Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Usporite tempo, živite zdravije i mirnije!

  • Četvrtak, 30 Ožujak 2017 10:00
  • Pročitano 482 puta

Suvremeni tempo života postaje poguban za zdravlje. Liječnici upozoravaju da, kad je riječ o zdravlju prosječnog čovjeka, osobito u urbanim sredinama, ni situacija, a niti perspektiva, po svemu sudeći ne nude osobito puno optimizma.

Piše: Medical Yoga Centar

Statistike kažu da danas svaki drugi čovjek suvremenog svijeta umire od posljedica koronarnih bolesti. Analitičari upozoravaju i na sve veći broj žrtava raka pluća i moždanog udara, čak su i neke vrste gripa i viroza danas smrtonosne, a liječnici opće prakse bilježe sve više pacijenata s raznim alergijama, nizom psihosomatskih bolesti, glavoboljama, nervozom, depresijom, nesanicom…


Čovjek nije stvoren za život kakvim živi

opusti se i uživaj!Drevni jogiji bi rekli: Čovjekov organizam nije stvoren da živi paklenim tempom 365 dana u godini, njegov živčani sustav nije u stanju podnositi neprekidne stresove bez pravog počinka, njegova probava ne može beskrajno neutralizirati otrove iz zagađene hrane koju konzumira…
I što se događa? Ono što se mora dogoditi: Obrambeni sustavi polako slabi prepuštajući tijelo bolestima; fizičkim i duhovnim podjednako.

Kad poslovni ljudi koji dvadeset sati dnevno osjećaju da su na rubu živčanog sloma, čuju kako je rješenje njihove predinfarktne situacije prihvaćanje života u duhu joge, najčešće odbijaju misleći kako prihvatiti jogu znači obrijati glavu, preko noći postati vegetarijanac, utonuti u beskrajne svakodnevne meditacije i prekinuti sa seksom. Koje li zablude!

Joga, naime, nije nikakva ekstravagantna disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa; Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno ju već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava, a suvremene joga škole posvjedočit će da im sve više polaznika dolazi po savjetu svojih liječnika koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja.

Opsežne ankete koja se sustavno već 20 godina provode u zagrebačkom Medical Yoga Centru, jedinoj školi joge u Hrvatskoj s verifikacijama zdravstvenih institucija, nedvojbeno ukazuju na glavne aspekte zdravstvenog i terapijskog djelovanja programa joge, no ti su rezultati potpuno komplementarni spoznajama znanstvenih istraživanja o jogi koja se već desetljećima provode širom svijeta.


Živite u skladu s prirodom

u skladu s prirodomMeđu najizrazitije zdravstveno-terapijske učinke joge, ubrajaju se djelovanja na kralješnicu, cirkulaciju, kardiovaskularni sustav i posebno krvni pritisak, no isto tako i na popularne aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, tena, i sl. Kako? Prije svega redovitim vježbanjem jednostavnih i tijelu ugodnih jogijskih vježbi (asana). Katkada vježbe same po sebi u vrlo kratkom roku daje čudesne rezultate; nestaje nesanice, prestaju bolovi u leđima, definitivno se otklanja problem opstipacije i sl.

Naravno, za mnoge zdravstvene tegobe rješenje nije niti brzo, niti dolazi preko noći. Sve ovisi o tome koliko je stanje ozbiljno, od kada datira i – posebno kod tegoba koje uključuju i psihičku komponentu – koliko je pravi problem duboko u nama, našoj svijesti ili podsvijesti. Obećavati u takvim slučajevima brze rezultate, što je česta manira kojekakvih alternativaca sumnjive stvarne vrijednosti, doista je znak nestručnosti i prije svega neodgovornosti.

Općenito, najbolje je rješenje u svakom slučaju – zdrav život u skladu sa zakonitostima prirode. Koje su to zakonitosti? Možda je lakše shvatiti koje NISU. Na primjer, forsirani radni dan u jurećem tempu s bezbroj stresova sasvim sigurno nije ono što bismo nazvali prirodnim i zdravim za organizam. Gutanje kojekakvih tableta ili stimulansa također. O duhanu da i ne govorimo. Jogiji će ovdje dodati i pretjerani seks usmjeren prije svega na tjelesna zadovoljstva bez duboke duhovne komponente, no to ne već teme za neku drugu raspravu.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream