Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Igra života

  • Subota, 13 Veljača 2016 12:29
  • Pročitano 885 puta

Neovisno o tome promatramo li svijet kroz razne narode, način života, kulturne i religijske razdiobe, političke ili duhovne vođe, uvidjeti ćemo da mnogi ljudi koji odskaču od većine zrače nečim drugačijim.

Piše: Elvis Čehaja

Neki od njih zrače karizmom, neki odlučnošću, uvjerenjima, mudrošću ili ljubavlju i požrtvovnosti. Sve su to obilježja koja nas karakteriziraju i vode kroz život. Inteligencija, određene sposobnosti i osobine se razlikuju od osobe do osobe i može se vrlo lako reći da su dane i samim rođenjem. 

No, ono što svaki pojedinac može i mora jest sve te pojedine dijelove dobro izbalansirati i oblikovati u svoje krajnje samoostvarenje. Život je put u kojemu čovjek razvija i povezuje iskustva. Biva li neko iskustvo pretjerano pojačano na uštrb drugih, javljaju se poremećaji i to se odražava na sam život i odnose.


Samopouzdanje

samopouzdanjeAko nemamo samopouzdanja ne možemo niti ostvarivati sebe. Kako ću se realizirati ako duboko mislim i osjećam da to ne mogu, nisam vrijedan, ne zaslužujem i slično. Većina kočnica tom temeljnom osjećaju dolazi iz djetinjstva, svijeta koji nas okružuje, medija itd. Škole, ustanove i sustav isključivo pohvaljuju one koji su uzorni. A danas nije lako biti uzoran jer to traži određeno robovanje.

Vjera u Boga također gubi snagu nemamo li ujedno i vjeru u sebe. Tada odbacujemo sebe kao dio njega. Vjera u dokaze i znanost na način da čovjek stalno o tome mora s drugima debatirati su pojave pretjerane inteligencije i krutog mentalnog samopouzdanja koji ne zaslužuje onu pravu bit samopouzdanja. Oni koji se busaju u prsa sa samopouzdanjem, uglavnom sami sebe uvjeravaju u to.


Samozadovoljstvo i samopožrtvovnost

samozadovoljstvoU pravom smislu čovjek mora biti zadovoljan samim sobom i osjećaj je usko povezan sa samopouzdanjem. Zadovoljstvo svojim postojanjem, radom, djelovanjem pa i situacijama u životu samo potpirujemo veličanstveni osjećaj božanskog u nama. Čak i u trenucima kada nemamo za jesti ili platiti račune. S druge strane, manjak tog osjećaja rezultira potpunim jadom, komparacijama s drugima i zamjenskim upražnjavanjem istog raznim tehnikama.

Svo samopouzdanje i samozadovoljstvo vrlo lako prelazi u isključivu samodopadnost i potpunu odvojenost od drugih što nije smisao života. Sve te osobine najviše dolaze do izražaja kada svojim slobodnim izborom samopožrtvovanosti pomažemo drugima na njihovom putu. Treba naglasiti osobnim i slobodnim izborom.

Požrtvovnost može ići do vrlo velikih granica pa su mnogi ostavili sve za sobom radi drugih, život posvetili slabima i nemoćnima po cijelom svijetu. Za mnoge križ u katoličkom nauku je potreban radi očuvanja balansa prvih dviju točaka, no međutim, ograničava potpuni izražaj jer ostavlja mnoge u zabludi da je on uvijek potreban.


Samoostvarenje

samoostvarenjeBalansom svih prethodnih grupacija, uz duboku zahvalnost, slobodu i ljubav u život osoba se samoostvaruje na najbolji mogući način. To ne treba izgledati ništa spektakularno kao kod duhovnih vođa, začetnika religija, velikih mislilaca, izumitelja i slično. To može biti potpuno neprimjetno za mase ali vrlo primjetno za okolinu tog pojedinca.

Za kraj izdvajam jedan tekst koji mi se izrazito svidio i točno opisuje ovu temu: Znanje, svijest i mudrost čine građevni materijal spiritualne evolucije. Vjera, nada i ljubav ga smještaju na liniju s božanskom shemom. Skromnost, strpljenje i lakoća predstavljaju vezivo koje zidu daje čvrstoću. Svi su neophodni i njihove uloge moraju biti izbalansirane. Tragajte uz ljubav i razumijevanje za istinom i ljepotom u svim svojim susretima.

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream