Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sreća je naše prirodno stanje

  • Subota, 13 Lipanj 2015 18:34
  • Pročitano 1438 puta

Ponekada se dogodi da pozitivne misli teško dolaze u naš um. Mnogo je jednostavnije po navici osjećati zlobu ili bijes, uvrijeđenost ili nezadovoljstvo. Dogodi se da je teško oprostiti sebi i drugima pa zadržavamo u sebi dosta negativne energije i lošeg raspoloženja.

Piše: Ana-Marija Milaković

Međutim, nema ništa prirodnije na svijetu od druželjubivog, spokojnog i radosnog odnosa prema sebi i drugima. To nam je svima "u krvi". Prepoznajemo sreću i zadovoljstvo kao svoje prirodno stanje. No, ako smo zarobljeni lošim i teškim mislima, vježbom možemo naučiti ovladati svojim mislima i osjećajima, okrenuti ih u svoju korist da osjetimo svu radost života.


Vježba za postizanje sreće

Vježba za srećuPočetni položaj ove vježbe je sjesti mirno, opustiti se i usredotočiti svoju pažnju na disanje. Zamislite da je disanje topli zrak svjetla koji naizmjenično udišete i izdišete. Tim nježnim zrakom osvjetlite cijelo svoje tijelo. Usmjerite zrak prema centru grudi u predio srca. Prilikom udaha zamislite da sa tim zrakom svom srcu šaljete toplinu, ljubav i dobrotu. Pridružite tom zraku misao: "Ja sebi želim dobro i sreću" ili "Ja sam smiren/a".

Izdišući, zamišljajte kako samo osjećaj sreće i smirenja koji ste poslali svom srcu, sada zrači iz njega iz cijelog tijela. Zajedno s tim zračenjem, zračite i misao: "Neka i drugi ljudi budu sretni". Napravivši nekoliko udaha i izdaha poželivši sreću sebi i drugima, počnite disati sa željom za opraštanjem sebi i drugima. Prilikom izdaha, trudite se odbaciti svaku napetost, uznemirenje ili druge negativne emocije. Zamišljajte kako se vaše tijelo oslobađa svega negativnog i ispunjava pozitivnim.

Što češće disanjem šaljite svom srcu zrak svjetla i želje za dobrotom i ljubavlju. Primjetiti ćete kako mnogo lakše ispoljavate te svoje osobine i da imate ravnodušniji odnos prema onome što vam se kod sebe ne sviđa. To znači druželjubivost i dobrota prema samom sebi. 


Put do blaženstva

put do blaženstvaKako bi lakše osjetili oproštaj i druželjubivost prema drugima, dok udišete i izdišete sa osjećajima svjetlosnog zraka, prvo šaljite ljubav i dobrotu sebi, zatim ljudima koje volite i uvažavate, potom onima prema kojim ste ravnodušni, onima koji vam se ne sviđaju i naposljetku onima koji su vas uvrijedili ili od kojih strahujete. Svima pošaljite ljubav, dobrotu i najtoplije želje!

Ukoliko ne možete prema svima osjećati ljubav, to nije niti potrebno. Dovoljno je samo poželjeti im dobro. Vidjeti ćete da je svijet postao i bolji prema vama. S tim osjećajima, život ćete doživljavati kao radost i pravo bogatstvo, a odnosi će vam postati ljepši, iskreniji i ispunjeni ljubavlju. Živjeti ćete u svom prirodnom stanju blaženstva kojem svi na kraju i težimo! Za uspješniju meditaciju i vježbu, pogledajte video koji će vas opustiti i odvesti u prekrasne predjele sreće i zadovoljstva! (prilikom gledanja i slušanja videa, koristite slušalice zbog boljeg učinka stereofonskih tonova koji duboko utječu na našu svjesnost.

 

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream