Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Yoga i seks: od savršenstva do zabrane

  • Petak, 17 Lipanj 2016 15:00
  • Pročitano 1030 puta

Karikatura u jednom davnom Playboyu prikazuje mladu trudnicu koja stavlja ruku na trbuh i kaže prijateljici: „Te večeri moj mi je guru pokazao vježbu koju znaju samo prosvijetljeni…“

Piše: Medical Yoga Centar

Općenito, najugodniju sporednu stvar na svijetu, joga tretira na različite načine: od apsolutne zabrane pa do zajednica slobodne ljubavi i promiskuiteta. Istini je ipak najbliža duhovita konstatacija američkog putopisca Malcolma Richiea koji je napisao otprilike ovako: „Raznim vježbama i mentalnim tehnikama istinski će guru od vas načiniti savršeni ljubavni stroj, a onda vam strogo zabraniti seks!“


Cilj ne smije biti samo užitak?

Yoga za bolji seksI liječnici i seksolozi složiti će se da kvalitetan seks ovisi o brojnim čimbenicima; od općeg zdravlja i savršene cirkulacije, preko tamo nekih neuro-vegetativnih živčanih sklopova pa do psihičke stabilnosti, ljubavi itd. Jogijska praksa doista stvara idealne preduvjete za sve to jer pridonosi savršenstvu kompletne fiziologije našega tijela, a s druge strane tehnike meditacije i opuštanja idealne su za kompletan spektar mentalnih preduvjeta. 

Jogiji, međutim, u pravilu zabranjuje seks koji ima za cilj tek postizanje tjelesnog užitka, a bez glavne svrhe - rađanja djece. Seksualni akt smatraju besmislenim gubljenjem ogromnih količina energije koje bi se trebale sublimirati u mnogo suptilnije i kreativnije svrhe od puke fizičke naslade.

Vježba koju vidite na slici, iako se ne naziva vježbom za savršeni seks u velikoj mjeri to doista i jest jer djeluje na živce i cirkulaciju u regiji spolnih organa, no ima i niz drugih učinaka, prije svega na zdravlje kralješnice.. Probajte i zaključite sami!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream