Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Emocije i imunitet

  • Četvrtak, 23 Veljača 2017 07:40
  • Pročitano 746 puta

Mnogi liječnici i psiholozi vjeruju da postoji životno važan odnos između naših emocija i načina na koji funkcionira naš imunološki sustav. Negativne emocije poput krivnje, beznađa, potisnutog bijesa i straha česte su među oboljelima od AIDS-a i mogu oslabiti sposobnost organizma da se bori protiv infekcije. Vjeruje se da ćete biti zdraviji i duže živjeti ako učinite sve što možete kako biste zadržali pozitivan stav.

Piše: Medical Yoga Centar

Trenuci neraspoloženja i potištenosti neizbježni su i čovjek si ne smije predbacivati što ga katkada obuzimaju ova stanja, ali mora steći naviku eliminiranja negativni misli. U tome mnogo pomažu, slažu se znanstvenici i psihoterapeuti, vježbe joge, tjelovježbe i meditacije.

Znanstvenici medicinskog odjela Sveučilišta Nebraska zaključili su nakon mnogih eksperimenata da stariji ljudi – muškarci i žene – koji imaju najmanje jednu dobru prijateljicu kojoj se mogu povjeriti, pokazuju bolje funkcioniranje imunološkog sustava, nižu razinu kolesterola te manje mokraćne kiseline u krvi, odnosno da stres na njih puno manje djeluje nego na ljude koji nemaju pored sebe žensku osobu od povjerenja. Dobri međuljudski odnosi i prijateljstva su za žene, ako ne najizrazitije sredstvo daljnjeg razvoja, onda svakako na drugom ili trećem mjestu po važnosti. Stoga mnoge žene svoje veze promatraju kao bitan preduvjet za ostvarenje sreće u životu.


Kako promijeniti svoje misli

kako promijeniti misliOvo jednostavno pitanje ostavljamo za kraj. Odgovor površnih iscjelitelja, šarlatana i lovaca na brzu zaradu u pravilu je vrlo jednostavan i glasi:
„Mislite pozitivno i vaš će se život promijeniti! Odmah, od ovoga trenutka postat ćete druga osoba!“ Nažalost, stvari nisu tako jednostavne. Bilo bi to kao kad biste violinistu početniku rekli neka samo zamisli sebe kao virtuoza i od sutra će njegova glazba biti savršena.

Ne ide to baš tako. Konkretno, može netko usredotočiti sve svoje misli na to da će od sutra biti vitak i riješiti se pretilosti, ali ako ne počne sa sustavnom promjenom prehrambenih navika i redovitom tjelovježbom, nikakve pozitivne misli neće promijeniti njegovo tijelo i njegovu fiziologiju.
Malo je vrijednih stvari koje nam padaju s neba i preko noći. Bez muke, strpljenje i napora. No, ne treba se zbog toga obeshrabriti, baš kao što se obeshrabriti ne smije niti violinist početnik na startu svoga dugog puta prema savršenstvu.

Postoje remekdjela nastala u trenutku inspiracije, no većina vrijednih dostignuća zahtijevala je dugotrajan i strpljiv rad. A upravo takav dugotrajan i strpljiv rad zahtijeva i mijenjanje sebe, svojih navika, misli i stavova. Srećom, načini postoje, tehnike su poznate. Posebno je joga tijekom pet milenija svojega postojanja razvila niz učinkovitih mentalnih tehnika kojima sustavno možete mijenjati svoje ukorijenjene navike, stavove i negativne misli.

Mnogo bi se još moglo pisati o nevjerojatnom utjecaju misli na naše tijelo, duh, zdravlje i kompletan život te na brojne aspekte joge koji nam mogu pomoći. Posebne teme, koje zahtijevaju i zasebnu obradu su slučajevi kad psiha i negativne emocije stvaraju bolest u našem tijelu (u njegovom fizičkom dijelu), zatim načini liječenja pozitivnim mislima pa čak i samim smijehom, modalitetima kako psiha mijenja čak i našu kralješnicu i zglobove, kako može rezultirati čak i preuranjenom smrću … No ostavimo ove teme za neki drugi članak.

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream