Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Koncept prehrane protiv raka

  • Subota, 30 Siječanj 2016 17:28
  • Pročitano 2527 puta

Mnogi dobri, alternativni tretmani ne mogu ostvariti potpun učinak ako uz njih ne ide i adekvatna prehrana. Liječiti se od raka, a nastaviti sa uobičajenim načinom prehrane i života uopće je, kao kada biste jednom rukom gasili vatru vodom, a drugom dolijevali ulje. Takav „vatrogasac“ bi konačno pao potpuno iscrpljen i vatra bi na kraju prevladala. To se događa i sa našim imunitetom.

Piše: Ivona Živković

Ne možemo se liječiti od raka ili bilo koje druge bolesti, a nastaviti u organizam unositi previše kofeina, nikotina, konzervirane i rafinirane hrane – bijelog šećera i brašna, prerađenih ulja i brze hrane. No, jednako tako ne možemo provoditi dragocjeno vrijeme previše uz TV ili kompjuter u zatvorenom prostoru bez Sunca i cirkulacije svježeg zraka. To nije preporučljivo zdravoj, a kamoli bolesnoj osobi. Zbog toga uz odabrani tretman liječenja, trebamo mijenjati životne navike kako bi stvarni postali zdravi!


Antikancerogeni nutrijenti

bobičasto voće je zakon!Kod karcinoma se tretira cijeli metabolički proces i važno je ono što uzimamo, ali i ono što se ne smije uzimati. Karcinom je bolest koja je posljedica kronično poremećenog metabolizma, pa se može liječiti samo hranom ukoliko ona djeluje tako da uništava kancerogene stanice i zaustavlja kancerogene procese ujedno podižući imunitet i vraćajući metabolizam u normalu.

Ovo je moguće samo s hranom koja sadrži nutrijente koji uništavaju stanice raka, a njih je na sreću mnogo! Evo samo nekoliko nutrijenata iz povrća za koje se dokazano zna da djeluju pogubno na stanice raka: sirova mrkva (alfa karoten, beta karoten, Vitamin E..), sirova brokula (sulforafani/izotiocinati), sirovi kupus (izotiocinati), cikla (proantocianidini), začin kurkuma (kurkurmin), đumbir (gingerol), bobičasto voće – jagode, maline, nar (elagična kiselina), biljka graviola (acetogenini), zeleno povrće i pšenična trava (klorofil)...

Ovakav način liječenja traži vrlo precizno definiran jelovnik, a ne nasumce izabrane sirove namirnice ili makrobiotiku. Pored toga je važno u kojem stupnju se nalazi karcinom te koliko je oslabljen imunitet, odnosno koliko energije imamo za normalno funkcioniranje i asimilaciju hranjivih tvari. Sirova hrana traži više energije od kuhane kako bi se apsorbirala!

Također je važno napomenuti kako se pojedini antikancergeni nutrijenti ne slažu s nekim drugim pa može doći do njihovog konflikta  pri čemu antikancerogeni efekt slabi ili se potpuno poništi (miješanje određenog voća i povrća). Zato se prije primjene određene dijete, moramo strogo upoznati s onim što ta dijeta podrazumijeva i provjeriti da li je dobra za nas. Dakle, ne postoji univerzalna dijeta za karcinom već se ona prilagođava svakom pacijentu posebno.


Kako djeluje antikancerogena prehrana

zdrava destilirana vodaZa razliku od uzimanja klasičnih (alopatskih) lijekova gdje se često propisuje da se određeni lijek ne smije uzimati u kombinaciju s nekim drugim ili s alkoholom, sve ono što nije zabranjeno ostaje dozvoljeno u vrijeme terapije. Sa antikancerogenom dijetom nije tako. U terapiji karcinoma se uzima samo ono što je propisano i na način kako je propisano i ništa više izvan toga.

Sve takve dijete strogo vode računa da se nutrijenti u njima koji djeluju kao ubojice raka, kombiniraju tako da se time njihovo djelovanje pojačava. Vremenom dolazi do kumulativnog efekta. Ukoliko neki nutrijent ovo ometa i razblažuje učinak, on smanjuje taj kumulativni efekt koji se očekuje od 3 do 5 tjedana striktno propisane dijete.

Primjerice, u svim antikancerogenim dijetama se izbjegava klor, odnosno klorirana voda jer ona uništava mnoge antikancerogene. Također nije dobro konzumirati svježe sokove i smoothije s kloriranom ili fluoriranom vodom. Nikada ne možemo svježi sok od cijeđenog voća i povrća zamijeniti kupovnim sokom iz boce! Zato je korisno i zdravo piti destiliranu vodu ili onu za koju smo sigurni da je čista od klora i fluora!


Dobra i loša hrana

dobra hranaSva hrana koju unosimo u organizam kada smo bolesni može se dijeliti na:

1. Onu koja jača karcinom i mikrobe u stanicama raka ili u tijelu. To su: rafinirani šećer i brašno, gazirana pića, mliječni i mesni proizvodi...
2. Hrana koja je uzročnik raka (transmasne kiseline – margarin, pomfrit i sva druga obrađena hrana s mnoštvom e-ova koji su pretežno kancerogeni, aspartam i drugi umjetni zaslađivači, višemasne nezasićena ulja poput ulja kukuruza, itd…)
3. Hrana koja direktno ometa tretman za rak (klor, fluor, alkohol, kava...)
4. Hrana koja ometa i iscrpljuje imunitet jer ga navodi da se posveti uništavanju kancerogenih proteina (teletina, puretina, općenito previše proteina...)
5. Hrana koja sadrži nutrijente koji ubijaju karcinom, zaustavlja širenje karcinoma ili na neki način pomaže u tretmanu protiv raka: sve vrste citrusa (naranče,  mandarine, grožđe s košticama i ljuskom), maline, jagode, brokula, karfiol, pšenična trava, mrkva, ananas, đumbir, orašasti plodovi – orah, badem, sjemenke buće i suncokreta).

Karcinom uglavnom nastaje zbog unošenja u organizam određenih supstanci koje su stvorile fundamentalno lošu biokemijsku reakciju zbog čega je stanica postala kisela. Ovakva kisela sredina je dobra podloga za formiranje mikroorganizama, odnosno karcinoma. (pročitajte i ovaj članak)

Gljivice u organizmu su također veliki problem u liječenju jer one traže nutrijente u skladu sa svojim potrebama kako bi opstale. Tako traže nikotin, sladoled, pivo, fermentiranu hranu, šećer... Organizam zato osjeća strahovitu potrebu da baš to jede. Pored toga gljivice uzimaju hranu zdravim stanicama. Zbog toga je pravilna antikancerogena prehrana bogata nutrijentima pogubna i za rak i za gljivice, a koristi iste ili vrlo slične namirnice!

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream