Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mir i opuštenost preduvjeti su dugovječnosti

  • Utorak, 08 Studeni 2016 11:42
  • Pročitano 732 puta

„Nenasilje, ljubav i toleranciju sasvim pogrešno smatramo nekakvim etičkim postulatima. Ne! To su fundamentalni zahtjevi zdravlja i dugovječnosti“. Davne su ovo riječi eksperta indijske medicine, D.Singha Khishmara na simpoziju ajurvedskih liječnika u Oslu. Nažalost, kao da ni do danas Khismarova upozorenja nisu ozbiljno shvaćena.

Piše: Medical Yoga Centar

Zapadna je kardiologija sasvim jasno definirala model idealnog kandidata za smrt od infarkta; to je ambiciozni radoholičar i kompetitivni perfekcionist koji puši, ne kreće se, živi pod neprekidnim stresom i po svaku cijenu želi uspjeti u životu (tzv. Kellyeva definicija iz 1977).


Smirenost i opuštenost - ključevi zdravlja

za opuštanjeJogijski liječnici upravo su bolesnu ambiciju definirali kao jednu od kobnih osobina jer ona čovjekov duh razara iznutra, osobito ako je neostvarena. Zapadni će psihijatri tu ubaciti i teoriju o konverzivnim neurozama, a sociolozi dodati kako su preambiciozne osobe u pravilu netolerantne i nasilne. Studije američkih znanstvenika potvrđuju stajalište da su danas mnoge kobne bolesti (srčani infarkt, karcinom, moždani udar) u izravnoj vezi s psihičkim traumama izazvanim tzv. „gubitničkim sindromom“, tj. prekomjernim stresovima zbog propalih ambicija i očekivanja.

U mnogim bi slučajevima, koji su kobno završili, ishod bio sretniji da su osobe na vrijeme „povukle ručnu“, smanjile vlastita očekivanja i okrenule se mirnijem životu, a posebno skladnijim odnosima prema okolini, bez kompeticije, sukoba i neprekidnog nadmetanja. U tom svjetlu, Khismarovo upozorenje sasvim je jasno i nedvojbeno: nenasilje, ljubav i tolerancija osobine su koje pridonose našem zdravlju, duhovnom i fizičkom podjednako, a tek potom etičke vrline.

Ljubav i tolerancija se, naravno, ne mogu razviti isključivo jogičkim vježbama. No, njihovim izvođenjem se možemo dubinski opustiti, smiriti i tako otvoriti vrata unutarnjem spokoju i ljubavi prema sebi, svijetu. Vježba prikazana na slici nam upravo pomaže postići taj unutarnji mir koji je osnova zadovoljnog, ispunjenog života!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream