Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Koliko blizu, koliko daleko?

  • Srijeda, 06 Travanj 2016 10:50
  • Pročitano 986 puta

U nama oduvijek postoji intuitivna snaga. Ona je naše gorivo i najveća životna motivacija. Ona je neodvojiva od nas samih i svi smo ju intenzivno osjećali kao djeca, dok nismo imali briga na našim leđima. Što smo stariji, većina se nas neminovno udaljuje od tog izvora i zato nam se čini da je život izgubio onu slast, vedrinu i poletnost koju smo imali ranije u djetinjstvu. 

Piše: Martina Tomašić, www.caya.hr

Kako rastemo, izvana nam se nameću razne situacije koje moramo savladavati. Putem smo naučili odigravati razne uloge kako bi se prilagodili svakoj novoj situaciji. No, tu često dolazi do zbrke jer većinu vremena te uloge odigravamo automatski i gubimo onu djetinju spontanost i izvornu snagu. Umjesto toga, vođeni navikama, nesvjesno upadamo u razne identitete koji zapravo nisu naša istinska priroda. Od tuda se rađa osjećaj nezadovoljstva i pogubljenosti.


Kako pronaći izgubljeni raj?

povratak sebiŽivot je u stvari neprekidan niz indirektnih iskustava sebe, drugih ljudi i svijeta oko nas.Mi svakodnevno doživljavamo sebe i druge posredno, kroz razne misli, emocije, slike i zvukove, koristeći svoje osjete i nesvjesno se s time svime poistovjećujemo. Svejedno, vi niste vaše misli, vi niste vaše emocije niti ste vaša naučena ponašanja. Ali tko ste onda zapravo? To je pitanje s kojim ćemo se pozabaviti na našoj radionici Inteziva Svjesnosti.

Intenziv Svjesnosti je tehnika pomoću koje vježbamo deidentifikaciju kako bismo ponovo otkrili istinu o sebi. Tehnika kombinira drevnu kontemplaciju na zagonetku 'Tko sam ja' s komunikacijskim modelom u parovima. U prvom je planu osvijestiti sve sadržaje svijesti koji će vam se spontano javljati te ih bez cenzure komunicirati vašem partneru na radionici.

Upravo kroz komunikaciju osvještavate sve ono što mislite ili osjećate da jeste i na taj način sloj po sloj svega onoga što niste vi otpada, nestaje, blijedi. To vas dovodi u jedno specifično stanje svijesti koje se u zenu najčešće naziva kenšo ili trenutno prosvjetljenje (neposredna spoznaja istine) što je ujedno i cilj Intenziva Svjesnosti – otkriti neposredno tko ste vi.


Intenziv Svjesnosti

tko sam ja?Što točno znači 'neposredno otkriti'? Već smo ranije spomenuli kako sve što jesmo doživljavamo kroz razne stvari, nazovimo ih filtere tijela, uma i emocija. Samo kada nema razlike između onoga koji spoznaje (subjekta) i onoga što se spoznaje (objekta) onda postoji jedinstvo, tj. vi ste to i nema ničeg između.

Intenziv Svjesnosti ima puno prednosti nad ostalim tehnikama osobnog razvoja, ali ključna stvar je to što ovdje do odgovora dolazite sami za sebe. Ne nameću vam se nikakve filozofije i vjerovanja u koje trebate povjerovati da biste otkrili istinu već vas se samo usmjerava na tehniku kojom sami dolazite do spoznaje. Ovdje nema straha od manipulacije ili tzv. 'ispiranja mozga' što je dosta često kod tehnika samorazvoja.

Jedino što se od vas očekuje jest da uložite izuzetan voljni napor kako biste otkrili tko je taj koji je u pozadini svih imena i formi i da budete otvoreni na svaku mogućnost koja vam se može javiti kao odgovor. Svi smo mi na ovaj ili onaj način svojevrsni tragači. U nama postoji nešto što nas goni, što nas tjera da idemo sve dalje i dalje… Nešto što se osjeća da je jače od nas samih. No, koliko smo zapravo blizu, a koliko daleko od te spoznaje?

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream