Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Misli utječu na tijelo i više nego li mislimo

  • Srijeda, 29 Siječanj 2014 12:36
  • Pročitano 4332 puta

Ono s čime se stoljećima susreću duhovni praktikanti, a što se nije moglo znanstveno dokazati, danas je znanstvena činjenica - naše misli utječu na naše fizičko tijelo. Na koji način se to dešava i koje misli su najblagotvornije i iscjeljujuće predstavili su nam smjeli znanstvenici.

Piše: Luka Rocco

Znanstveni dokazi

Andrew NewbergNaše misli potiču niz sofisticiranih, biokemijskih procesa koji, ovisno o kvaliteti misli, potiču revitalizirajuće i progresivne ili pak smrtonosne i degenerativne procese unutar našeg fizičkog tijela.

Bruce Lipton („Biologija vjerovanja“), Andrew Newberg i Mark Waldman („How God Changes Your Brain“) te  Candice Pert („Molekule emocija“) samo su neki od mnogih znanstvenika i autora koji pomiču granice shvaćanja konzervativnog i tvrdoglavog svijeta znanosti.

Oni u svojim djelima i studijama dokazuju kako naše misli određuju zdravstveno stanje našeg tijela i našeg mentalnog stanja. Sada to više nisu praznovjerja ili teorije već čvrsta realnost.


Neurokemikalije

strah je uzrok bolestiPo istraživanju Dr. Andrew Newberga, profesora na sveučilištu u Pennsylvaniji, prva misao i briga čovječanstva je novac, to jest, strah od njegova gubitka. Dakle, najjača misao koja pogoni moderno društvo je neki oblik straha.

Ta vrlo negativna emocija u nama proizvodi brojne neurokemikalije koje dugoročno krajnje destruktivno utječu na rad našeg organizma. Strah je impuls koji čovjeku signalizira da je u opasnosti i proizvodi neurokemikalije koje bi trebale potaknuti organizam sa nizom bio-kemijskih procesa da brzo reagira i smogne snage za bijeg od opasnosti.

Ukoliko osoba živi u strahu ili je njemu često izložena, bolest je samo prirodna posljedica utjecaja naših vlastitih neurokemikalija na naše tijelo. Neurokemikalije su organske molekule koje proizvodi naš mozak, a koje imaju za zadatak upravljati različitim funkcijama ljudskog tijela (dopamin, serotonin, GABA, glutamat…).


Kako to sve funkcionira?

privid stvarnostiZbog čvrstog i krutog pogleda na stvarnost imamo problema sa shvaćanjem štete koju si nanosimo lošim mislima. Mi misli uzimamo kao nešto nestvarno ili neostvareno. Mozak, s druge strane, vidi svaku našu ideju i misao kao stvarnost i uopće ne griješi.

Dat ću jedan primjer. Zamislimo na tren da ulazimo u garažu u kojoj je polumrak. Kad otvorimo vrata na podu spazimo sklupčanu zmiju. U nama se javlja strah od zmije koja nas može ugristi i osjećamo kako nam se strah širi tijelom uzrokujući brojne bio-kemijske reakcije.

Oblije nas hladni znoj, osjećamo kako nam koljena podrhtavaju, a srce nam počinje jače kucati. Međutim, kad upalimo svjetlo shvatimo da je ta zmija samo komad smotanog konopa koji beživotno leži na podu.

Ta zmija je za naše tijelo bila i te kakva stvarnost, sve dok nismo shvatili da zmije zapravo nema. Tijelo je reagiralo jer je pomislilo da je u opasnosti. Na isti način, ali manje očit djeluju i druge razne misli koje prolaze našom glavom. One nas podsjećaju na neke situacije koje su nam se već dogodile ili na situacije koje bi nam se mogle dogoditi. Naše tijelo to proživljava i reagira na naše misli kao da su one stvarni događaji.

To je stoga što se razni događaji stvarno odigravaju u našim mislima, a naš mozak, kao što smo već rekli, to prepoznaje kao apsolutnu stvarnost.


Graditelj našega tijela

graditelj našeg tijela i dušePo uistinu revolucionarnim otkrićima već spomenutih Dr. Andrew Newberga i Mark Waldmana, ipak je dobrostivi Bog taj koji nas održava na životu i koji nam donosi zdravlje i sreću. Oni su dokazali da mozak osobe koja misli na Boga koji je plemenit, suosjećajan i dobrostiv, bez obzira na ime ili pojam kojim ga zove, počinje razvijati svoje uspavane potencijale i potiče samoobnavljajuće procese unutar tijela.

Mozak tada luči neurokemikalije koje aktiviraju neaktivne dijelove mozga i blagotvorno djeluju na cijelo tijelo te na zdravstveno stanje osobe. Ukoliko osoba misli na osvetoljubivog ili agresivnog boga, efekti su razarajući. Mozak luči neurotoksine koji uzrokuju polaganu destrukciju tijela. To je jedna od prvih znanstveno dokazanih činjenica te vrste.

Kao što vidimo, naše misli određuju naše zdravstveno stanje. Stoga pozivam sve na opuštajuću relaksaciju u kojoj ćemo inspirirati naš mozak da misli na Boga koji je plemenit, suosjećajan i dobrostiv :)

 

Ocijeni sadržaj
(14 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream