Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Osjećajte poruke koje vam šalje tijelo

  • Ponedjeljak, 04 Siječanj 2016 19:40
  • Pročitano 987 puta

Zanimljivu je misao u sklopu predavanja o kineskoj jogi prvotimcima jedne bejzbolske momčadi prezentirao dr. Juan Xiao Ning. Naglašavajući kako bi svaki vrhunski sportaš morao savršeno precizno poznavati vlastito tijelo, rekao je: „Nažalost, suvremeni čovjek živi u nekom stanju "somatske amnezije", u kome ne pamti, a često niti ne prima poruke što mu ih šalje vlastito tijelo. Posljedice su ozljede, bolest i prerana smrt.“

Piše: Medical Yoga Centar

Jogijska praksa upozorava da je naše poimanje vlastitog tijela nepotpuno i da uključuje mnoge pogrešne predodžbe o njegovom funkcioniranju. Jedna od najčešćih je kako „ne može biti štetno ono što tijelu godi“.

Osjećajte tijelo

super u tijeluNaša deformirana veza tijela i svijesti, katkada kao ugodne i korisne „prepoznaje“ mnoge štetne navike poput alkohola, slatkiša, droge itd... Često i pretjeranu fizičku aktivnost koja nam zapravo škodi (posao, rekreaciju i sl) prihvaćamo kao nešto ugodno ne primjećujući „male podmukle posljedice“ u vidu povišenog krvnog tlaka, oštećenja kralješnice, srčanog napora itd. Jogijska sintagma „osjećajte svoje tijelo“, uključuje duboku i istinsku spoznaju o svemu što se u svakom trenutku događa u nama pa je stoga jedno od temeljnih pravila vježbanja: biti u svakom trenutku apsolutno koncentrirani na tijelo, duh, zglobove, disanje...

U tome nam može pomoći vježba kosina koja, osim što blagotvorno djeluje na cirkulaciju, kralješnicu i prevenciju glavobolja, upravo je idealna da se koncentrirate na sve spomenute komponente tijekom vježbanja. Iz početnog položaja (mala slika), uz udisaj položimo čelo ispred ruku, a nogu ispružimo natrag i uvis u ravnini s tijelom. Malo zadržimo dah, pa se uz izdisaj spustimo u početni stav. Nastavimo naizmjenično pružajući noge.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream