Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Stress free and happy meditacija

  • Ponedjeljak, 30 Prosinac 2013 06:58
  • Pročitano 1677 puta

Svi se svakodnevno susrećemo sa situacijama koje u nama bude stres i nervozu te konstantno nezadovoljstvo. Nažalost, mnogi od nas su prihvatili takvo stanje kao normalno, uobičajeno stanje koje je teško ili nemoguće promijeniti. "Jednog dana će biti bolje", česta utjeha koja nam nikako ne bi trebala biti vodiljom, jer nas jedino može odvesti u apatiju.

Piše: Anastasija Mrklić

Mi živimo sada i naše srce ne poznaje buduće vrijeme u kojem će možda osjetiti pravu radost. Ono želi sada biti ispunjeno radošću i ljubavlju bez obzira na sve vanjske okolnosti i izvore stresa koji prijete sa svih strana.

Kada pronađemo u sebi izvor sreće i spokoja, tek tada smo u stanju rješavati bilo kakve probleme i nositi se sa izazovima života. Naša percepcija tada postaje šira, a mi smo u mogućnosti sagledati stvari s više razine i djelovati iz ljubavi.

Sreću ne prepuštamo slučaju i iluzornoj budućnosti već je sami kreiramo i uživamo u njenoj blagodati već sada, a okolinu i stresne situacije počinjemo doživljavati kao nove mogućnosti, a ne kao stalan izvor problema.

Zvuči prilično jednostavno što u stvarnosti i jest, no potrebna je praksa kako bi nam od početnog stanja stalnog stresa postalo normalno osjećati bezuvjetnu radost i ispunjenje (Znam da ovo nekom zvuči luckasto i naivno, ali upravo te obrasce trebamo promijeniti.). Ustrajnom vježbom i mijenjanjem navika, dešavaju se mala čuda, a stres nije ništa drugo doli loša navika koje se trebamo riješiti promjenom svojih misli, djelovanja, a zatim i osjećaja.


Vježba koja nam u tome može pomoći:

Udobno se smjestite na mjesto gdje možete nakratko biti sami (bolje na balkon nego u wc :) . Napravite par dubokih udaha i izdaha, sa svakim izdisajem opuštajući cijelo tijelo. Pomognite svom tijelu maštom. Zamislite napetost i stres kao crnu prašinu i zmazanoću. Sa svakim izdahom neka ona izlazi iz vaših mišića, organa i misli. Mašta je put do nesvjesnog, a naše tijelo i njegove reakcije su uvelike pod kontrolom nesvjesnog.

Zatim podignite ramena sve do ušiju i onda naglo pustite ruke da padnu uz tijelo. Ponovite to tri-četiri puta.

Zatim otvorite usta jako, jako kao da zijevate par puta, pa onda kao da izgovarate samoglasnik E. Pokušajte raznim grimasama rastegnuti mišiće lica i pri tom se dobro zabavite :)

Ponovno duboko udahnite dok podižete ruke prema nebu i zatim izdišite dok ih spuštate uz tijelo. Ponovite ovo tri-četiri puta.

Sada udobno sjednite i zatvorite oči. Zamislite malu kutiju u koju stavite sve svoje brige i stres koji ste nakupili. Sve loše misli i osjećaje koji vas pritišću, stavite u kutiju i dobro je zatvorite. Upotrijebite čvrsti selotejp ;)

OceanZamislite sada da dolazite do obale oceana s vašom kutijom stresa i da je predajete moru. Zamolite ocean da je odvede daleko od nas na pučinu i da tamo potone na samo dno. Osjetite olakšanje jer, oslobodili ste se od problema koji sada odlaze u nepovrat. U ovom trenutku napravili ste mjesta za nove, svježe misli i osjećaje koje želite da vas ispune.

Recite sami sebi: "Ja sam mirna i opuštena. Ja sam puna ljubavi. Svaku situaciju danas dočekat ću mirna i staložena s ljubavlju i strpljenjem." (Naravno, muškarce molim da ne govore u ženskom rodu kako se ne bi pretjerano feminizirali :) Ovo je važno jer ukoliko mi ne budemo imali ljubavi i razumijevanja za druge, teško ćemo naići na nekoga tko će ih imati za nas.

Prizovite sve najljepše želje za vas same i druge bližnje osobe. Budite nesebični. Napravite nešto lijepo za naše voljene u našim mislima. Napravite nešto lijepo čak i za onog tko vas nervira ili vas baca u stres. Zanemarite to! Širite dobru vibru i budite puni ljubavi čak i za one koji je nemaju za vas. Na taj način kreirate okolinu koja je prijateljski nastrojena prema vama.

Ponovno duboko udahnite, lagano izdahnite. Protrljajte dlanove i lagano ih stavite preko očiju. Osjetite toplinu kako vam se širi iz ruku i polako otvarajte oči.

Spremni ste za nove izazove! Jeeee!


Mašta postaje stvarnost

Iz takvog stanja iz nas se širi ljubav koja sve mijenja i stvara nove situacije u kojima više ne osjećamo nikakav stres već zahvalnost. Sve možemo riješiti s puno ljubavi i pažnje, a ono što nije u našoj moći, jednostavno zanemarimo i pustimo Božjoj volji. Nemojmo se vezati za probleme koji nam izgledaju nerješivi ili teški. Polako. Vrijeme nađe riješenje za sve.

Budimo snažni, obzirni, puni strpljenja i ljubavi jer nas jedino takvi osjećaji mogu istinski zadovoljiti! Kada primijetimo blago odstupanje, prisjetimo se naše kutije stresa koja je sada jako daleko od nas. Mi smo nova osoba koja sama stvara sreću i život bez stresa! Ako ništa drugo, ponovite meditaciju ;)

Uvijek možemo odabrati kako ćemo se osjećati i koji stav zauzeti u određenom trenutku! To je ono što ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo dopuštati drugima da sa svojom negativnošću ili nervozom utječu na naš život. Mi smo slobodni! Mi sami biramo kako ćemo se osjećati. Sve ostalo je laž. S vremenom će se i naša okolina promijeniti, a drugi će se početi ponašati bolje u našem društvu jer će osjetiti od nas dobre vibre i pozitivan stav! Oni koji to neće moći, napustit će vaše društvo jer će im ići na živce vaša dobra vibra i sreća. Jednostavno.

Da ostvarimo život ispunjen radošću i zahvalnošću umjesto stalnog stresa i borbe, moramo ustrajati te raditi na promjeni ustaljenih obrazaca kojima smo bili rukovođeni.

Bez našeg stalnog nastojanja i aktivnog kreiranja novih navika, promjena ne može nastupiti. Zato, budimo od ovoga trenutka na dalje, aktivni sudionici u stvaranju vlastite sreće jer ona je naš izbor!

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream