Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vantjelesna iskustva Carla Gustava Junga

  • Srijeda, 10 Siječanj 2018 14:48
  • Pročitano 3124 puta

Mali broj ljudi zna kako se Carl Gustav Jung, nekadašnji učenik, kasnije i kolega Sigmunda Freuda, jako interesirao za parapsihološke fenomene, osobito za astralnu projekciju i telepatiju.

Piše: Anastasija Mrklić

Međutim, to nikada posebno nije pokazivao za vrijeme svog života, plašeći se kako bi to moglo štetiti njegovom zvanju i ugledu znanstvenika priznatog psihologa koji se ozbiljno bavi znanstvenim istraživanjima.

Jungovi interesi za natprirodno

Jung vs FreudNaime, već od njegovih pradjedova se znalo kako je njihova porodica posjedovala sposobnost “viđenja duhova”. Čak je i njegova majka vodila vrstu dnevnika u koji je zapisivala brojne slučajeve telepatskih fenomena i prekognitivnih snova, a kao mladić, Jung je tvrdio da posjeduje sposobnost telekineze.

Tako je i došlo do raskida sa Sigmundom Freudom 1911. godine i to uglavnom zato što Jung nije mogao prihvatiti Freudovu teoriju da su svi odnosi uvjetovani seksualnim nagonom. Jung naprotiv ističe kako se sva ponašanja i odnosi moraju pripisati životnoj snazi na koju utječe kolektivna nesvjesnot koja se nasljeđuje tijekom stoljeća. U tu životnu snagu koja uvjetuje sve naše odnose, on čak uvrštava tajanstvene duhove, aveti i demone!

Kako je stoga moguće da jedan trezven i strog znanstvenik dođe do takvih zaključaka? Odgovor je uglavnom vlastitim iskustvima o kojima Jung kaže: “Oni su jedan dio dokaza o postojanju i nastavku života duše nakon smrti...”


Između sna i jave

posjet mrtvog prijateljaJedan od najdramatičnijih i najneobjašnjivijih dokaza o kojima je pisao Jung, bio je onaj kojeg je nazvao “Tajna crvenih knjiga”.

Jung je,jedne večeri ne osjećajući se dobro, ranije otišao u krevet. No, nije mogao odmah zaspati. Toga dana bio je na sahrani jednog dobrog prijatelja koji je stanovao u kući blizu njegove. Širom otvorenih očiju u mraku, profesor Jung se prisjećao tog dugogodišnjeg prijateljstva. Tada je Jung iznenada primijetio sjenku te se nešto pomaknulo. Pri slabom svjetlu svijeće,ugledao je pojavu, čovjeka izuzetno visokog i mršavog u kojem je prepoznao prijatelja sa čije sahrane se vratio prije nepuna tri sata!

“Stajao je kraj kreveta do mojih nogu i izgledao je upravo isti kao i uvijek. Obratio mi se i upitao me da li bih želio ići nekuda sa njim”, pisao je kasnije Jung. “Nisam imao osjećaj neke pojave. Prije je to bila neka vizija o njemu, nešto što sam sebi objasnio kao pojavu fantazije...”

Kako je Jung još ležao na krevetu, pojava je krenula prema vratima i mahnula. “Tada sam osjetio kao da sam potpuno u stanju transa. Nisam stvarno napustio krevet, ali sam bio svjestan da je moj duh upravo otišao sa njim! Bio sam odveden kroz vrt, na ulicu i do kuće u kojoj je stanovao moj prijatelj!...”

Prema daljoj priči, oboje su ušli u kuću i Jung je odveden u radnu sobu. Tamo se pojava njegovog prijatelja popela na stolicu i pokazala Jungu šest crvenih knjiga koje su stajale na zadnjoj polici visoke zidne stalaže. Ovim se završila neobična vizija. Jung je naglo skočio, upalio lampu pored svog kreveta i pretražio čitavu kuću. Ustanovio je da su vanjska vrata bila uredno zaključana i da nijedan predmet nije pomaknut sa svoga mjesta.


"Moć mrtvih"

Tajna crvenih knjigaSljedećeg jutra prvo čega se sjetio bio je događaj iz prethodne noći i osjetio je jak nagon da nešto poduzme. Izašao je posjetiti udovicu svog prijatelja čiju je astralnu pojavu vidio prethodne noći. Prilikom ove posjete zamolio ju je da prelista jednu knjigu za koju je smatrao kako bi mogla biti u biblioteci.

Kada je ušao u susjednu prostoriju, prvo što je zapazio bio je red crvenih knjiga na zadnjoj polici zidne stalaže. Jung je pronašao i onu istu stolicu na kojoj je prošle noći stajalo astralno tijelo njegovog umrlog prijatelja. Zatim se popeo i uzeo drugu crvenu knjigu. Bilo je to poznato djelo Emilea Zole. Naslov je glasio: “Moć mrtvih”!

Jung je tom prilikom napisao: “Njegova biblioteka mi nije bila poznata i u njegovoj radnoj sobi bivao sam rijetko. Nisam znao koje je knjige posjedovao. Sadržaj knjige na koju mi je ukazao nije mi se učinio interesantnim, ali je naslov bio veoma značajan u vezi sa ovim događajem!”

Tijekom sljedećih godina slučaj nazvan “Tajna crvenih knjiga” počeo je sve više dobivati na težini u Jungovim sjećanjima. Da li je on to sve umislio? Nije li se radilo o halucinaciji ili je doista bilo u pitanju astralno putovanje?!

Konačno je otkrio rješenje koje je za njegov razum jedino bilo koliko-toliko prihvatljivo. “Imao sam zasigurno dokaz kako je on preda mnom stajao kao pojava”, pisao je kratko pred smrt. “Tada sam sebi rekao: dokaza nema ni ovdje ni tamo. Umjesto da ga objasnim svojom fantazijom, mogu ga isto tako dobro pripisati u korist sumnje i priznati ga kao realnost.”


Fenomeni postoje

vantjelesna iskustvaKada je Carl Gustav Jung umro u 86. godini života, završilo se jedno razdoblje psiho-istraživanja. Sve što je ostavio za sobom pomoglo je nauci u daljnjem napretku. A on kao da nije žalio što umire. Naprotiv, umro je gotovo žudno. Izgleda da se trudio u smrti riješiti neke zagonetke koje su ga zanimale tijekom njegovog dugog i znanstvenog života, ali za koje jednostavno nije znao odgovore. Da li ih je odgonetnuo?

Nevoljnost vjerovanja u vantjelesna iskustva i astralna putovanja velikim dijelom je posljedica povijesti. Ona je, govoreći samo u smislu usporedbe, novijeg datuma. Ali antičko i univerzalno vjerovanje u osnovno dijeljenje tijela i duše, izgleda da je iskustvima sličnim Jungovim, ponovo uspostavila snažan osjećaj duhovnog vida života.

Ipak, posljednjih dosta godina, intenzivna naučna istraživanja psihičkih fenomena, otkrila su brojna svjedočanstva koja ukazuju kako vantjelesna iskustva, nisu uvijek halucinacija niti kompenzacija, kako to psihoanalitičari vole reći, “frustrirane psihologične potrebe”. Zbog toga je sasvim sigurno kako će znanost u skorije vrijeme priznati postojanje parapsiholoških fenomena, uključujući i astralnu projekciju, te otvoreno reći: oni postoje, oni su stvarni, oni su normalni!

Do tada će znanost morati potvrditi istinitost brojnih ispovijesti o astralnim izletima u vrijeme i prostor u kojem živimo. U tome joj najviše mogu pomoći pojedinci poput Junga i njihove iscrpne priče s brojnim dokazima astralnih putovanja!

Ocijeni sadržaj
(12 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream