Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Glavne i manje čakre

  • Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 16:29
  • Pročitano 7778 puta

Ako čitate i pokušavate primijeniti pročitano, nadam se da ste osjetili protok energije kroz svoje dlanove. Ako to još ne osjećate, nemojte odustati, jer samo upornost donosi rezultate. Kako bismo mogli dobro djelovati, u ovome ću članku pisati o čakrama na koje se djeluje kroz tretman, te o njihovom značenju za dobro zdravlje.

Pranic Healing obrađuje 11 glavnih i 3 sporedne čakre. Po potrebi se radi i lokalno, ali vrlo često to nije potrebno. Pretpostavljam da znate ponešto o čakrama, ali nije naodmet ako ponovimo da su čakre kružni energetski centri koji se vrte i uvlače te otpuštaju energiju. Glavne čakre su promjera 8-10 cm, one kontroliraju i energetiziraju glavne vitalne organe vidljivog fizičkog tijela. Manje čakre su 2,5-5 cm promjera, a najmanje oko 2 cm, a kontroliraju i energetiziraju manje važne dijelove vidljivog fizičkog tijela.  

Čakre imaju važne funkcije:

1. Upijaju, prerađuju i raspoređuju pranu do svih dijelova tijela.
2. Kontroliraju, energetiziraju i odgovorne su za pravilno funkcioniranje cijelog fizičkog tijela, kao i njegovih različitih dijelova i organa. Neke od glavnih čakri kontroliraju i energetiziraju endokrine žlijezde, pa preko njih možemo stimulirati i balansirati njihov rad.
3. Neke su čakre centri psihičkih moći. Njihova aktivacija to podstiče i drži nas u dobroj psihofizičkoj kondiciji, ali nam razvija i sposobnost osjećanja suptilnih energija.

11 glavnih čakri

1. Bazna čakra nalazi se na dnu kralježnice. Kontrolira, energetizira i ojačava cijelo tijelo, mišićno-skeletni sustav, kralježnicu, proizvodnju i kvalitetu krvi, nadbubrežne žlijezde i sva tkiva. Djeluje na tjelesnu temperaturu, opću vitalnost. Poremećaji se očituju kao artritis, oboljenja kralježnice, krvi, karcinom, koštani karcinom, leukemija, alergije, problemi rasta, smanjena vitalnost, slabo zaraštanje rana i slomljenih kostiju.

2. Spolna ili seks čakra smještena je u pubičnom prostoru. Kontrolira i napaja spolne organe i mokraćni mjehur. Loša funkcija ove čakre očituje se kao bolesti ovih organa.

3. Meng mein je manja čakra koja se nalazi nasuprot pupka. Djeluje kao crpka za fine uzlazne energije iz bazne čakre. Kontrolira i energetizira bubrege i nadbubrežnu žlijezdu, tlak i urinarni trakt.

4. Čakra pupka kontrolira i energetizira tanko, debelo i slijepo crijevo. Svi problemi u ovom dijelu znak su lošeg funkcioniranja ove čakre.

5. Čakra slezene - splenična čakra je parna i smještena je na lijevom dijelu abdomena između prednjeg solar pleksusa i pupčane čakre, ispod lijevog rebrenog luka. Stražnja čakra slezene je smještena točno nasuprot u leđima. Slezena je zadužena za čišćenje krvi, a čakre slezene mjesta su kroz koja tijelo dobiva najviše zračne prane. Ove čakre tako upijenu i prerađenu zračnu pranu upućuju i raspoređuju u ostale dijelove tijela

6. Solar pleksus čakra, također parna, ključni je energetski centar čišćenja. Obje čakre pokrivaju gastrointestinalni sustav. Preko njih možemo energetizirati cijelo tijelo. One povezuju i balansiraju pranu iz nižih, donjih čakri, s višim čakrama. Slabo funkcioniranje ovih čakri odražava se kroz dijabetes, čir, hepatitis, srčana oboljenja, kao i ostale bolesti organa u tom dijelu tijela.

7. Srčana čakra - prednja se nalazi u središtu prsa, kontrolira i energetizira srce, timus i cirkulaciju krvi. Ova je čakra osjetljiva na emocije, stres, napetosti, a ima snažan utjecaj na fizičko srce. Stražnja srčana čakra kontrolira pluća i u manjoj mjeri srce i timus. Poremećaj u radu ove čakre očituje se kao upala pluća, tuberkuloza i druge bolesti pluća.

8. Grlena čakra - također parna čakra; smještena u sredini grla. Kontrolira i energetizira grlo, tiroidne, paratiroidne žlijezde i limfni sustav, do određene razine utječe i na spolnu čakru. Problemi kao guša, gubitak glasa, upala grla i sterilnost nastaju slabim radom ove čakre.

9. Agja čakra smještena je između obrva. Energetizira i kontrolira hipofizu, endokrine žlijezde i, djelomično, mozak. Zovu je generalom svih čakri jer upravlja i kontrolira rad svih čakri u tijelu. Kontrolira oči i nos, sve njihove funkcije. Loša funkcija ove čakre očituje se najčešće kao problem endokrinih žlijezda. Agja nema izgled i funkciju lijevka, ne napaja pranom samo svoje područje, nego pranu šalje i raspoređuje po cijelom tijelu. U sprezi s grlenom, stražnjom srčanom čakrom, i solar pleksusom, kontroliraju i energetiziraju dišni sustav.

10. Čeona čakra nalazi se u središtu čela, a kontrolira i energetizira epifizu i živčani sustav. Poremećaj u njenom radu se učituje kao gubitak pamćenja, paraliza ili epilepsija

11. Krunska čakra je smještena na sredini tjemena, područje fontanele. Ona kontrolira i energetizira epifizu, mozak i cijelo tijelo. Ona ima oblik lijevka, tako da se cijelo tijelo kroz nju napaja energijom. Poremećaj u funkciji odražava se kao bolesti epifize, mozga, ali i drugih fizičkih i psihičkih bolesti.

Energetiziranje tijela

Cijelo tijelo se može energetizirati kroz krunsku, čeonu, agju, stražnju srčanu, solar, pupak, slezensku, baznu, kroz čakre dlanova i stopala. Bolesni se dio može čistiti i puniti preko najbliže glavne čakre, i lokalno. Često se cijelo tijelo energetizira kroz solar pleksus zbog njegovog pložaja u sredini tijela. Ovaj proces treba biti vrlo polagan i oprezan kako ne bi izazvao probleme s disanjem. Jednostavno treba polako puniti da se prana može ravnomjerno raspoređivati. mIdemo sada vježbati kako da pomoću svoje senzibilnosti dobro očitamo, skeniramo auru i čakre, kao i moguće nepravilnosti u njihovoj funkciji.

Za početak se upitajte u umu: "Koliko je velika ova čakra"? Otvorenim dlanovima, okrenutim jedan prema drugom, s udaljenosti od oko 50 cm, polako ih približite. Razmak na kojem vam se dlanovi zaustave označava veličinu dotične čakre. Ponovno se upitajte: "Koliko je ova čakra zakrčena"? Ponovite primicanje dlanova i dobit ćete veličinu zakrčenja. Zakrčenje može biti manje, jednako ili veće od širine čakre. Vježbajte skeniranje, a u sljedećem ćemo članku vježbati dalje.
 

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream