Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Liječenje pozitivnim mislima

  • Srijeda, 25 Siječanj 2017 19:03
  • Pročitano 1048 puta

Znanstvenici koji su proučavali utjecaj misli na naše tijelo, odavno su ustvrdili istinu koja bi mogla biti izrečena otprilike ovako: “Pogledam li tvoje tijelo danas, znam kakve su bile tvoje misli jučer. Poznavajući tvoje misli danas, mogu naslutiti kako će sutra izgledati tvoje tijelo”.

Piše: Medical Yoga Centar

Nevjerojatno je snažna i uska veza naših misli i tijela, naših strahova, strepnji, razočaranja ili radosti u odnosu na sve one promjene na tkivima, organima i organskim sustavima. Nažalost, o toj se vezi govori i piše mnogo manje nego što bi trebalo.


Placebo više nije misterij

misli stvaraju realnostSrećom, kao što sve ima i svoju drugu stranu, tako i problem utjecaja emocija na tijelo ima i svoj vedriji pogled. Naime, kao što negativne misli i ružna sjećanja mogu postupno razarati naš duh i naše tijelo, isto tako je moguć obrnuti proces: pozitivne i dobre misli, ugodna i lijepa sjećanja blagotvorno i iscjeljujuće djeluju na svaku stanicu našega tijela donoseći katkada čudesna poboljšanja, izlječenja, sreću i zdravlje.

Placebo učinak nije više obavijen velom misterije, detaljno je znanstveno obrađen i objašnjen. Ukratko, kažu eksperimenti, ako dobiju placebo, tj. lažan lijek, 30% pacijenata će doživjeti isto djelovanje kao da su primili stvarno sredstvo protiv bolova. Na kakvu to praksu usmjerava ovaj podatak? Na cijeli niz novih metoda liječenja koji se baziraju na snazi (pozitivnih) misli. Uostalom, u Bibliji se kaže: Kako vjeruješ tako će ti i biti. 

Radost i ispunjenje čine nas zdravima i produžuju život. To znači, zaključuju znanstvenici, da se granica između biologije i psihologije ne može sa sigurnošću povući. William James, otac američke psihologije rekao je: „Što god utisnete u podsvijest, to će pomaknuti i nebo i zemlju kako bi se ostvarilo. Stoga, u podsvijest morate odašiljati samo ispravne ideje i stvaralačke misli.“ Ako Vam se ovaj savjet čini suviše poetičnim i nestvarnim, evo i dokumentiranih primjera iz stručne i znanstvene literature.

Sedamdesetih godina, u poznatom nizu eksperimenata u Mennigerovoj klinici, indijski jogi Swami Rama, pokazao je sposobnost da po volji mijenja svoj srčani ritam od 70 do 300 udaraca u minuti, dakle do brzine daleko iznad normalne. Metodom bio-fidbeka može se naučiti da se upravlja neželjenim procesima. Tako pacijenti koji pate od krvnog pritiska, uče regulirati promjer svojih krvnih žila, reagirajući na svjetlosne signale koji im kažu da li su im krvne žile previše proširene ili sužene.

Povijest ratnih godina bitaka na moru Prvog svjetskog rata, bilježi mnoge slučajeve kad su njemački mornari ponekad proveli dane ili tjedne u čamcima za spašavanje nakon što su njihovi brodovi potonuli. Po pravilu, uvijek bi umro najmlađi čovjek. Ova je pojava ostala tajna sve dok se nije shvatilo da su stariji mornari koji su preživjeli ranija potapanja, znali da se kriza može sretno prebroditi.


Smijeh kao terapija

smijeh je lijekAko se smijete i smiješite, zapravo čudesno djelujete na svoje zdravlje nizom fizičkih i mentalnih činitelja. Nije samo osjećaj radosti taj koji pridonosi zdravlju, nego je i izravni utjecaj smijeha na tijelo nedvojben. Primjerice:
• Dok se smijete, aktivirate i jačate trbušne mišiće i dijafragmu.
• Kretnje trbuha produbljuju vaše disanje, a to pojačava dotok kisika u vaše tijelo i poboljšava cirkulaciju.
• Smijanje proširuje krvne žile što ubrzava zacjeljivanje tkiva.
• Ako se smiješite i smijete, stimulirate proizvodnju endorfina (prirodnih tjelesnih sredstava protiv bolova), a to stvara osjećaj ushićenja.
• Kad se smijete, pomažete svom limfnom sustavu da se riješi otpadnih tvari, trošite masnoće i opuštate mišiće.

Mnogo bi se još moglo pisati o nevjerojatnom utjecaju misli na naše tijelo, duh, zdravlje i kompletan život te na brojne aspekte joge koji nam mogu pomoći. Posebne teme, koje zahtijevaju i zasebnu obradu su slučajevi kad psiha i negativne emocije stvaraju bolest u našem tijelu (u njegovom fizičkom dijelu), zatim načinima kako psiha mijenja čak i našu kralješnicu i zglobove, kako može rezultirati čak i preuranjenom smrću, kako mislima možemo stvarati (ili razarati) imunitet te na kraju ono najvažnije – kako možemo promijeniti naše misli i usmjeriti ih u pravcu u kojem želimo... No ostavimo ove teme za neki drugi članak.

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream