Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mršavite vježbanjem, ne gladovanjem

  • Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 09:36
  • Pročitano 675 puta

U Hrvatskoj trenutno bjesne dva bespoštedna rata: protiv korupcije i protiv sala! Cilj i sredstva su potpuno različita, a zajednički im je jedino apsolutno neizvjestan ishod. Uz obeshrabrujuću statistiku New English Jurnal of Medicine-a koja kaže da će najmanje 30 posto onih što sada gladuju uskoro biti teži nego prije blagdana tijekom kojih su nakupili višak težine.

Piše: Medical Yoga Centar

Motivacije za mršavljenje nikad ne nedostaje. Uz alarmantna upozorenja kako 40 posto pretilih osoba ima bolesti srca i krvnih žila i da je pretilost u većem postotku uzrok smrtnosti nego pušenje, do alarmantnih činjenica da je višak kilograma dodatni čimbenik rizika povezan s dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila pa čak i nekim vrstama raka. U pretilih muškaraca je, naime, znatno vjerojatnija pojava raka prostate, a u pretilih žena raka dojke, jajnika i maternice.


Jedite i vježbajte!

mršavljenje vježbanjemU borbi za vitku liniju, međutim, neprijateljem broj 1 katkada potpuno pogrešno proglašavamo masnoće. Ako je mast štetna, zašto je imamo? Jednostavno zato što je potrebna tijelu. Sloj masti ispod kože pomaže nam da sačuvamo tjelesnu toplinu, mast podupire i oblaže krvne žile i unutarnje organe. Prehrambena mast pomaže našim mišićima da učinkovito rade. Potkožna mast važna je za zdravu, gipku kožu.

Mnoga hrana koja sadrži masti opskrbljuje nas osnovnim hranjivim tvarima koje je teško dobiti iz drugih izvora. Stručnjaci smatraju da je nedostatak tjelesne aktivnosti uzrok dramatičnog porasta pretilosti. Naime, većina ljudi misli da se debljamo jer jedemo više, a zapravo, istraživanja pokazuju da se od sredine sedamdesetih konstantno smanjuje količina kalorija koju uzimamo hranom.

U Europi, recimo, dnevni unos kalorija smanjio sa 2600 na oko 2000. a pretilih Europljana sve je više?! Tjelesna aktivnost, sport i rekreacija sve češće se naglašavaju kao puno važniji faktor vitkosti nego gladovanje. Dovoljno je dnevnu vožnju autom do radnog mjesta zamijeniti pješačenjem od 20 minuta i izgubit ćemo 4 kg u godinu dana.

Današnjom vježbom nećete gubiti kalorije, ali ćete izazvati stimulaciju rada crijeva te snažnu masažu abdomena pokretima disanja i time pospješiti optimalnu probavu i razgradnju štetnih masnoća.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream