Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Znate li da živimo u električnom svemiru?

  • Utorak, 24 Studeni 2015 14:00
  • Pročitano 1021 puta

Teorija o električnom svemiru zapravo počiva na procesima koji su nam veoma bliski i jako dobro shvatljivi. Nema misterije i ljudskom umu nedokučivih procesa. Razlog je više nego jednostavan - sve u svemiru što uključuje i sve na Zemlji, stvoreno je i funkcionira na istom principu po istoj shemi.

Piše: Ivona Živković

Procesi koji su stvorili sva kozmička tijela, galaksije, zvijezde, komete, Zemlju, Veneru, Mars ili Sunce, dio su iste jedinstvene matrice u čitavom svemiru. U istoj matrici stvoren je i život na Zemlji kakvog danas poznajemo. Sa teorijom Električnog svemira na sasvim drugačiji način se objašnjava porijeklo brazda i kratera na planetama kao što su Mars, Mjesec ili Zemlja, klimatske promjene i meteorološki fenomeni, a mnogo je logičnija i definicija kometa koje su već tisućama godina prava “misterija”.


David Talbot i Thornhill

Talbot i ThornhillTeoriju električnog svemira danas najviše promoviraju David Talbot i Wallace Thornhill u svojim knjigama: “Munje Bogova” (Thunderbolts of the Gods) i “Električni svemir”. Tu je i popularna knjiga Davida E. Scotta “Električno nebo”. “Od najmanje čestice do najveće galaktične formacije, mreža električnog kola povezuje i objedinjuje prirodu, organizirajući galaksije, napajajući zvijezde, rađajući planete i naš svijet, kontrolira klimu i pokreće biološke organizme. Ne postoji izolirani otok u električnom svemiru“, zapisali su Talbot i Thornhill.

Dakle, zaboravite na crne rupe, Veliki prasak, tamnu materiju odnosno antimateriju, crvene zvijezde, divove i bijele patuljke. Sve su to teorijske izmišljotine. Glavna sila koja stvara SVE u svemiru je električna struja. Osnovne teze u ovoj teoriji su: Sve u svemiru je nastalo od električne energije - Zemlja, kao i sve druge planete su naelektrizirano tijelo. Sunce ima električno polje i ono je u interakciji sa ostalim planetama.

Sunce se ne napaja energijom iz neke unutrašnje “nuklearne furune” već izvana električnom strujom koja teče duž rukavaca Mliječnog puta. Čak 99.9 posto svemira se sastoji od plazme, gotovo savršeno provodljive sredine koja pokazuje jake električne karakteristike i koje astronomi gotovo uvijek ignoriraju; čitav svemir vrvi od naelektriziranih čestica.

Mi živimo u električno pokretljivom univerzumu i to je realnost koja se potvrđuje skoro svaki dan iznenađujućim i misterioznim otkrićima. Posljednje otkriće je električni ionski stup (velika koncentracija naelektriziranog plina u ionosferi koji se proteže sve do svemira) i koji je detektiran iznad Etiopije. Prije nekoliko godina je sličan fenomen otkriven u SAD. Da nije došlo do poremećaja u radu GPS sistema, pitanje je da li bi znanstvenici obratili pažnju na ovu pojavu. Ali funkcioniranje GPS-a je moćnim vojnim stratezima danas veoma važno. Tako je i teorija o električnom svemiru konačno otvorila sebi put do javnosti.


Čitav svemir je plazma

svemir je plazmaPlazma se često smatra posebnim stanjem materije za razliku od nama poznatih i bliskih stanja kao što su čvrsta materija, tekućine i plinovi. No, ukoliko bi se atomi još više zagrijavali, došlo bi do njihovog cijepanja i odvajanja elektrona i protona od jezgre. Tako bi nastali slobodni naelektrizirani ioni i elektroni. Ovakvo stanje u kojem se slobodno kreću pozitivne i negativne čestice naziva se plazmom i to se smatra četvrtim stanjem materije. Zapravo je to prvo, osnovno stanje materije.

Električna sila između različito naelektriziranih iona su redovi magnitude jači od bilo koje mehaničke sile, čak i one koja proizvodi gravitaciju. Ogoljena električna snaga je 39. red magnitude (jedna tisuća milijardi milijardi milijardi milijardi) puta jača od gravitacije. Plazma prožima čitav svemir i u njoj se nalazi i naša galaksija Mliječni put i Sunčev sustav. Oblak čestica koji stvara solarni vjetar je plazma. Naš čitav Mliječni put sastoji se od plazme. U stvari 99% čitavog svemira je plazma, tvrde Talbot i Thornhill.

Slobodno naelektriziranje čini plazmu veoma provodljivom za električnu struju koja stvara elektromagnetno polje, a ono opet generira električnu struju. Magnetnih polja ima svugdje u svemiru čak i u “praznom” međugalaktičnom prostoru. A magnetna polja ne mogu postojati bez električne struje. U ovakvom magnetnom polju, stvaraju se snopovi čestica, širok spektar radijacije (radio valovi, svjetlost, mikrovalovi, X-zrake, gama i sinhrotronske radijacije). Upravo sve to postoji u svemiru.

Električna struja stvara i posebne stanične regije plazme sa sličnim osobinama, na primjer, magnetosferu i međuplanetarnu sredinu. Dakle, plazma se sama organizira. I to je njeno osnovno svojstvo. Plazma tipično uzima oblik neutralnog plina koji se pojavljuje negdje kao plinski oblak ili naelektrizirani snop iona (kao iznad Etiopije), ali može uključiti i prašinu i trunje pa se to naziva “prašnjavom plazmom”.

“U električnim poimanjima, naelektrizirane čestice nisu ograničene standardnom kinetikom plina. U stvari, u plazmi mi često vidimo naelektrizirane čestice ubrzane do blizu brzine svjetlosti”, objašnjavaju Talbot i Thornhill. Vidljivi dio svemira se sastoji skoro potpuno od električno aktivne plazme i ona je ta koja stvara zvijezde, galaksije, planete, komete...

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream