Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Shank Prakshalana - tehnika čišćenja crijeva

  • Utorak, 09 Prosinac 2014 09:37
  • Pročitano 20031 puta

U današnje vrijeme, sve smo više izloženi raznim bolestima i poremećajima. Razlog tome je, između ostalog, leglo bakterija i virusa u našim organima, prvenstveno u probavnom traktu.

Piše: Igor Hajaš

Njime prolazi hrana koja se često zadržava više nego bi trebala unutar naših crijeva. Suvremena i alternativna medicina, ayurveda će se složiti oko činjenice kako mnogi problemi s tijelom počinju upravo u probavnom traktu.

Nemojmo misliti kako je dovoljno obaviti samo veliku nuždu da se „počistimo“. Crijeva s vremenom trebaju i puno temeljitije čišćenje jer su u njima razne naslage pune toksina i nametnika koji gotovo nikada ne napuštaju naš organizam, a definitivno im tamo nije mjesto.


Temeljito čišćenje crijeva

čišćenje crijevaDanas postoji mnogo metoda kojima možemo očistiti i detoksicirati vlastiti organizam. Ovdje ćemo se osvrnuti na metodu poznatu u ayurvedi kao Shank Prakshalana. To je drevna tehnika čišćenja cijelog probavnog trakta, a sastoji se u ispiranju želuca i crijeva toplom, slanom vodom. Dakle, topla, slana voda se pije i posebnim vježbama izazovemo da ta ista voda na rektum izlazi van pritom nas temeljito čisteći.

Osobno sam isprobao razne metode čišćenja organizma, no ovo je najučinkovitija i bolja čak od klistira budući da se klistir bazira na čišćenju samo debelog crijeva, dok Shank Prakshalana čisti cijelu probavu.

To je ujedno i najjeftinija tehnika jer nam ne trebaju nikakvi laksativi, posebna ulja, biljni pripravci,niti poseban pribor kao što je potreban kod klistiranja. Trebamo samo toplu vodu, malo soli i naravno, volju i entuzijazam za čišćenjem.

Postupak

postupak čišćenja crijevaNajbolje je započeti s dvodnevnim postom, odnosno treba piti dva dana samo tekućinu koja može uključivati prirodne sokove ili samo vodu. Sljedeće jutro se malo ranije ustajemo da što prije započnemo s procesom.

Zagrijemo u loncu 2 litre vode, a na svaku litru dodamo jednu jušnu, ravnu žlicu morske soli. Voda treba biti što toplija, a opet ne prevruća (oko 40 stupnjeva) jer je trebamo popiti što je prije moguće. Stoječki popijemo dakle, dvije čaše slane vode naiskap ako je moguće i napravimo seriju od nekoliko jednostavnih vježbi istezanja, savijanja i izvrtanja kako bi voda doprijela u sve ravne i zavojite dijelove crijeva.

Zatim popijemo naiskap još jednu čašu vode te ponovimo seriju vježbi i tako naizmjence dok ne popijemo 1 vode. Tada radimo samo vježbe bez pijenja vode dok ne osjetimo potrebu za velikom nuždom. To bi se trebalo dogoditi već nakon 10-15 minuta. Tek nakon prvog pražnjenja popijemo još jednu čašu slane vode.

Tako pijemo, vježbamo, praznimo se, pa opet pijemo, vježbamo se i praznimo sve dok nam vježbe više nisu potrebne. Ponavljamo ciklus dok nam na rektum ne počne izlaziti čista voda ili dok nam ne postane zamorno. Sa zadnjom popijenom čašom, morati ćemo još nekoliko puta posjetiti toalet. 

Kako biste bolje razumjeli cijeli proces, pogledajte i ovaj kratki video koji sadrži spomenute tehnike koje radimo tijekom čišćenja crijeva:


Sat- dva nakon zadnjeg pražnjenja, možemo pojesti raskuhanu rižu s malo gheeja ili maslaca. Budući da nam je probava sada vrlo osjetljiva, trebamo sljedećih nekoliko dana jesti što laganiju, kuhanu hranu. Mesne proizvode, slatkiše i pečenu, masnu hranu je dobro izbjegavati barem dva tjedna ako ne i općenito. No, to prepuštam svakome na volju. U ovom slučaju je dobro jesti domaće uzgojeno voće i povrće, puno svježe salate i prirodnih sokova. Kuhana riža i juhe su također poželjne.

Nakon ovakvog čišćenja, bila bi prava šteta odmah unositi otrove i toksine u svoj organizam!


Upozorenja

treba pogoditi slanost vodeOvu metodu ne smiju prakticirati trudnice, maloljetne osobe bez nadzora i osobe s vrlo niskim tlakom, teškim oblikom dijabetesa ili s bolestima bubrega te žučnim kamencima.

Ne smijemo odstupiti od intenziteta slanosti vode. Naime, naš organizam tj. sve naše tjelesne tekućine su blago slankaste. Ukoliko stavimo manje soli od propisane količine, dogoditi će se da voda neće otapati i na sebe skupljati toksine, nego će se dio te vode jednostavno apsorbirati u organizam.

Time možemo napraviti više štete nego koristi jer toksini koji su se uspjeli otopiti u toj vodi na kraju završe još dublje u organizmu. Ako pak vodu presolimo, nećemo je moći tako lako popiti.

Također, ne bismo trebali koristiti industrijski prerađenu kuhinjsku sol već isključivo prirodnu, morsku sol. Također nije preporučljivo upotrijebiti više od 3 litre slane vode kako ne bismo poremetili korisnu crijevnu floru.


Savjeti

možemo dodati limun u slanu voduNekoliko dana prije čišćenja, dobro proučiti cijeli tekst i ne raditi nikakve teže poslove. Probati izvesti spomenute vježbe na suho. Dan čišćenja treba biti bez ikakvih obaveza, posvećen isključivo sebi.

Ako koristimo vodu iz pipe ili sa izvora, dobro bi bilo da je malo prokuhamo ili barem da odstoji preko noći da klor ishlapi ili ako je izvorska voda da se sitne čestice slegnu na dno. Ukoliko nam je mrsko piti toplu, slanu vodu, možemo u nju dodati malo procijeđenog limunovog soka. Vizualizirajmo kako voda teče našim probavnim traktom. Bitno je da se otvori prolaz između želuca i dvanaesnika.

Dok nije počelo prvo pražnjenje, mogla bi nam se pojaviti mala mučnina. To znači da se voda još uvijek zadržava u želucu. Treba nastaviti vježbati dalje bez pijenje vode. Možemo ubaciti i laganu masažu trbuha i to u smjeru kazaljke na satu gledajući odozgo prema svom trbuhu. Bitno je pogoditi pravi smjer masaže jer u tom smjeru ide sadržaj debelog crijeva prema rektumu.

Za one koji žele još veću korist od vježbi, mogu tijekom postupka mišićima sfinktera blokirati izlaz vode prema van, lagano masirati trbuh, neko vrijeme zadržati vodu i tek onda je ispustiti van. To potiče dodatno pranje debelog crijeva (najteže se operu stare naslage i zavijutci u crijevima). Naredne dane nakon čišćenja, konzumirati samo namirnice koje potiču obnavljanju crijevne flore.


Što možemo očekivati?

posljedice čišćenjaMnogo je beneficija koje pruža Shank Prakshalana. Ovo su samo neke od njih:

  • Oslobođenje tijela od toksina.
  • Regulacija probave.
  • Uklanjanje lošeg zadaha iz usta.
  • Ublažavanje alergija i bolesti kože.
  • Ublažavanje umora i uklanjanje depresije.

Sve navedeno je iz mog osobnog iskustva. Osim navedenih tegoba Shank  Prakshalana zasigurno rješava i još mnoge druge probleme, pogotovo one vezane za kožu, lošu probavu općenito i konstipaciju. Nema ništa ljepše i ugodnije nego istinski čisto tijelo!

Ocijeni sadržaj
(30 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream