Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sloboda ima svoju cijenu – platite ju!

  • Petak, 07 Kolovoz 2015 11:14
  • Pročitano 1771 puta

Zdravlje je sloboda od bolesti. Unutarnji mir je sloboda od stresa, brige, problema... Ljubav je sloboda od straha. Kako doći do svega toga kada se bojimo? 

Piše: Maja Vodopija, astrohorus.com

Strah od materijalne nesigurnosti, strah od smrti, bolesti, nesreće, strah od straha! Zarobljeni smo vlastitim strahovima od raznoraznih mogućih opcija koje se najčešće ne ostvaruju, no na vrlo suptilan način kreiraju našu realnost držeći nas zarobljenima u začaranome krugu straha. Strah je jedina i najveća prepreka potpunoj ljudskoj slobodi, no ipak tako teško premostiva.


Strah je SAMO strah!

Strah je samo strah!Znanstveno je dokazano da se većina naših strahova uopće ne ostvaruje. Čak štoviše, istraživanja su pokazala začuđujuću činjenicu, a to je da se manje od 5% ljudskih strahova uopće ostvaruje. Idete na put avionom i bojite se da će se avion srušiti. Dijete vam boluje od gripe, a vi ste u svome umu već projicirali najgoru moguću varijantu. Bojite se da ćete ostati bez posla. Bojite se da će vas partner prevariti, razočarati, ostaviti...

Bojite se toga ili tome sličnoga i ne bojite se samo vi, boje se milijarde ljudi na našoj planeti. A velika većina svih tih strahova se zapravo uopće i nikada niti približno ne ostvaruje! Većina ljudskih strahova potpuno je iracionalna i nema nikakve veze sa konkretnim događajima. No ipak, njihova je moć toliko velika da nas drže zarobljenima u pasivnom osjećanju istih i na taj način uzimaju nam ogromnu i dragocjenu energiju. Odakle dolazi taj strah i kako ga se osloboditi? Što je to u nama ljudima da postoji plodno tlo za razvoj tolike količine straha?

Nagoni i strah od smrti

Strah od smrtiPoznato je da nama ljudskim bićima na biološkoj i reproduktivnoj razini upravljaju dvije duboko nesvjesne sile, dva nagona. Jedan je nagon za preživljavanjem, a drugi je nagon za produženjem vrste. Nagon za preživljavanjem se u stvarnome životu manifestira kao želja da što duže i kvalitetnije živimo. Kako bi to ostvarili, potrebna nam je materijalna sigurnost tj. krov nad glavom, dovoljno sredstava da si priuštimo bolje, zdravije i kvalitetnije.

Iza takve potrebe zapravo se skriva strah od smrti. Fokusirajući se sve više i više na materijalno, postajemo pak sve više vezani uz materijalne stvari, sve nas je više strah da nećemo imati dovoljno ili pak da ćemo izgubiti ono što imamo. Rezultat toga je poistovjećivanje života samoga sa materijalnim stvarima. Drugi nagon, tj. onaj za produženjem vrste čini nas pak potrebitima za pronalaženjem ljepšeg, uspješnijeg i bogatijeg partnera s kojime ćemo ući u genetsku kombinaciju kako bi živjeli dalje kroz novorođeno biće. Kroz to biće, dijete, živjet ćemo i dalje, čak i kada nas ne bude više tu... To je nesvjesna ideja koja nas u vidu seksualne energije tjera na djelovanje u ovome svijetu, da živimo kroz svoju kreaciju, a zapravo je također strah od smrti.

Kao što vidimo, oba nagona zapravo su određeni poriv da pobijedimo smrt, bilo kroz dužinu vlastitog života ili kroz život svojih potomaka. No, jasno je da to u biti nije prava pobjeda nad smrću i upravo zato osjećamo duboko nesvjesni strah od smrti. Taj strah u stvarnosti se manifestira kao mnoštvo drugih strahova, a zapravo su svi oni samo varijacija straha od smrti. I strah od bolesti, neuspjeha i pada aviona, prevare, sve su samo strah od smrti.

Pobjeda nad strahom

pobjeda!I kako pobijediti strah? Samo na jedan način, istinskim znanjem! Čovjek koji iskreno i duboko vjeruje u postojanje besmrtne duše, neće se naći zarobljenim u strahu od smrti, niti će bazični nagoni njime manipulirati kao lutkom na koncu. On neće život provesti trčeći za materijalnim stvarima i robujući seksualnoj energiji. On će živjeti u materijalnome svijetu i uživati u životu, ali neće svoju ljudsku vrijednost identificirati sa time koliko stvari ima. On će biti aktivno, spolno biće i roditelj ako to odabere, ali neće na svoje dijete projicirati svoje želje, niti pokušavati živjeti kroz njega.

Istinski slobodan čovjek je onaj koji ne robuje nagonima, već ih prihvaća kao dio svoje ljudske prirode. Slobodan čovjek zna i živi istinu da je duša vječna i besmrtna. Mi nismo tijela koja imaju dušu, mi smo duše koje imaju tijela. Ako ćemo ulagati u taj besmrtni, božanski dio sebe svjesnim radom na budnosti duše, s vremenom ćemo nadići nagone i tako pobijediti svaki strah. Transformacijom nižih i destruktivnih elemenata našeg bića u uzvišenije i kreativne, osloboditi ćemo novu energiju na čijim krilima ćemo se vinuti u duhovne visine svoga pravog bića!


Konačno - sloboda!

konačno sloboda!Prehodati ćemo tako uzak most koji vodi iz tame nesvjesnih nagona ka blještavoj bijeloj svjetlosti naše svijesti. Pročišćavanjem ćemo pronaći kamen mudraca koji će nam poput unutrašnje svjetiljke uvijek upaljene, pokazivati put ka potpunoj slobodi. I onda kada budemo spremni platiti ultimativnu cijenu, predati strah tj. odreći se iluzije smrtnosti i zarobljenosti u materijalnom svijetu, biti ćemo zaista slobodni. Da, trebamo se odreći toga velikih i strašnih laži, uloga koje igramo, projekcija, očekivanja, nadanja i svih ostalih iluzornih čahurica u koje bježimo pokušavajući pobjeći od smrti. Sve to trebamo odabrati ne nositi sa sobom dalje kroz život.

Upravo tolika je cijena slobode, ne košta ništa! Možda ćemo tada poželjeti se zahvaliti iluziji straha što nas je potakla da krenemo na put ka slobodi, jer strah je upravo to - samo iluzija koja nas sprječava da vidimo svoju pravu prirodu! Cijela priča o nagonima koji djeluju kroz naše nesvjesno, slikovito je opisana s tarot kartom Mjesec, pošto on ujedno i vlada nagonima, a prekrasno objašnjenje iste, dala je autorica čije riječi ponekad koristim kao svoje, Elizabeth Haich. Njeno remek djelo „Inicijaciju“ ovom prilikom preporučam svim istinskim tragateljima za krajnjom istinom!

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream