Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Joga za cjelokupno zdravlje tijela

  • Subota, 12 Kolovoz 2017 11:23
  • Pročitano 422 puta

U svom zanimljivom udžbeniku popularne fiziologije, dr. Ulrike Sonnenfeld je još davne 1956. napisala: „Bolnička praksa pokazuje da prosječni pacijent samo 10% trpi od boli. Ostatak od 90% najčešće je – dosada. Mnogi liječnici ustvrdili su da se bolji osjećaji i jača želja za oporavkom rađa u pacijentu, kojemu se skrati vrijeme mirovanja u krevetu i što prije počne s kretanjem i vježbama.“

Piše: Medical Yoga Centar

Kasnija istraživanja, ne samo da su potvrdila ovo stajalište, nego je prezentiran niz dokaza da mišićna aktivnost (i kretanje općenito) imaju presudan utjecaj, ne samo na oporavak bolničkih pacijenata, nego i na kompletno zdravlje. Dokazano je, primjerice, da je gotovo nemoguće održati normalni kemizam krvi sve dok je bolesnik neaktivan, pa makar se trudili da dobiva boru hranu. Naravno, sve to jednako vrijedi i za zdrave ljude.


Aktivnost je život!

jpga za cijelo tijeloAktivnost mišića, a posebno velikih mišićnih skupina, pomaže, da se poboljšaju metabolizam, puls, krvni tlak, apetit, opće raspoloženje, mišićni tonus, pa čak i kemijski sastav krvi. Svemu tome, neurolozi još dodaju neke običnim smrtnicima komplicirane konstatacije kako „muskularni tonus energizira kortikalne centre“ što bi u prijevodu otprilike značilo da aktivnost mišića omogućava bolje učenje, pamćenje i koncentraciju.

Zašto sve ovo navodimo?
Zato što vježba koju vidite na slici stimulira upravo aktivnost velikih mišićnih grupa leđa i natkoljenica, ali njezino je zdravstveno-terapijsko djelovanje mnogo šire od jačanja mišića. Slično je i s brojnim drugim vježbama, ne samo u jogi; njihova „skrivena“ djelovanja na srce, krvotok, otpornost i opće zdravlje, neusporedivo su vrednija od onog vidljivog djelovanja na mišiće. Nažalost, ima i suprotnih učinaka. Pretjerani trening mišića može onemogućiti neke bitne fiziološke procese. No, to je već neka druga priča…

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream