Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Om Namah Shivaya – kraljica svih mantri

  • Subota, 20 Prosinac 2014 17:03
  • Pročitano 5185 puta

Nemoguće je objasniti slavljenje Namah Shivaya, kaže Shiva Purana, čak i da pokušavamo milijunima godina. Svatko tko je doživio ovu mantru može cijeniti tvrdnju mudraca koji su je željeli opisati.

Opisuju je kao bliješteće sunce ili onaj najdublji osjećaj u čovjeku ili remek djelo umjetnosti. Ipak, oni koji zapisali zapise ne mogu opisati i izraziti neizrecivu moć i ljepotu koja je sadržana u tih pet slogova.


Kruna svih mantri

kruna svih mantriIako ima mnogo mantri koje objavljuju Purane, nijedna nije kao ova; Ona je kruna svih mantri. Svi su je zapisi opisali, sve Vede, Shastre i Upanishade sadržane su u njoj. Om Namah Shivaya, kažu zapisi, sam je Shiva u obliku zvuka – čist, savršen i sveznajući. Kada Shiva uništava svijet – kada sve stvari, pokretne i nepokretne nestanu i sve se stopi u njegov uzrok, Shivu, sve se smješta u Namah shivaya.

Svi su elementi i moći sadržane u njezinim slogovima i latentnom obliku. Na kraju jednog takvog kruga, kada Shiva želi obnoviti svijet, on ovlašćuje Gospodara Brahmu da stvori tri svijeta dajući im panchaksaru ili pet -slogovnu mantru, Om Namah Shivaya mantra.

Da bi mu pomogao u njegovom zadatku Brahma je stvorio deset mudraca i nakon izvođenja stogodišnje pokore, Shiva im je objasnio potpuno značenje mantre. Oni su tada stvorili svijet bogova, asure i ljudska bića na veličanstven način. Mantra je stvorila kreaciju i kroz mantru svijet je spoznao svog Stvoritelja.

Shivin dar čovjeku

Shivin dar namaOm Namah shivaya mantra, Shivin je dar nama. Poklonjen nam je da bismo mogli ponovno spoznati sebe kao Shivu. Ovaj svevišnji oblik odražen je u značenju mantre.

Namah znači klanjam se i Shiva je onaj koji je milostiv, Gospodin koji je postao sve. Kada onaj koji ponavlja mantru kaže klanjam se Shivi, on se klanja Svijesti koja boravi u njemu i u svakoj stvorenoj stvari, pokretnoj i nepokretnoj, osjetilnoj, neosjetilnoj. Mantra završava slogom aiya koja označava aoyakam – jedinstvo individualne duše s Vrhunskom Dušom.

Ponekad se mantra izgovara kao Om Namah Shivaya – tako se izgovara u Siddha Yogi. Dodatak Om kao izvor svih zvukova, čini mantru još većom, kaže Purana; tako se na savršenstvo dodaje savršeno.

Mantra za svakoga

mantra za svakogaOva je mantra izvorno "od Shive ne samo ljudima čistog srca već svakomu" i Shiva Purana kaže da svatko može doživjeti njezinu moć i snagu. Ona je efektivna čak i za one sa izopačenim gledištem koji su pohlepni, okrutni, nezahvalni, okaljani strašnim grijesima, mentalnim, verbalnim i fízičkim.

Om Namah Shivaya, Shivina je mantra (molitva), božanskom uništavatelju svih negativnih tendencija. Shiva oslobađa kroz promjene i prevrate. Ekstremno pročišćavanje. Njegova mantra daje harmoniju i stabilnost, intuitivno znanje, integriranje uma i intelekta, jako veliku snagu u duhovnoj praksi i zaštitu od negativne karme, podaruje sve duhovno i materijalno.

Preuzeto s portala Bioenergija Beloša

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream