Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Joga za pomlađivanje tijela

  • Četvrtak, 27 Veljača 2014 13:22
  • Pročitano 3142 puta

Mnogi često cijelu zimu osjećaju kako ih nešto treba pokrenuti. Zima u nama budi veću potrebu za pomlađivanjem i akcijom.

Piše: Anastasija Mrklić

Mnogi od nas koji prakticiraju jogu redovito to čine cijele godine, iako nas zima ne čini toliko entuzijastičnima za vježbanje kao što je sunčano, toplo vrijeme kada cvijeće cvate, a prozori su širom otvoreni.

Neke vrste joge pomlađuju više od drugih, ovisno o dobi, stadiju i okolnostima. Regenerativna joga je nešto što bi nas moglo pokrenuti iz zimske ljenosti. Ova joga koristi pomagala kao što su presavijene deke i remeni koji nam olakšavaju postizanje i održavanje dugotrajnih joga položaja.

No, ovom prilikom vam neću zadavati nikakve teške i dugotrajne vježbe, već one s kojima uz minimalni napor, postižete željeni učinak energizacije i osjećaja svježine.


Kundalini yoga

stoj na ramenimaKako bi se još više probudili iz našeg zimskog sna, Kundalini joga je izvrstan način da se energizira i pomladi sustav, fokusirajući se posebice na dah. Kundalini nas budi i oživljava iznutra, naš neograničeni kreativni potencijal.

Dvije specifične poze mi padaju na pamet. Prva se koristi u većini oblika joge, a to je stoj na ramenima, koji u Kundalini jogi nazivamo poza pomlađivanja. Ova izvrsna poza poništava učinak gravitacije, energizira štitnjaču u vratu koja regulira metabolizam što je izvrsno i za cirkulaciju.

Ovisno o stupnju prakse i masi tijela, poza se može modificirati ili postaviti presavijena deka ispod ramena ako osjetite naprezanje u vratu. Ako niste spremni podići leđa s poda, jednostavno podignite noge kako bi smanjili pritisak, te ih po mogućnosti naslonite na zid.

Još jedna poza iz Kundalini joge je poput cvijeta koji se otvara. Kako bi je izveli, sjednite na pete u položaju malog djeteta, glava na podu i ruke uz vašu glavu, dlanovi prema dolje.

Na udisaj, podignite koljena i otvorite ruke prema gore i prema iza u kutu od šezdesetak stupnjeva dok pritišćete kukove prema naprijed. Isturite prsa prema gore. Na izdisaj se spustite u položaj malog djeteta. Ponavljajte ovo laganim ritmom dok god se osjećate ugodno.


Ples i disanje za pomlađivanje tijela

plesom do mladostiPles je još jedan način pomlađivanja. Kada se znojimo aktiviramo žlijezde, čuvare našeg zdravlja, ali i cijelo tijelo. Ples je otpuštanje, način oslobađanja. Ples je nekad uključen u Kundalini jogu, ruke mašu po zraku po nekoliko minuta. To nam pomaže da otpustimo sav nakupljen stres i brigu te da se osjećamo bezbrižno poput malog djeteta.

Kundalini joga djeluje na energetiku tijela. Jedan od najboljih načina da dođete u kontakt sa vlastitom energijom je posredstvom daha. Svjesno disanje je osnovni dio Kundalini prakse. Varteni dah - ubrzano, snažno disanje iz dijafragme s udisanjem i izdisanjem kroz nos, se obavlja u mnogim Kundalini pozama.

Kako bi obavili detoksifikaciju s ovim disanjem, lezite na leđa i podignite obje ruke i noge ravno u zrak. Zamislite da su vaše ruke i noge energetske antene te ih držite uspravno dok dišete vatrenim dahom u trajanju do tri minute.


Opuštanje

savasanaNaposljetku, savasana ili poza trupla, je jedan od najboljih načina da se pomladite nakon bilo koje prakse joge. Predajte svoj um i tijelo u potpunosti, koliko god to možete, dok ležite na leđima s opuštenim rukama u smjeru od tijela, dlanovima okrenutima prema gore, nogama blago otvorenima i stopalima opuštenima u stranu.

Zatvorite oči, opustite lice i disanje, disanje je iz trbuha i kroz nos. Opustite kralješnicu tako da se stopi s podlogom, tlom. Kao što se zemlja obnavlja i cvate u proljeće, dozvolite si da i vi učinite isto.

Nakon ovako dobrog treninga koji uključuje akciju i opuštanje, osjećati ćete se svježe, obnovljeno i mladoliko! Uživajte u svakom pokretu!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream