Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako pomoći tijelu protiv toksina?

  • Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 12:47
  • Pročitano 989 puta

Naš organizam konstantno pokušava očuvati zdravlje, a na prvo mjesto uvijek dolazi obrana protiv toksina koji mu štete. Tijelo prirodno pokušava eliminirati razne otrove putem urina, debelog crijeva, pluća, kože i sluznice u nosu i ušima.

Dakle, ako se osjeća ugroženo, tijelo može stvoriti simptome poput dijareje, kašlja i začepljenosti nosa, osipa na koži i drugog, sve s namjerom da zaštiti svoje stanice od neželjenih toksina. Prepoznavanjem ovih upozorenja koje nam tijelo pokazuje, možemo mnogo učiniti da mu pomognemo i preveniramo koliko je moguće izlaganje toksinima.


Što su toksini?

egzogeni toksiniToksin je bilo koja tvar, namirnica ili supstanca koja uzrokuje veću ili manju štetu našem organizmu. Troši našu dragocjenu energiju i resurse tijela kako bi ga se oslobodili uzrokujući pritom razne poremećaje pa čak i bolest. Postoje dvije različite vrste toksina koji utječu na tijelo.

Egzogeni toksini su kemikalije napravljene izvan našeg tijela, a mogu naškoditi stanicama ako se progutaju, udahnu ili apsorbiraju u krvotok kroz neki drugi kanal. Iako je nepoželjno živjeti i raditi u okruženju koje je puno egzogenih toksina, ipak možemo smanjiti izloženost nekim najčešćim poput lijekova koji dolaze s upozorenjem da njihova upotreba može dovesti do oštećenja jetre.

Također valja izbjegavati većinu raznih sredstava za čišćenje koja su agresivna ukoliko se udahnu ili dođu u kontakt s kožom i očima te nedovoljno testiranih proizvoda i kozmetiku za osobnu higijenu. Uvijek birajte proizvode sa što prirodnijim sastavom, posebice kada je u pitanju kozmetika, kreme, losioni i slično.

Endogeni toksini su proizvedeni unutar našeg tijela. Neki od tih toksina su otpadni proizvodi iz normalnih metaboličkih aktivnosti – ugljični dioksid, urea i mliječne kiseline. Ukoliko naše zdravlje nije ozbiljno ugroženo, tijelo bez problema i rutinski čisti sve ove toksine. No, ukoliko imamo loše prehrambene navike, povećan emocionalni stres ili neku kroničnu bolest, može doći do naglog povećanja razine endogenih toksina jer ih tijelo tada ne može adekvatno izbaciti. U tom slučaju ga ne treba dodatno opterećivati egzogenim toksinima već promijeniti prehranu i životni stil.


Prirodni mehanizmi obrane od toksina

tjelesna obrana od toksinaPrva linija obrane je sprječavanje toksine da uopće prodru u tijelo. Koža služi kao zaštitna barijera. Bakterije ne mogu prodrijeti u organizam kroz netaknutu kožu, a koncentracija soli u znoju stvara neprijateljsko okruženje za većinu bakterija. Dijelovi naših usta, pluća, probavnog trakta i drugih otvora kao što su oči, nos i uši koji dolaze u kontakt s okolinom su zaštićeni slinom, sluzi, suzama ili dlakama. Kiselina u želucu i prijateljske bakterije pružaju dodatnu zaštitu od toksina koje unosimo u tijelo.

Ove pasivne obrane su vrlo učinkovite u prevenciji. Kada prva linija obrane zakaže, tijelo se nastavlja boriti, ali sada sa nekim jasnijim simptomima kao što su kašalj, kihanje, curenje nosa, povraćanje i dijareja, a pomažu tijelu brzo izbaciti neželjene tvari. Također, povišena tjelesna temperatura pomaže tijelu ubiti invaziju mikroorganizama.

Organi za eliminaciju toksina

zdrava prehranaNajbolje možete pomoći tijelu ako mu omogućite da nesmetano radi svoj posao. Tijelo ima četiri glavna načina da se riješi toksina, no ako samo jedan ne funkcionira ispravno, naše zdravlje može biti ozbiljno ugroženo. Bubrezi su odgovorni za ispiranje otpada iz krvi. Najbolje im možete pomoći unošenjem dovoljno tekućine u organizam.

Jedan od prvih znakova dehidracije je boja našeg urina koji bi trebao biti uglavnom bistar ili samo sa laganom nijansom žute. Ako je urin tamno žut ili ima jak miris, šanse su da ne pijete dovoljno vode i samim tim odmažete svojim bubrezima.

Redovna stolica (jednom ili dva puta dnevno) je jedan od najboljih načina da uklonite toksine iz tijela. Ako niste u stanju postići ovu normu, niste sami jer se čak 20 posto ljudi bori sa zatvorom. Za početak, provjerite da li unosite dovoljno vlakana u organizam. Ona čiste debelo crijevo i olakšavaju nam riješiti probleme sa probavom. Zdravi smoothiji, sokovi, juhe i probiotici, idealni su lijek za zatvor. Također je bitno svakodnevno popiti 1,5-2 l vode kako bi pospješili probavu i eliminaciju štetnih tvari.

Koža je naš najveći organ eliminacije. Preznojite se najmanje tri puta tjedno kako bi olakšali koži da izbaci sve neželjene toksine. Posjetite i saunu ako možete, no ukoliko niste u mogućnosti to učiniti, redovna vježba i preznojavanje će poslužiti sasvim dovoljno. Također uvijek koristite prirodnu kozmetiku iz kućne radinosti!

disanje u prirodiUz svaki udah, pluća nam donose svježi kisik i pomažu da se isti transportira u ostatak tijela. Nažalost, zrak koji udišemo nije uvijek čist zato je neophodan česti boravak u prirodi. Svaki dan se potrudite makar 10 minuta duboko disati na što čišćem zraku. Ovo će vam pomoći da napunite mozak i tijelo kisikom.

Ako želimo ostati zdravi ili se riješiti već postojećih bolesti, bitno je shvatiti da je tijelo na našoj strani. Trebamo mu samo posao olakšati zdravom prehranom i organskim namirnicama, tjelovježbom i prepoznavanjem upozorenja koje nam daje kada je u nevolji!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream