Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kontrola tijela i misli - bitni učinci joge

  • Četvrtak, 29 Lipanj 2017 14:04
  • Pročitano 316 puta

„Uvijek sam sa svojim tijelom činio što sam htio“, rečenica je koju pripisuju Napoleonu i koja je objašnjavala njegovu neizmjernu energiju. Isti aksiom možemo pripisati i nizu velikih ljudi svih epoha, koji su zadivljujućom snagom volje sa svojim tijelom činili čuda.

Piše: Medical Yoga Centar

Mudraci Istoka, međutim, sve su to smatrali tek nižom razinom savršenstva. Jogijski gurui, baš kao i japanski samuraji, oduvijek su govorili da je jak onaj koji snagom svojih misli svlada slabosti tijela, ali je najjači tko svlada svoju psihu, strahove, osjećaje, emocije…


Kontrola tijela - kontrola duha

kontrola misli i tijelaDanašnju vježbu mnogi klasici joge smatraju jednom od prvih stepenica na tom putu. Njome su stari učitelji uvodili svoje učenike u svijet apsolutne kontrole vlastitoga tijela što je bio uvod u kontrolu duha. Nije bila suština u tome da se tek „stoji mirno bez klimanja“. Postići savršenu fizičku ravnotežu, ali i potpuni duševni mir, to je bio cilj!

Pokušajte i sami. U početku će se doista sve vrtjeti oko toga klimate li se ili ne, no s vremenom ćete osjetiti kako vas vježba dovodi u posebno stanje mira, samopouzdanja, sigurnosti i mentalne snage. To će biti znak da ste na putu sa svojim tijelom činiti čuda, katkada „s one strane zakona fiziologije“ kako je to jednom rekao Czaba Hegedus, mađarski hrvač, koji je osvojio svjetsko prvenstvo dvije godine nakon saobraćajke poslije koje su mu rekli da više nikada neće hodati.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream