Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Šetnja labirintom kao meditacija i samospoznaja

  • Utorak, 19 Prosinac 2017 13:18
  • Pročitano 310 puta

Svatko tko se bavi meditacijom ima svoj omiljeni način opuštanja, neku praksu koja mu najviše odgovara i čini zadovoljnim. Najčešće su to meditacije u sjedećem položaju, u miru i tišini, zatvorenih očiju udaljeni od bilo kakvih vanjskih uznemirenja.

Postoji još nekoliko mogućnosti meditiranja od kojih je svakako zanimljiva meditacija u pokretu. Meditacija u pokretu jedan je od najljepših načina da se prakticira osvještavanje sebe i smirenost često nemirnog uma istodobno dopuštajući tijelu da se kreće i harmonizira. Jedna od takvih pokretnih meditacija jest hodanje labirintom.


Hodanje labirintom

hodanje labirintomLabirint simbolično predstavlja mjesto testiranja i nudi jedinstveni put kroz koji prolazimo do njegovog središta te samog puta prema izlazu. U samom labirintu ne postoji izgubljenost već je osmišljen kako bi pomogao u pronalaženju sebe i našeg centra. U labirintu je najvažnije ostati prisutan u sadašnjem trenutku.

Kada um postane opterećen beskorisnim mislima, kada se prošlost i budućnost isprepliću i stvaraju nemir, meditativno hodanje labirintom je odličan alat za vraćanje sebe u sadašnji trenutak. Osvještavajući svaki korak, pogledajte kako hodate i gdje se nalazite, tražeći unutar sebe mir sadašnjosti.

Hodanje labirintom predstavlja alat za osvještavanje informacija o sebi, a ne o samom labirintu. On ne predstavlja mjesto gdje će osoba biti izgubljena, već naprotiv mjesto gdje će svatko pronaći svoj put. Kada promatramo ono što razmišljamo, postajemo svjesni sebe i otkrivamo da imamo slobodni izbor da krenemo u željenom pravcu i samim time osnažujemo sebe kroz taj izbor. Kada to shvatimo tada nam je svaki novi korak u labirintu snažno iskustvo i svaki puta je drugačije.

Sam labirint je samo vanjska poredba, što znači da ono što doživljavamo u labirintu je ono što trebamo gledati u sebi. Na primjer, ako mislite da hodanje labirintom traje predugo, možda ćete zapravo primijetiti da imate tendenciju biti previše nestrpljivi. Ako nakon kratkog vremena osjetite bijes zbog nemogućnosti pronalaska puta prema izlasku iz labirinta, možda ste ljuti na svoj život i odluke koje radite na dnevnoj bazi.


Labirint je preslika našeg života

labirint životaSvaki trenutak proveden u labirintu otkriva nam dobre i manje dobre strane naše svijesti koja spontano reagira na izazove ispred nas i razotkriva moguće probleme u našim spontanim reakcijama na njih. Labirint simbolički predstavlja cjelovitost. Njegov ulaz i na kraju izlaz, prava je zagonetka protkana izborima koje svakodnevno činimo. On predstavlja simbol koji stvara sveto mjesto i vodi nas iz našeg ega prema unutrašnjoj slobodi.

Hodajući labirintom poboljšavamo aktivnosti mozga. Lijevu stranu kao logičku i analitičku aktivnost pronalaska pravog puta u labirint i izlaz iz njega, jer labirint je zagonetka koja se mora riješiti. Korištenjem desne strane mozga razvijamo kreativnost, intuiciju. Meditacija hodanja labirintom u sebi nosi odgovornost i puno izbora tako da je potrebno aktivno razmišljati i rješavati probleme unutar njega(pronalazak centra).

Svakim korakom, svakim dahom šetnja labirintom povećava razinu opuštanja, jasnoće, otvorenosti, tišine, te smanjuje razinu anksioznosti i ublažuje posljedice prekomjernog stresa. Iskustvo labirintskog hodanja podržava oporavak, obnovu, integraciju cijele osobe i olakšava osjećaj sklada.

Svaki labirint je preslika našeg života, punom različitih smjerova koji nas kružno vode do centra i iznova prema van, put koji vodi ka širem razumijevanju naših izbora kojima gradimo sebe u svakodnevnom životu!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream