Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mišična aktivnost - preduvjet zdravlja i mentalne snage

  • Srijeda, 24 Veljača 2016 15:37
  • Pročitano 813 puta

„Sumo borci piju vino z lonci“ poručuje s jedne od svojih karikatura Srećko Puntarić. Sumo borci, naravno, ne piju vino nego sake, jedu enormne količine hrane koja deblja, prenajedaju se u doba dana kad je to najgore za zdravlje, imaju predivne žene, žive kraljevski, a umiru rano uglavnom od srca.

Piše: Medical Yoga Centar

Ako ste ikada gledali ritualni uvod u sumo turnir, možda ste zamijetili pozu poput današnje vježbe; stav tijela koji simbolizira stabilnost, snagu, čvrstoću i mentalnu ravnotežu.


Vir asana

snažni mišićiNa distanci od nekoliko tisuća kilometara i isto toliko godina, jogiji su kreirali našu današnju vježbu. Ime joj je „vir asana“, što znači „junak“, a njezino djelovanje, između ostaloga upravo je već spomenuta fizička ravnoteža i mentalna snaga. Jogiji su odavno spoznali međusobnu uvjetovanost psihičke i fizičke snage, a mnoge jogijske vježbe izravan su rezultat te spoznaje.

Nema psihičke snage u tijelu koje je klimavo, nestabilno i slabo, smatrali su. Ovo je učenje, tisućama godina kasnije na Zapadu dobilo mnoštvo pristalica, ali i praktičnih dokaza. „Želja za pobjedom je važna, ali ako u pozadini svega ne stoji savršena fizička sprema igrača, njihova psiha postaje slaba, a mentalitet pobjednika nestaje“ znao je reći vrhunski košarkaški trener Bobby Knight. 

Mišićna snaga, osim toga, bitna je komponenta općeg zdravlja. Mišići čine oko 42 posto naše tjelesne težine, a njihova aktivnost bitna je za opće funkcioniranje cijelog niza procesa u organizmu; od stimulacije srca i respiratornih mišića, do optimalnog kemijskog sastava krvi.

I stoga sve vježbe koje pridonose aktivnosti i snazi mišića, vrlo su bitne za naše opće zdravlje. Vježba prikazana na slici je lagana za izvedbu, a vrlo je učinkovita za jačanje mišića. Kako biste održali zdravlje i vitalnost duha i tijela, predlažemo njeno redovito izvođenje. Svega nekoliko minuta do pola sata svakodnevne tjelesne aktivnosti čini čuda našem tijelu, no jednako pridonosi jačanju mentalne i psihičke snage.

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream