Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vježba svijeća za vitku liniju i zdrave vene

  • Nedjelja, 13 Prosinac 2015 15:43
  • Pročitano 1297 puta

Čuli ste vjerojatno onu o bumbaru i znanstvenicima. Temeljem preciznih mjerenja težine bumbara, raspona krila, frekvencije zamaha, otpora zraka i sile teže, znanstveno je dokazano da bumbar zapravo ne može letjeti. Srećom, bumbari to još ne znaju pa bezbrižno lete i dalje...

Piše: Medical Yoga Centar

Slično bi mogli utvrditi znanstvenici i za jogijsku vježbu svijeću. Jogiji već oko pet tisuća godina tvrde da vježba zvana svijeća, zbog djelovanja na štitnjaču, rezultira postupnim i sigurnim gubitkom težine. Endokrinolozi, međutim, smatraju da vanjska (fizička) stimulacija štitnjače ne može bitno promijeniti njezin rad. Dakle, pritisak i intenzivna cirkulacija koju u predjelu vrata (i štitnjače) stvara specifičan položaj kod ove vježbe, ne može uvjetovati promjenu u djelovanju štitnjače na metabolizam, pa tako ni na mršavljenje.


Najučinkovitija vježba yoge

vježba svijećaSrećom, milijuni sljedbenika joge nisu čuli za spomenuto mišljenje endokrinologa pa uspješno već tisućama godina mršave uz pomoć ove vježbe. Usput rečeno, svijeća spada u red najučinkovitijih vježbi joge, a njen izvorni naziv na sanskrtu (sarvangasana) u prijevodu zapravo znači „vježba za cijelo tijelo“. Što ona doista i jeste!

Od njezinih brojnih učinaka (srce, cirkulacija, probava, kralješnica itd) spomenuti ćemo dva koja joj priznaje i suvremena znanost, a to je blagotvorno djelovanje na prevenciju i olakšavanje tegoba proširenih vena te provjetravanje pluća. Zbog obrnutog položaja nogu u velikoj je mjeri olakšan povrat venske krvi prema srcu čime je smanjen pritisak na venske zaliske što je bitno kod prevencije proširenih vena.

Ako imate problema s venama, a ne možete u potpunosti izvesti vježbu onako kako je vidite na našoj fotografiji, čak i nešto savijen položaj tijela i nogu imati će osjetno blagotvorno djelovanje na vene, a vrlo dobar učinak postiže se i najjednostavnijim položajem: sjedite sasvim blizu zidu i podignute ispružene noge oslonite na zid po mogućnosti pod pravim kutom. To više nije vježba svijeće, ali pomaže bolesnim venama.

Obrnuti položaj pospješuje i potpuni izdisaj (zbog dodatnog pritiska što ga organi abdomena vrše na dijafragmu) što pridonosi čišćenju pluća od ustajalog zraka u plućima punog nečistoće i bakterija. Svojedobno je testiranje jedne američke karate momčadi pokazalo da su im tek nakon 14 dana treninga u planinama pluća bila potpuno očišćena od zraka kojeg su ponijeli sa sobom iz grada. Možemo tek pretpostaviti, koliko se onda teško pluća čiste običnim ljudima u gradskoj svakodnevici pa je time i značajniji doprinos kojeg u tom pravcu svijeća daruje onima koji joj posvete samo nekoliko minuta dnevno.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream