Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Joga i zdrav život produžuju nam životni vijek!

  • Srijeda, 07 Veljača 2018 10:07
  • Pročitano 222 puta

“Bojim se starosti”, govorio je Platon, “jer ona nikad ne dolazi sama”. I bio je u pravu. Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi zapravo u 94 posto slučajeva ne umiru od starosti. Rak, srčani infarkt, zatajenje bubrega, upala pluća ili druge bolesti uzrokuju smrt. Sve ono, dakle, što po Platonu dolazi sa starenjem.

Piše: Medical Yoga Centar

No, ima i razloga optimizmu! Usvojimo li zdrave navike u životu, možemo - uvjeravaju nas brojna suvremena istraživanja - očekivati zdravstvenu prednost 10 do 30 godina pred onima koji ne žive zdravo.


Savjeti za dug život

savjeti za dulji životDrevni su jogiji tvrdili još barem tisuću godina prije Platonovog rođenja da bismo bez teškoća mogli doživjeti 100 godina kad bismo usvojili barem neke od slijedećih savjeta:

● Redovito vježbati i provoditi mnogo vremena na svježem zraku.
● Jesti umjereno i zdravo, a piti čistu vodu.
● Naučiti uživati u poslu kojim se bavimo.
● Biti uvijek blago, smireni i ljubazni u odnosima prema drugim ljudima.
● Održavati visoku razinu osobne higijene.
● Ne uzimati stimulanse i sedative.
● Ostvariti sklad rada i odmora, ne pretjerivati ni u čemu.
● Jednom dnevno isprazniti crijeva.
● Izbjegavati područja s vrlo hladnom ili vrućom klimom.
● Voditi umjeren seksualni život.

Kao što vidite, recept za dugovječnost uključuje podjednako i fizičke i mentalne, pa čak i socijalne aspekte svakodnevnog života. Posebno je bitno što duže voditi aktivan život, komunicirati s ljudima, imati prijatelje i živjeti aktivno. Ne zaboravite da usamljenost, osjećaj odbačenosti i beskorisnosti stvaraju duboke traume kod mnogih starih ljudi. Jogi Vivekananda je jednom rekao: "Onoga trenutka kad čovjek osjeti da je suvišan, počinje se u njemu rađati podsvjesna želja za odlaskom iz svijeta u kojem više nikome nije potreban."

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream