Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Utjecaj boja na zdravlje i raspoloženje

  • Ponedjeljak, 26 Siječanj 2015 13:59
  • Pročitano 2479 puta

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku i sinergiju prostora. Činjenica je da oko 87 % ukupnih osjetilnih dojmova dobijemo kroz svijet boja. Čovjek boje koristi i preko njih izražava samoga sebe.

Boje u osnovi dijelimo na: primarne - crvena, žuta, plava; te sekundarne - boje sastavljene od dviju primarnih (narančasta, ljubičasta, zelena); na tople - crvena, narančasta, žuta, smeđa i hladne - plava, zelena, purpurnocrvena te neutralne boje - bijela, smeđa, bež.


Boje i zdravlje

boje i zdravljeBoje imaju u našem životu vrlo značajnu ulogu jer izravno utječu na naše raspoloženje, ugođaj i zdravlje. Svatko od nas ima svoj spektar omiljenih boja, ali i boja koje mu ne odgovaraju.

Doživljavanje boja ovisi o više faktora: nijansi boje, vrsti svjetlosti (dnevna ili umjetna, intenzivna ili prigušena..), našem općem raspoloženju, bioritmu ili jednostavno po potrebi koju dobijemo iznutra da nam određena boja upravo treba.

crvenaCrvena je optimistična vitalna boja aktivnosti, vrućine, pokreta, borbe, strasnog života. Čovjeku je najizražajnija ekstrovertirana boja koja povezuje punoću života s hrabrošću, žrtvovanjem, ljubavlju, jakim osjećajima i postupcima strasti. Crvena nikoga ne ostavlja hladnim. Možete je voljeti ili mrziti, ali pored crvene boje ne možete ostati ravnodušni. Crvena povećava tonus mišića, ubrzava bilo, diže krvni tlak, ubrzava krvotok, lučenje adrenalina i djelovanje jetre. Izaziva dublje disanje. Može izazvati glavobolju i nije prikladna za nagle i osjećajno nestabilne osobe.

naranča(sta)Narančasta boja je usijana, svjetleća, topla boja vatre i Sunca. Asocira na izlazak ili zalazak Sunca, na ukusne plodove poput marelica, mandarina, naranči… Indijcima simbolizira hrabrost i žrtvovanje. Nije toliko agresivna i strasna kao crvena pa je stoga kao osjećajni poticaj vesela, ugodna boja koja pomaže u savladavanju umora.

Zbog navedenih je karakteristika uporabna dodatna pomoć u liječenju depresije. Narančasta boja izražava toplinu, širokogrudnost, lagodnost i razigranost. Otvara apetit, a navodno pomaže lakšem jutarnjem ustajanju.
Narančasta boja jača pluća, gušteraču i slezenu te potiče rad srca. Potiče probavu, povećava apetit, a može smirivati ili uznemiravati. Ova boja stabilizira osjećaje, a neke pojedince može zamarati. Sve nijanse narančaste boje imaju jednako značenje i utjecaj, što ovisi samo o dominantnom prevladavanju komponente (žuta ili crvena).         

žutaŽuta je boja Sunca, svjetlosti i optimizma koja osvježava, aktivira i oslobađa od strahova. Zadržava budnost i potiče koncentraciju, simbolizira stvaralaštvo i mudrost. Potiče motoriku, a komunikativnost je njezina važna karakteristika (razlog je to što su poštanski sandučići žute boje). Na zidovima i drugim površinama stana ima pozitivan utjecaj na raspoloženje.

Žuta boja najbolje djeluje na dišne organe, pomaže u liječenju psihoneuroza, diže krvni tlak, potiče bilo i povećava brzinu disanja. Povoljno djeluje na živčani sustav. Najčešće nijanse žute: mutnožuta (smirivanje, razmišljanje), živožuta (živahnost, smjelost, opuštenost), maslinastožuta (mračnost raspoloženja) i limunski žuta (budnost, živahnost, čilost, usavršavanje).

zelena za zdravljeZelena boja je i boja zdravlja. Zelenim bojama pokušavaju liječiti zamor živaca i histeriju jer smirujuće djeluje na živčani sustav, djelotvorna je kod iscrpljenosti, može ublažavati migrenu. Za zelenu je svjetlost karakteristično da širi kapilare, snižava krvni tlak, potiče unutarnje lučenje sokova. S druge je strane boja mira, smirenosti, odmora, razmišljanja. Njezina simbolika utječe na čovjekove osjećaje, smiruje i opušta. Znamenje je uravnoteženosti.

S obzirom na to djeluje umirujuće: najprikladnija je za kupaonice i spavaće sobe; može i u obliku raslinja. Ima suprotne učinke od crvene: snižava krvni tlak, smiruje živčani sustav i migrenu, uspostavlja osobnu ravnotežu, uklanja iscrpljenost i nesanicu te širi kapilare.

plavaPlava boja spada među osnovne boje. Ona je suprotnost žutoj boji, a njihova je mješavina zelena koja združuje svojstva obiju. U prirodi je rasprostranjena u plavetnilu neba koje se odražava u vodi. Simbolika modrine: mudrost, inteligencija, besmrtnost, beskonačnost, dubina, uzvišenost, produhovljenost, mistika.

Njezine psihološke asocijacije: jasno, svježe, lakoća (boja atmosfere), prozirno, prozračno, udaljeno, tiho, mirno…
Fiziološki učinci modrine: smiruje bilo srca, smanjuje ritam disanja, smiruje, potiče aktivnosti uma, introspekciju, koncentraciju, usmjerava introvertno – zovu je i bojom mira i odmaranja.

ljubičastaLjubičasta je boja mješavina plave i crvene boje. Većim dodavanjem jedne ili druge ljubičasta dobiva karakterističniju nijansu pa time i odgovarajući udio karakteristika obiju boja: plave – boje mira, udaljenosti, duhovnosti… i crvene – boje kretanja, strasti, životne moći, vrućine energije…

S obzirom na to da u sebi združuje svojstva tako ekstremno različitih osnovnih boja (vruće, hladno…), djeluje nekako tajanstveno. Ljubičastaje boja je boja duhovnosti i prosvjetljenja te je često odijevaju svećenici, duhovnjaci i osobe koje teže visokim duhovnim vrijednostima.

bijelaBijela boja je boja jasnoće i kao rezultat svjetlosnih valova mješavina je svih triju prirodnih boja: žute, crvene i plave. Zbog toga se na bijelu boju uglavnom odazivamo pozitivno. Simbolizira jasnoću, nevinost i čistoću, kao i novi početak, rođenje. U vezi s blagim plavim nijansama djeluje vrlo hladno. Simbol je božanstva, savršenstva, ponosa, dobrote i vječnosti. 

Bijeli je stan svijetao i izgleda prostrano, ali puno bjeline izgleda pusto, sterilno i poput bolnice pa se stoga preporučuje da bijele zidove ukrasimo motivima, posterima ili uokvirenim slikama. Prilikom odabira boja u našem prostoru pokušavamo kombinirati boje koje najbolje odražavaju naš karakter jer ćemo time stvoriti okolinu u kojoj ćemo se osjećati udobno i uživati u prostoru!

Preuzeto s portala Bioenergija Beloša 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream