Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Uz pravilno disanje možemo živjeti duže!

  • Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 13:50
  • Pročitano 773 puta

Još je 1860. Louis Pasteur konstatirao kako je disanje najmoćnije sredstvo jačanja otpornosti organizma te je smatrao iznimno važnim brinuti o zdravlju dišnog sustava, ali i pravilnom disanju.

Piše: Medical Yoga Centar

Nažalost, u Hrvatskoj, 150 godina nakon ovog upozorenja, bolesti vezane uz disanje na prvom su mjestu po broju pretraga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, svaka treća registrirana bolest jedna je od bolesti dišnog sustava, a rak pluća na 3. je mjestu rang-liste smrtnosti muškaraca.Daleko od prirode

Pravilno disanje - dug život!Očito je, Hrvati plaćaju danak ne samo pušenju ili zagađenom zraku, nego i manjku svijesti o važnosti zdravlja dišnih putova, a malo mislimo i na pravilno disanje. Naš davni predak, živeći u prirodnim uvjetima, u lovu, ribolovu i stalnom kretanju na čistom zraku te borbi s prirodom i vremenskim nepogodama imao je idealne uvjete zdravog disanja.

Čovjek današnjice nema ništa od toga, a uz sjedeći način života, koristi samo desetinu kapaciteta pluća konstatira jogi Selvarajan Yesudian u knjizi „Joga i sport“. Fiziolozi i pulmolozi vezu zdravlja i disanja objasniti će nam više ili manje komplicirano, govoreći o 5 bilijuna crvenih krvnih stanica koje stupaju na scenu kod svakog našeg udisaja, a dodati će i vezu disanja s jačanjem prirodnog imuniteta što se pripisuje ionskoj ravnoteži u krvi itd.

Stari jogiji rekli su jednostavno: „Dišite mirno, brinite o zdravlju svojih pluća i živjet ćete 140 godina.“ Tome možemo i ne moramo vjerovati, ali joga nam daje na tisuće vježbi koje na ovaj ili onaj način pridonose boljem disanju i zdravlju dišnog sustava. Prakticiranjem jednostavne vježbe (prikazane na slici lijevo) povećavamo kapacitet pluća i poboljšavamo protok kisika kroz cijeli organizam!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream