Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vježba za stabilnost i samopouzdanje

  • Srijeda, 06 Prosinac 2017 10:16
  • Pročitano 345 puta

Možda ste na Eurosportu, prateći sumo turnire, zapazili onaj ritualni «grupni portret» kada postavljeni u krug borci izvode stoljetni ceremonijal pozdrava; u specifičnom čučećem položaju, uspravnog gornjeg dijela tijela, sa široko razmaknutim rukama…

Piše: Medical Yoga Centar

Savršeno stabilni i čvrsti, u tim trenucima doista djeluju impresivno. Jogijska vježba Vir-asana, koja se često prevodi kao «junak», gotovo je idealna preslika spomenute poze japanskih grdosija. I doista djeluje baš kao što i izgleda: na čvrstoću (fizičku i mentalnu), te sigurnost i samopouzdanje.


Vir-asana za čvrstoću i sigurnost

joga za samopouzdanjePOČETNI POLOŽAJ: Čučnite sa široko razmaknutim koljenima. Ruke su opuštene, dlanova položenih na koljena. Gornji dio tijela je savršeno uspravan, ravan. Pogled usredotočen u neku točku u daljini.

IZVOĐENJE: Uz polagani, duboki i potpuni udisaj ruke bočno u velikom luku podignuti iznad glave, sklopiti dlanove i maksimalno se istegnuti uvis. Zadržati dah koliko je ugodno, a zatim polako spustiti ruke na prsa dlanova i dalje sklopljenih kao u molitvi. Malo zadržati dah. Uz novi udisaj ponovo podignuti ruke uvis…i onda ih – uz izdisaj – polako spustiti u početni položaj. Za slabije vježbače, već će i ovo biti dovoljno (najčešće počinju «otkazivati» noge), a ako možete, ponovite ovaj pokret još par puta.

DJELOVANJE: Psihofizička stabilnost, ravnoteža, jačanje mišića nogu, poticaj kompletnom dišnom sustavu itd.

NAPOMENA: Kao vježba koncentracije, katkada se savjetuje samo miran početni položaj, pogleda uprtog u neku daleku točku, uz duboko disanje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream