Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Netremično gledanje - tratak

  • Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 18:52
  • Pročitano 6075 puta

Trataka ( sanskrt; tratak, trataka: 'gledati, zuriti') je praksa netremičnog gledanja u neki odabrani vanjski objekt. Ovo fiksirano promatranje je oblik meditacije koja uključuje koncentraciju na jednu točku, kao što je plamen svijeće ili sliku određenog božanstva. Trataka se koristi u yogi kao način razvijanja koncentracije, za jačanje očiju, te posebice za probuđenje ajna centra, šeste čakre koja se nalazi između obrva, a poznata je kao treće oko.

U prijevodu ajna znači znanje, spoznaja. Ukoliko dođe do smetnje u radu šeste čakre, često se javlja osjećaj straha, besciljnosti, nesposobnosti koncentracije, a na fizičkom nivou može doći do glavobolja i migrena. Posljednji stadij poremećaja ajna centra može se očitovati kao depresija ili čak šizofrenija. Kako bi spriječili spomenute poremećaje, poželjno je prakticirati upravo trataku. Česta praksa te metode, smiruje i bistri um, poboljšava radnu koncentraciju i u kasnijim fazama vježbanja, osobe koje teže duhovnim ciljevima, mogu razviti različite psihičke sposobnosti, intuiciju, jasnovidnost.

U prvoj fazi, praktikant usmjerava svoju pažnju na određeni simbol ili Yantru (kao što je Om simbol), crnu točku ili sliku božanstva, zuri u nju po mogućnosti bez treptanja, pazeći pritom na svaku misao i osjećaj da ne odlutaju od objekta u koji se zuri. Cilj je da um postane potpuno apsorbiran u zadani objekt, bez nepotrebnog "lutanja". Praksa se nastavlja sve dok se oči ne počnu puniti suzama. Tada ih zatvorimo i potpuno se opustimo. Jedna zanimljiva nuspojava koja se događa nakon zurenja je viđenje našeg odabranog objekta ili neke druge slike zatvorenih očiju. To nam omogućava osvještavanje "unutarnjeg vida", odnosno postojanja trećeg oka, oka našeg uma i duše.

Druga faza je netremično gledanje u plamen svijeće. Pri tom moramo obratiti pažnju da nam propuh u prostoriji u kojoj prakticiramo tehniku, ne ometa gorenje svijeće jer plamen treba biti postojan (kao i naš um). Praksa se sastoji samo u neprekidnom zurenju u plamen dok se oči ne napune suzama. Tada ih zatvorimo, a poželjno je da praktikant pokuša održati pažnju na sliku u umu koliko je duže moguće. Isprva će slika biti posljedica zurenja, a kasnije će se sama javiti u umu. Vježba koncentracije dolazi od pokušaja da se slika zadrži u oku uma što duže je moguće.

Trataku je također moguće izvoditi zureći u vlastitiu sliku u zrcalu što se smatra iznimno moćnom tehnikom koju nije preporučljivo izvoditi bez stručnog vodstva. Bez pomoći gurua ili iskusnog praktikanta, može biti veoma opasna jer može izazvati bujicu nepredviđenih i nejasnih misli i vizija.Uvijek je najbolje započeti sa plamenom svijeće, pa postupno mijenjati objekt zurenja s povećanjem vlastitih mentalnih sposobnosti i koncentracije.

Tratakom se povećava i pamćenje, um se dovodi u stanje svjesnosti, pažnje i fokusa, čime se smanjuje struja bespotrebnih i neželjenih misli. Ova tehnika ujedno djeluje na olfaktivne i optičke centre, stimulira živčani sustav i epifizu (pinealnu žlijezdu koja položajem odgovara trećem oku). Ukratko, svepovoljna je za mentalno i duševno zdravlje povećavajući unutarnji mir, spokoj i zadovoljstvo.

Primjer vođene meditacije s plamenom svijeće

Faza 1

Sjednite uspravne kralježnice ispred plamena svijeće na udaljenosti tri, četiri koraka od vas, u razini očiju. Počnite sa sporim i dubokim disanjem, opuštajući cijelo tijelo u udobnom sjedećem položaju. Prilikom takvog disanja, počnete lagano zuriti u plamen svijeće bez treptanja, pogleda neometanog vanjskim podražajima i vlastitim mislima. Ako se one i pojave, ne treba se boriti protiv njih nego ih jednostavno ignorirati i ostati pritom budan i svjestan, samo se prepustiti plamenu.

Faza 2

Zamislite kako plamen ulazi u vaše tijelo kroz oči i osvjetljava vaše unutarnje biće. U ovoj fazi, dobro je zatvoriti oči s lakoćom, bez naprezanja. Tada, zamislite isti plamen sa zatvorenim očima, kao kad ste ga vidjeli otvorenih očiju.  Ako ste u mogućnosti trenirati tratak bez treptaja oka, lakše ćete vidjeti plamen zatvorenih očiju. S vremenom, vaša sposobnost unutarnje vizualizacije biti će sve veća i postojanija te vas dovesti do željenih rezultata. Istražujte i iskoristite vlastite kapacitete ovom jednostavnom, ali učinkovitom tehnikom!

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream