Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Shiatsu otklanja bol

  • Utorak, 03 Travanj 2018 12:21
  • Pročitano 3163 puta

Riječ shiatsu znači "pritisak prstima", a Shiatsu je ponekad opisan i kao masiranje, iako je mnogo kompleksniji i cjelovitiji od klasične masaže. U svakom slučaju, Shiatsu efikasno otklanja bol.

Kako Shiatsu djeluje?

Kao i akupunktura, Shiatsu se temelji na holističkom sustavu tradicionalne kineske medicine gdje se smatra da je bolest rezultat neravnoteže u prirodnom protoku energije Qi (Či) kroz tijelo. Shiatsu terapeut koristi pritisak prstiju i dlana na energetske putove koji se nazivaju meridijani s ciljem poboljšanja protoka Qija. Znanstveno objašnjenje je da Shiatsu umiruje preaktivan simpatički živčani sustav koji poboljšava cirkulaciju, ublažava ukočenost mišića te ublažava stres.


Shiatsu masažaKako se radi Shiatsu masaža?

Shiatsu terapeut primjenjuje pritisak koristeći svoje prste, palčeve i/ili dlanove u neprekinutom ritmičnom slijedu. Pritisak se osjeća više lokaliziran, jer se za razliku od drugih vrsta masaža, umjesto cijelog dlana, u većini tretmana koriste jagodice prstiju za pritiskanje. Pritisak na određene točke može biti blag, i mnogi taj osjećaj opisuju kao "dobru bol" ili malo snažniji ukoliko je potrebno. Ako osjećate nelagodu ili bol tijekom tretmana, obavijestite svog terapeuta kako bi prilagodio jačinu pritiska tako da vam bude ugodno. Međutim, "dobra bol" donosi ugodu i olakšanje od energetskih blokada i mišičnih spazama. Zato se prije terapije porazgovarajte s terapeutom o granici te boli. Tretman se radi na niskom stolu za masažu ili na podu. Za razliku od drugih oblika masaže, Shiatsu se ne radi s masažnim uljem, tako da ostajete potpuno odjeveni tijekom tretmana. Terapeut po određenom slijedu pritišće točke duž energetskih meridijana i radi razne manipulacije zglobova s ciljem opuštanja cijele muskulature i uspostavljanja ujednačenog energetskog toka u tijelu. Tretman je većini vrlo ugodan i blagotvoran. Zahvaljujući Međunarodnoj Shiatsu školi, koja je u Hrvatskoj prisutna od 1993. godine, imamo mnoštvo licenciranih i kvalitetnih terapeuta. Tako da, ukoliko se odlučite za Shiatsu tretman, možete dobiti vrhunsku uslugu.


atena aretaieion bolnica shiatsu ispitivanjeKliničko ispitivanje smanjenja boli

Na Klinici za upravljanje boli pri Sveučilišnoj bolnici u Ateni Aretaieion u Grčkoj, tim Shiatsu praktičarki predvođen Marijom Gryllaki, osnivačicom Grčke udruge Shiatsu praktičara, svojom je studijom od 2008. do 2011. godine na vanbolničkim pacijentima (68 pacijenata u dobi od 35-85 godina starosti) dokazao značajan utjecaj Shiatsua na smanjenje boli, olakšanja pri sekundarnim problemima (poput crijevnih poremećaja, alergija i nesanica), ali i ukazao na važnost suradnje između praktičara i klijenta.

Studija je pokazala da Shiatsu ima značajan i važan utjecaj na bol bilo kojeg uzroka te da starost nije konačan parametar za poboljšanje boli. Bolesnici od 40 godina i 60 godina iskusili su jednaka poboljšanja. Međutim, dob je predstavljala važan čimbenik u smislu suradnje. Mlađi bolesnici bili su pozitivniji i optimističniji glede rješavanja svojih zdravstvenih problema. Stariji bolesnici su bili skloniji pesimizmu i svoje su zdravstvene probleme povezivali sa svojom ograničenom životnom perspektivom. Oni su skloniji razočaranju i lakše odustaju. PTSP, tuga i psihološki čimbenici često su odigrali važnu ulogu u njihovom profilu boli. Bolesnici koji su surađivali iskusili su brže i bolje dugoročne rezultate.

Konačni zaključak studije jest da je Shiatsu tretman ponudio olakšanje boli te poboljšao kvalitetu života onih koji su bili uključeni u studiju. Pacijenti su pohvalili osjećaj podrške koji su osjećali s strane terapeuta nakon što je liječnicima ponestalo drugih opcija pri kontroliranju boli. I na kraju, prema izjavi osoblja odjela boli u bolnici u Ateni Aretaieion (Athens Aretaieion Hospital), Shiatsu je unaprijedio status usluge na licu mjesta. Shiatsuom do oslobođenja od boli.

Pomozi sebi pa će ti i Bog pomoći, vrlo je primjenjiva uzrečica, kako u Shiatsuu, tako i u svakodnevnom životu. Oslobodimo se boli. :)

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream