Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako do sreće po savjetu joge

  • Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 09:05
  • Pročitano 220 puta

Upišete li u Google riječ „sreća“, otvorit će Vam se više od 26 milijuna rezultata pretrage s nekoliko milijardi definicija i isto toliko savjeta koji, tvrdi klinički psiholog Jeremy Cole, imaju samo jednu zajedničku karakteristiku: uglavnom su apsolutno beskorisni.

Piše: Medical Yoga Centar

A to, dodaje on, posebno je zabrinjavajuće u situaciji kad se, prema statistikama, svaka sedma žena i svaki deseti muškarac danas u ovom ili onom obliku osjećaju istinski nesretnima.


Ne prosuđujte sebe i druge

yogom do srećeJogijski su mudraci sreću smatrali logičnom rezultantom zdravog života, duševnog mira i ispravnog odnosa prema sebi i drugima, pri čemu je redovito vježbanje bilo prvi preduvjet na „fizičkoj razini promjena“. Današnja asana jedna je od onih koje se posebno preporučuju za postizanje osjećaja dubokog unutrašnjeg mira, ravnoteže i istinske sreće.

Na psiho-socijalnoj razini promjena zanimljivi su neki jogijski postulati kojih se valja pridržavati, a najzanimljiviji među njima su primjerice:

  • Odagnati svaku potrebu kritičkog prosuđivanja sebe ili drugih.
  • Prepustiti se mirno životu i sudbini da nam donosi i odnosi ono što mora.
  • Razviti osjećaj bliskog suživota s prirodom.

Vježba na našoj slici nije jednostavna, ali s njezinim postupnim svladavanjem raste osjećaj zadovoljstva vlastitim tijelom, te samopouzdanje, sigurnost i emotivna stabilnost. Po učenju joge vježba neutralizira nakupljene stresove i potiče unutrašnji osjećaj sreće. Opis je puno jednostavniji nego izvođenje; dovoljno je pogledati slike i pokušati… a tijekom održavanja ravnoteže najvažnije je umiriti tijelo, duh i disanje.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream