Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Dvostruki trokut - vježba za vaše diskove

  • Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 10:24
  • Pročitano 333 puta

Ajmo malo poduke o diskovima, tim iznimno važnim kolutićima između kralješaka, za koje ni ne znamo da postoje ako nam dobro služe, ali koji nam mogu prirediti paklene bolove ako stvari krenu po zlu.

Piše: Medical Yoga Centar

Kažu zato mnogi ortopedi: Čuvajte diskove, jer od njih dolazi najveći broj problema s kralješnicom.


Dvikonasana - dvostruki trokut

dvikonasanaDa li ste znali da se diskovi „prehranjuju“ cirkulacijom samo u prvim mjesecima našeg života. A kasnije? Kasnije se hrane postupkom zvanim difuzija, upijajući poput spužvi hranjive tvari iz tekućine kojom su obloženi. A spužva, ko spužva … najbolje upija kad je malo stisnemo, pa opustimo, pa stisnemo…

Upravo u tu svrhu postoji veliki broj jogijskih vježbi kojima se, kao ova koju vidite na slici, kralješnica savija naizmjenično naprijed-natrag i time aktivira upravo „mehanizam spužve“, koji pripomaže prehrani diskova. I zato je ova vježba - zvana “dvikonasana” ili dvostruki trokut – u našem programu, kao što je u programima tisuća medicinski utemeljenih jogijskih programa širom svijeta.

POČETNI STAV: Stanite uspravno, ruku opuštenih uz tijelo
IZVOĐENJE: Uz dugi i polagani udisaj, ruke spojite iza leđa i nagnite se natrag. Malo zadržite dah, koliko vam je ugodno. Uz izdisaj, savijte tijelo prema naprijed ne savijajući koljena, a ruke oprezno istegnite uvis. S novim udisajem, uspravite se u prirodni stojeći položaj, zadržavajući ruke spojene na leđima, malo zadržite dah, a zatim uz mirni i polagani izdisaj ruke u laganom luku opustite uz tijelo (početni položaj). Ponovite ovaj pokret nekoliko puta.

NAPOMENE:
*Intervali zadržavanja daha nakon udisaja neka traju samo onoliko koliko je ugodno i bez napora.
*Nemojte savijati noge u koljenima.

KONTRAINDIKACIJE: Nemojte raditi ovu vježbu ako imate niski tlak.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream