Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Najmisterioznija knjiga na svijetu

  • Srijeda, 18 Ožujak 2015 19:49
  • Pročitano 2287 puta

Voynichev rukopis (manuskript) je misteriozna ilustrirana knjiga koja ima oko 240 stranica nepoznatog sadržaja, a napisao ju je prije 600 godina nepoznati autor na nepoznatom jeziku. Stranice rukopisa su prepune raznobojnih crteža čudnih dijagrama, čudnih događaja te čudnih biljaka.

Od njena otkrića 1914. god, ova knjiga  je postala objektom intenzivnog proučavanja mnogih kriptografa, uključujući i neke vrhunske američke i britanske vojne kriptografe. Nitko od njih nije uspio dešifrirati niti jednu jedinu riječ pa je zato knjiga i postala sveti gral kriptografa i povjesničara, ali i drugih znatiželjnika.


Poznato o nepoznatome

Voynichev manuskriptKnjiga je dobila naziv po američkom trgovcu knjigama poljsko-litvanskog podrijetla Wilfridu M. Voynichu koji ju je pronašao 1912. god. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih njenih zagonetnih faktora koji obilježavaju sam manuskript, postala je poznata kao “Najmisterioznija knjiga (rukopis) na svijetu”.

Postoje mnoge teorije o porijeklu i prirodi rukopisa. Neki vjeruju da je bio farmakopeja sa temom srednjovjekovne ili rane medicine. Zbog mnogih slika ljekovitog bilja, poneki smatraju da je ovo bio priručnik vrsnog alkemičara, no činjenica da su mnogi dijagrami vezani za astronomiju i biologiju (nepoznatih bića), dovela je maštovite teoretičare do pretpostavke kako je knjiga  možda čak i sa druge planete.

Jedna stvar u kojoj se većina teoretičara slaže jest ta da postoji velika šansa da ova knjiga nije prevara, s obzirom na količinu vremena, novaca i detalja koji su zacijelo bili potrebni da se napravi ovako vjerodostojno djelo. Naime, nepoznati autor je nepoznatim pismom napisao taj rukopis na 240 stranica sa brojnim ilustracijama. Tekst je pisan ptičjim perom s lijeva na desno, a autor je koristio abecedu koja je imala 20-30 distinktivnih znakova.

Analizirajući kvalitetu pisanja (brzinu, trud i krivulje), potvrđeno je kako je autor sigurno pisao s lakoćom, tj. nije koristio nikakve reference za pisanje, što upućuje na to da je nama nepoznato pismo autoru bilo vrlo blisko. Nakon prvog spomena rukopisa u 17.stoljeću prošlo je 200 godina tišine kada ju je od jezuita otkupio Wilfrid Voynich. Nakon njenog otkrića, prošla je još nekoliko nasljednika, a rukopis je na kraju završio u posjedu sveučilišta Yale.

Pogledajte i ovaj zanimljivi dokumentarac o još zanimljivijem rukopisu pa sami procijenite njegovu vrijednost...

 

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream