Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Gledam s visina - živim ovdje i sada

  • Subota, 28 Prosinac 2013 15:36
  • Pročitano 1869 puta

Nije jednostavno niti lako ostati cool u stresnim i uznemirujućim situacijama. Da bismo to uspjeli trebamo imati odmak - od sebe, od našeg okruženja od našeg svijeta. Ne na način da živimo u oblacima i brijemo si neke bajke kako je nama super unatoč svemu. Ne, upravo suprotno – na način da shvaćamo realnost i svoju poziciju u njoj.

Piše: Anastasija Mrklić

Ovdje i sadaDa li ste ikad bili na planini i gledali grad ili krajolik sa visine? Ili ste možda letjeli u avionu i gledali zemlju koja izgleda tako daleko odozgo? Tada imamo osjećaj mira i tišine. Ne čujemo automobile, razgovore, susjede kako puštaju vodu… Sami smo sa prostranom prirodom.

Ova meditacija usmjerena je na uspostavljanja osjećaja mira, spokoja i distance od neprirodne užurbanosti i uznemirenosti koja dolazi od ljudske civilizacije. Cilj nam je u svakodnevnim zbivanjima zadržati taj osjećaj mira i veličanstvenosti cijele kreacije čiji smo mi sićušni dio.

Ljudi uvijek imaju tendenciju veličati svoje probleme i opterećivati sebe i svoje bližnje njima, dok su oni uistinu maleni i beznačajni naspram beskrajnog postojanja.

Uzdizanje sa Zemlje

Ovdje i sadaNađite mirno mjesto. Provjetrite ga. Pustite svježi zrak unutra. Udobno se smjestite u položaj u kojem duže možete ostati bez neugode.

Zatvorite oči. Duboko udahnite i polako izdahnite tri puta. Lagano dišite i izdišite na nos. Sa svakim udahom udišite energiju koja je svugdje oko vas, a sa svakim izdahom se polako dižite u vis. Kao da vas dah koji izdišete diže u zrak, u visine.

Kako se polako uspinjete vidjet ćete svoju kuću, pa svoj kvart, svoj grad, oblake ispod vas, svoju pokrajinu. Kako se još više uzdižete vidjet ćete kako se horizont polako zakrivljuje, a ispod sebe počet ćete razlikovati geografska obilježja svoje zemlje pa i okolnih zemalja.

Što se više dižete, osjećate olakšanje i uzbuđenje. Sav život koji poznajete i sve probleme koje imate ostaju tamo dolje, u vašem gradu, u vašoj kući - u vašoj sobi gdje se nalazi vaše materijalno tijelo. Vi ste ovdje gore i totalno vam je super :) Vidite Zemlju koja pomalo postaje kugla. Što više dišete dobivate više snage i brže se udaljavate od Zemlje.

Sada Zemlja izgleda samo kao mali plavi planet u zvjezdanom beskraju iza kojeg je beskonačan mir.

Pronalaženje sebe

Ovdje i sadaZemlja se okreće obasjana Suncem. Oblaci prolaze, smjenjuju se dani i noći. Sve se odvija u savršenom skladu, a ljudima i ljudskim problema ovdje nema niti traga :)

Sada kada ste uzeli ovaj odmak, pokušajte osjetiti mir. Pokušajte osjetiti veličanstvenost kreacije koja jednostavno ide dalje. Ostavite sve svoje vezanosti, žudnje, jadikovke i sve svoje emocije dolje na Zemlji. Osjetite tu lakoću, lepršavost. Pogledajte u svoje srce – to ste vi.

Vi ste srž. Vi niste ono što se „zalijepilo na vaš duh“. Ne morate to biti. To su samo vaši odabiri - njihovi rezultati. No, vi možete sve to promijeniti. Izdvojite jednu želju, jednu goruću želju svoga srca i slijedite ju. Tako ćete pronaći sebe.

Kako na nebu tako i na Zemlji

Ovdje i sadaSada napunjeni novim snagama i ispunjeni mirom, a poneki i s blaženstvom, polako se spuštajte prema mjestu gdje vas čeka vaše materijalno tijelo. Vidjet ćete Zemlju kako postaje sve veća i veća, oblake, obrise geografskih obilježja vašega kraja. Počet će se nazirati vaša kuća. Približit ćete se i u svojoj sobi ćete ugledati svoje tijelo u koje ćete ući.

Duboko udahnite i izdahnite par puta. Razmotrite sve svoje probleme i misli koje ste ostavili u svom tijelu i usporedite ih s osjećajima koje ste doživjeli u beskonačnom prostranstvu svemira. Ne kažem da su vaši problemi beznačajni i glupi. Ne, ali upotrijebite svoju novo stečenu mudrost u njihovom rješavanju. Budite staloženi i mudri jer beskonačna kreacija je dobra učiteljica.

Protrljajte svoje dlanove, položite ih na lice preko očiju i polaaaaako otvorite oči. Ostavite ruke još malo ondje i osjetite toplinu koja se iz njih širi. Sad ste spremni za nove izazove!

Podijelite svoje iskustvo s nekim tko ga može razumjeti i prosvjetljujte jedni druge novostečenim znanjem ;)

 

Ocijeni sadržaj
(10 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream