. Možete luk miksati i u blenderu ili sokovniku pa ga ne morate procijediti. U sok dodajte 1 žlicu meda i pomiješajte. Također možete proizvoljno dodati par kapi eteričnog ulja ružmarina koje potiče cirkulaciju ili rum pa ćete tako neutralizirati njegov jak miris.

Masirajte glavu odnosno vlasište tim sokom te ostavite da djeluje oko 15-30 minuta ili cijeli sat ukoliko imate vremena. Miris je jak, no vrijedi truda! Nakon ovog tretmana, operite kosu kao inače. Tretman je potrebno primjenjivati dva do tri puta mjesečno ili jedanput tjedno za brže rezultate.

Pored soka od luka najbolji saveznici za zdravu kosu su kokosovo i maslinovo ulje, orahovo i čičkovo ulje, avokado i limun, ayurvedski prah amle te pivski kvasac. Sve spomenute sastojke možete koristiti samostalno ili dodavati u sok od luka u vlastitom pakungu za kosu!

Ocijeni sadržaj
(13 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream