Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vježbajte jogu, približite se Bogu

  • Nedjelja, 27 Prosinac 2015 10:49
  • Pročitano 657 puta

Kako se godina približava kraju, vrijedi preispitati snažan porast joge kao glavnog ublaživača stresa, načina fitnessa i alata za pronalaženje zadovoljstva. Iako bi cinici htjeli da povjerujemo da je joga pomodni hir, je li zbilja? Pa, odgovor koji odjekuje je ne – ne može biti zato što postoji stoljećima i ima silne dokazane koristi za zdravlje tijela i uma.

Piše: Alternativa.hr


Harmonija uma i tijela

sklad i srećaNajbolji dio joge je razumijevanje složenog odnosa koji postoji između tijela i uma. Razlog zbog kojeg različiti fitness programi često ne uspijevaju je zbog neodrživog momenta koji se stvara kada prvi put krenete s njima. Razlika između očekivanja i stvarnih rezultata je prevelika. Kao posljedica toga, nastupa dosada nakon koje slijedi frustracija i naposljetku odustajanje. Koristi koje se stječu su preslabe da bi prakticiranje bilo održivo.

Joga vam polako prirasta srcu na način na koji um i tijelo ostaju u savršenoj harmoniji. Kako se ova harmonija razvija, stvara se neopisivo blaženstvo ili zadovoljstvo koje vam daje želju da nastavite dalje. Joga shvaća jedinstvo između tijela, uma i energije. U biti, riječ joga znači jedinstvo. Simultano radi na međusobno povezan način tako da razvoj tijela automatski vodi ka razvoju uma i energije te obrnuto. Ovo stvara izvanredan učinak učvršćivanja koji vodi ka održivom razvoju učenika.


Kako djeluje

kako djeluje yogaKako radite joga vježbe sa svijesti o uzorcima kretanja ona stvara trostruki učinak – pruža fizičko oblikovanje odgovarajućih mišića, organa, zglobova i ligamenata. Simultano, ovo otključava energetske blokade i pomaže u pravilnom kanaliziranju energije (Prana). Također, kada se fizička vježba provodi svjesno – svijesti o protoku daha i svijesti dijelovima tijela tijekom kretanja – ona vježba um stvarajući pravilne misaone uzorke za učinkovitu meditaciju.

Meditativne pozicije u jogi pomažu pri kanaliziranju ovog harmoničnog misaonog uzorka prema višoj svijesti. Kako nastavljate dalje, osjetit ćete učinak koji joga ima na vaš um. Razmišljanje će postati jasnije, glava lakša i doživjet ćete jedinstvenu smirenost. Ovo će vas motivirati da nastavite sa vašim svakodnevnim joga asanama (vježbama), koje će oblikovati vaše tijelo na bolji način. Na ovaj način se stvara spiralni ciklus prema gore.

Slično, tehnike joga disanja i opuštanja pojačavaju tako stečene koristi. Ovo ima utjecaj na uravnoteženje različitih tokova energije u tijelu kako bi se dobile maksimalne koristi. Poznato je da opuštajuća praksa Joga nidra daje u 10 minuta jednaku relaksaciju kao i 4 sata sna. Slično, tehnike disanja (Pranayama) su veoma učinkovite u transformiranju raspoloženja i dosadnih mentalnih stanja - potreba koja se danas osjeća više nego ikad.


Kome je namijenjena?

yoga za sveKao što možete vidjeti, raznolike koristi dokazuju poželjnost usvajanja joge u vašu svakodnevnu rutinu. Kako nastavite s prakticiranjem, tijekom vremena ćete osjetiti razvoj proširene svijesti.

Kako se približava Nova godina, možda je najbolje vrijeme da si pružite veliku priliku za samo-razvoj – to će biti jedna odluka za koju će vam biti žao što je niste donijeli ranije. Život je lijep i joga vam pomaže da to shvatite. Prihvatite jogu zbog onoga što pruža vašem umu i tijelu. Prihvatite ju i bit ćete opušteniji, koncentriraniji, sposobni više doživjeti molitvu i meditaciju.

Joga ne poznaje granice religija i uvjerenja, ona je samo alat kojim možete spoznati sebe i Boga u vama. Ona je namijenjena svim ljudima otvorenim za osobni razvoj na tjelesnom, mentalnom i duhovnom nivou. Stoga, odbacite ograničena razmišljanja zatupljenih pojedinaca koji jogu gledaju kao „konkurenciju“ nekoj religiji. Kada bi takvi počeli prakticirati jogu pravilno, mogli bi se više približiti Bogu i imati snažniji i dublji osjećaj Njegove prisutnosti. Tada ne bi bili toliko frustrirani da s velikom negativnošću govore o jogi, već bi prezentirali svoja vlastita duhovna dostignuća i time inspirirali svoje vjernike. Vježbajte jogu i približite se Bogu :)

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream