Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Yoga za mršavljenje

  • Četvrtak, 08 Prosinac 2016 09:11
  • Pročitano 598 puta

Ako uzalud pokušavate smršaviti i rezultata nema iako slijedite sve moguće savjete, jedina utjeha može Vam biti činjenica da niste jedini u moru onih koji uzalud pokušavaju slijediti kojekakve savjetnike što nude brz i siguran put prema vitkoj liniji. Jer, gotovo svakog dana pojavi se neki novi recept skidanja suvišne težine.

Piše: Medical Yoga Centar

Svjedoci smo desetaka, stotina „znanstveno provjerenih“ recepata i dijeta što garantiraju uspjeh. Prije pet ili deset godina također se nudilo mnoštvo sigurnih puteva prema vitkoj liniji pa ipak, kao da se ništa nije promijenilo, pretilost je svakim danom sve veći problem. U čemu je problem? Tražeći vitku liniju prečesto ignoriramo zakone prirode.


Što to nudi joga?

joga za mršavljenjeJoga, četiri milenija stara znanost o duhu i tijelu, nudi siguran put u skladu s prirodnim zakonima. Suština je, uči nas joga, u pronalaženju uzroka debljine. Uzaludno je izgladnjivati tijelo dijetama ako je uzrok pretilosti duboko u nama skriven endokrini faktor. Besmisleno je skidati kilograme trčanjem ako je u suštini svega psihološki uzrok, baš kao što je neučinkovito brojati konzumirane kalorije, a voditi sjedeći način života bez imalo izgleda da i najminimalnije unesene kalorije potrošimo.

U jogijskoj literaturi praktički problem suvišne težine kao tema ili poglavlje ne postoji, baš kao ni učenje o dijetalnoj prehrani u svrhu reguliranja tjelesne težine. “Živite u skladu s prirodnim zakonima, kažu jogiji, vježbajte, krećite se, meditirajte, spavajte i vodite život u duhu joge. Bit ćete zdravi, vitalni i vitki.” Nažalost, mnogi ljudi ne slijede niti jedan od tih zahtjeva. Pretilost je logična posljedica takvog života, često ne i jedina.Obrok mora biti pripremljen s ljubavlju

obrok s ljubavlju!Većina savjeta usmjerenih na reguliranje težine uči nas što jesti (ili što ne jesti). Nažalost, rijetko se govori o tome kako jesti. “Na obrok trebate gledati kao na umjetničko djelo. Kao što istinsko umjetničko djelo u nama budi one iste emocije koje su nadahnjivale umjetnika pri njegovom stvaranju, tako i svaki obrok prenosi na nas emocije onoga tko ga je pripremao”, piše u svom djelu “Etika prehrane” prof. Hidekazu Nishimura iz Osake.

Jogiji imaju istu teoriju, smatraju da jelo pripremljeno u bijesu, tjeskobi ili pod bilo kojom drugom negativnom emocijom prenosi na konzumenta sve te emocije kuhara. Takvo jelo ne može biti zdravo baš kao što nije zdrava ni probava kad smo pod utjecajem snažnih negativnih emocija. “Ne jedite kad ste bijesni, ljubomorni ili ogorčeni” savjetuju jogiji. Nažalost, mnogi čine upravo suprotno. Štoviše, jelom kao da “ublažavaju” svoje emocije pa bježe u frižider.

“Ne jedite na brzinu” drugi je bitan savjet jogija kojeg fast-food praksa svakodnevno ignorira. Bez obzira prihvaćamo li savjet da svaki zalogaj treba žvakati točno 33 ili 44 puta, činjenica je da valja jesti polako i temeljito sažvakati svaki zalogaj. Ne zaboravimo, dio probave obavlja se već u ustima. Zato, ne preskačimo tu stepenicu, ne otežavajmo kasniji tijek probave.


Što još možemo učiniti?

vježba za dobru probavuUčenje joge nudi još mnoga druga pravila zdrave i pravilne prehrane koja će vam osigurati vitku liniju. Primjerice:
● Važnost izbora namirnica (organsko voće i povrće - obilje vitamina i minerala).
● Način pripremanja i serviranja (s ljubavlju naravno :)
● Vježbe za pravilnu probavu (pogledajte ovdje).
● Povremeno čišćenje tijela (post).

Vježba na slici će vam također pomoći regulirati i potaknuti probavu, ali zapamtimo da pravilna probava najviše ovisi o tome što i kako jedemo. Zato hranimo se zdravo i vježbajmo!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream