Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Naše misli - raj ili pakao

  • Petak, 01 Srpanj 2016 10:59
  • Pročitano 870 puta

Svaki čovjek nosi sa sobom standardnu opremu sastavljenu od 18 milijardi moždanih stanica. Nažalost, samo mali broj ljudi svjestan je koliko moćna, ali i kobna, može biti ta oprema.

Piše: Medical Yoga Centar

Albert Einstein još je davno upozoravao na snagu koju je običavao nazivati „nevjerojatnom moći koncentrirana uma“, a jogi Dewamurti sve je objedinio praktičnom konstatacijom: „Naše vlastite misli mogu nam od života učiniti raj ili pakao, ovisno o tome kako ih koristimo.“


Čudesna snaga misli i tjelovježbe

vježbanjem do savršenstvaIstok je prije tri tisuće godina otkrio nevjerojatnu povezanost duha i tijela te čudesne domete međusobne interakcije. Na Zapadu je katastrofalno kasno, ali zato znanstveno vrlo utemeljeno, dokazano da misli imaju moć mijenjanja našega tijela; moć iscjeljenja, ali i samouništenja.

Mislima danas ubrzavamo ili usporavamo srčani ritam, strahovima i brigama pospješujemo degenerativne promjene na kostima, opadanje kose ili sužavanje krvnih žila, a niz istraživanja pokazuje da mislim čak ubrzavamo ili odgađamo trenutak smrti.

S druge strane fizičke vježbe, pogotovo, ako se izvode u punoj koncentraciji, povezane s dubokim i mirnim disanjem, izazivaju nevjerojatne promjene na psihi; uklanjaju brojne oblike depresije, ublažavaju posljedice stresova, smanjuju strahove, eliminiraju nervozu, potiču samopouzdanje i sl.

Wiliam James, američki psiholog i filozof gotovo još je prije 100 godina predvidio je da će se znanost interesirati za jogu i nagovijestio da će čak i „običnim ljudima“, a ne samo guruima i fakirima, biti dostupne brojne posve praktične koristi interakcije tijela i duha. Suvremeni sljedbenici joge te praktične koristi osjećaju i otkrivaju svakodnevno, a najbolji put je početi s vježbama i jednostavnim seansama opuštanja, disanja ili meditacije.

Prvi se učinci katkada pokažu iznenađujuće brzo. Pogotovo ako svakodnevno izvodite jednostavnu vježbu prikazanu na slici lijevo. Osjetiti ćete veću smirenost, fleksibilnost i opuštenost na svim razinama!

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream