Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kineska vježba za dugovječnost

  • Srijeda, 17 Siječanj 2018 16:06
  • Pročitano 360 puta

Evo i jedne mnogo jednostavnije vježbe, ali izvorno ne jogijske, nego vježbe poznatog kineskog sustava Tao revitalizacije, koji također nudi niz tehnika za postizanje dugovječnosti.

Piše: Medical Yoga Centar

Riječ je o tzv. vježbi kornjače uz koju se vezuje i nama teško prihvatljiva legenda o obitelji koja je, zahvaljujući ovoj vježbi, preživjela zatrpana u pećini, bez hrane i vode, nevjerojatnih 600 godina (?!) No, u svakom slučaju, vrijedi pokušati s vježbom, tim prije što ćete neke njezine učinke (posebno glede općeg smirenja i opuštanja) osjetiti već kod prvog izvođenja.


Kornjača - vježba dugovječnosti

opuštanje za dugovječnostVježba se izvodi u sjedećem položaju s prekriženim nogama (tzv. lotosu) pri čemu je tijelo uspravno, a ruke blago ispružene s dlanovima na koljenima. Ukoliko vam je lotos neizvediv, sjedite u približno sličan položaj, ali je bitno da vam je gornji dio tijela uspravan.

Udahnite dok je glava ravno, a zatim uz izdisaj podignite glavu što više istežući vrat uvis. Malo zadržite dah, a zatim udahnite vraćajući glavu u početni položaj. Tijekom novog izdisaja glavu savijate prema dolje, a zatim nastavljate s udisajem i uspravite glavu. Suština vježbe je postizanje jednog općeg hipometaboličkog stanja organizma, potpuno opuštenog i smirenog, sa maksimalno usporenim (ali dubokim i potpunim!) disanjem.

Ako i ne dovede do spektakularne dugovječnosti, ova će vas vježba ugodno opustiti i smiriti, a blagotvorno će djelovati na cirkulaciju, disanje i smanjenje visokog krvnog pritiska. Preporuča se vježbati dva puta dnevno po 15-20 minuta, samostalno ili u sklopu ostalih asana.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream