Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Jogom do zdrave kralješnice

  • Nedjelja, 24 Travanj 2016 13:20
  • Pročitano 906 puta

Škotski ortoped starije generacije Lindon Mctaggarth, u britanskom se „The Observeru“ pišući o zdravlju svojih zemljaka našalio konstatacijom kako zlobnici smatraju da je „iskrivljenje kralješnice kod Škota najvjerojatnije posljedica činjenice da svi u tramvaju čitaju novine, ali ih samo polovica kupuje!“

Piše: Medical Yoga Centar

Mnogo manje šaljivu istinu o problemima kralješnice, međutim, ovaj je liječnik iznio u svojoj knjižici „Disk koji život znači“, pišući o međukralješničkim diskovima čija se oštećenja zapažaju katkada već u djeteta od 4 godine, prvi znakovi istrošenosti već u pubertetu, a malo je ljudi u kojih nakon tridesete godine nema znakova degenerativnih promjena kralješnice. Što znači da polako počinju ili će uskoro početi problemi…


Aktivna muskulatura - zdrava kralješnica

jaka muskulatura za jaku kralješnicuKako spriječiti i ublažiti ove tendencije? Ortopedi i fizijatri su jedinstveni: najbolja prirodna prevencija je čvrsta i aktivna muskulatura koja se stječe vježbanjem. Podaci, nažalost, govore da u razvijenim zemljama Zapada svaki drugi odrastao čovjek fizički nije dovoljno aktivan, a bolovi u leđima vratu i kralješnici često su logična posljedica te neaktivnosti.

Katkada se ide u drugu krajnost pa se forsiraju vježbe čak i u stadiju aktivnih bolova („klin se klinom…“) što katkada rezultira fatalnim posljedicama. S programom vježbi, kažu fizioterapeuti, treba započeti odmah čim popuste bolovi, u nekim slučajevima već u krevetu! Najbolje je okrenuti se preventivi i redovitoj dobro programiranoj tjelovježbi (ovo „dobro programiranoj“ prevedite jednostavno kao tjelovježbi bez forsiranja iznad vlastitih mogućnosti).


Torzija kralješnice u kleku

torzija kralješniceU obzir dolaze najrazličitije vježbe za rasterećenje i istodobno jačanje leđne muskulature što omogućuje pravilnu prehranu diska i najbolji je način sprečavanja njegove degeneracije. Na isti način pristupite i današnjoj vježbi namijenjenoj malo naprednijima; uvijek oprezno, do granica svojih mogućnosti.

Početni stav je klečeći na lijevom koljenu s desnom nogom oslonjenom na stopalo i rukama opuštenima uz tijelo. Uz udisaj ruke se podignu i rašire postrance u visini ramena, a zatim se uz izdisaj, uz rotaciju tijela, zauzme položaj kao na slici. S ovim udisajem podižemo se i raširimo ruka u visini ramena, pa ih uz mirni izdisaj spustimo u početni položaj. Nakon 2-4 ponavljanja, sve se izvodi s promijenjenim položajem nogu i sa savijanjem u drugu stranu.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream