Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Opuštanje i liječenje uz stereofonske tonove

  • Petak, 19 Prosinac 2014 11:01
  • Pročitano 2519 puta

U svim starijim civilizacijama i drevnim naukama, zvukom se utjecalo na materiju mijenjajući njena svojstva. Postoje čak teorije kako su se drevne građevine (primjerice piramide), gradile uz pomoć zvučnih frekvencija i mantra. (pročitaj ovdje).

Piše: Ana-Marija Milaković

Zvukom se oduvijek i liječilo te dovodilo u stanje transa, veće svjesnosti, ravnoteže i zdravlja. U današnje vrijeme, zvuk se sve više koristi za liječenje fizičkog tijela i za opuštanje uma u obliku zvukoterapija s raznim instrumentima, tibetanskim zdjelama, gongom, a u posljednje vrijeme i sa stereofonskim tonovima (tzv. benaural beats).


Benaural beats - stereofonski tonovi

benaural beatsStereofonske tonove je otkrio 1839. godine fizičar Heinrich Wilhelm Dove primjetivši da kada se signali dvije različite frekvencije odašilju odvojeno svaka u pojedino uho, mozak prepoznaje faze varijacije između tih frekvencija te pokušava „pomiriti“ tu razliku. Na taj način mozak stvara svoj vlastiti treći signal – stereofonski ton ili benaural beat, koji je jednak razlici tih dviju frekvencija. Primjerice, ako puštamo frekvenciju od 100 Hz u lijevo uho, a od 105 Hz u desno, naš mozak čuje tj. prepoznaje treću frekvenciju od 5 Hz, njihovu razliku.

Zaključak raznih daljnjih istraživanja je dakle, da se korištenjem ove metode, mozak može dovesti u bilo koje promijenjeno stanje jer se na taj način direktno utječe na njegovu aktivnost. Slušanjem stručno odabranih kombinacija frekvencija, možemo postići stanja duboke koncentracije, opuštanja pa čak i iscjeljenja. Ta stanja su slična onima koje mozak doživljava tijekom meditacije, a povoljno utječu i na tijelo. Dakle, cilj slušanja tih stereofonskih tonova je različitim frekvencijama postići različite učinke na mozak i tijelo, a time i na svjesnost.

Moždani valovi

različiti moždani valoviBeta moždani valovi – (12-30 Hz) – pomažu regulirati i stabilizirati normalnu budnu svijest, povećavaju sposobnost koncentracije i nivo inteligencije.

Alfa moždani valovi – (8-12 Hz) – povećavaju kreativnost, mentalnu jasnoću, opuštenost, a mozak je prijemčljiviji za primanje novih informacija. Alfa valovi odlično uklanjaju stres i napetost te duboko opuštaju.

Theta moždani valovi – (4-7 Hz) – stanje duboke meditacije i opuštanja, povećana koncentracija i sposobnost zadržavanja memorije. Krvni tlak, disanje te otkucaji srca će se smanjiti na mnogo prirodniju razinu koja potiče spontano iscjeljenje tijela.

Delta moždani valovi – (0,1-4 Hz) – omogućuju najdublje stanje potpune opuštenosti, spavanje bez snova, nesvjesno stanje mirovanja koje omogućava tijelu potpunu regeneraciju i oporavak. To je najučinkovitiji način da um oslobodimo prevelike aktivnosti u budnom stanju i pomognemo mu ući u stanje potpunog mira.

S obzirom da je riječ o stereofonskim tonovima tj. o dvije različite frekvencije u pojedinom uhu, trebamo ih slušati sa slušalicama kako bi postigli njihov potpuni efekt. Mozgu je potrebno oko 7 minuta kako bi počeo reagirati na stereofonske tonove, a puni efekt se postiže za 15-30 minuta slušanja. Nije poželjno slušati tonove prilikom neke aktivnosti, vožnje ili tjelovježbe jer utječu na duboko opuštanje i uvode nas u spomenuta stanja koja nam najviše služe za iscjeljivanje tijela i duha.


Svakodnevna zvučna terapija

slušanje stereofonskih tonova za zdravljeUkoliko svakodnevno slušamo benaural beats, primijetiti ćemo značajnije promjene u budnom stanju u smislu većeg mira, staloženosti i bolje koncentracije, ali i u sanjanju više lucidnih snova te osjećaju odmorenosti nakon manje sati sna. Tonovi nam mogu pomoći i u liječenju pojedinih organa, raznih bolova te općem zdravlju cijelog tijela. Možemo postići slične efekte koje imamo prakticirajući yogu i meditaciju, djelujući frekvencijama na mozak odnosno um.

No, nemojte prestati raditi vježbe istezanja i svakodnevnu meditaciju ukoliko se njome bavite jer ne može biti „na odmet“ ili se kositi sa ovom „slušnom terapijom“. Možete samo imati bolje rezultate ako uz yogu i i tehnike disanja slušate stereofonske tonove. Oni će tada brže i jače djelovati na vašu svjesnost!

Ovdje je samo jedan primjer od mnogih stereofonskih tonova koji nam služi za duboko opuštanje i regeneraciju tijela. Najbolje je slušati prije spavanja ili kada osjetimo potrebu za malim predahom tijekom napornog dana. Zato, slušalice u ruke i potpuno se opustite!

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream