Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Postom do blaženstva

  • Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 15:21
  • Pročitano 4491 puta

Nije slučajnost što višetjedni postovi koji prethode najvećim kršćanskim praznicima počinju baš u jesen i u proljeće- upravo u ovo vrijeme prirodna medicina savjetuje potpuno čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Religije su oduvijek pridavale važnost održavanju zdravlja tijela što se vidi u Judaizmu (košer prehrana), Islamu (post pred ramazanski bajram i kurban bajram), pa i Kršćanstvu (Božićni i Uskršnji post u pravoslavnom kršćanstvu), a o povezanosti tjelesnog i duhovnog zdravlja govori i poznata narodna poslovica: u zdravom tijelu, zdrav duh. Neka tijelo, misli i srce budu hram Božanskim kvalitetama!

Piše: Ana-Marija Milaković

Osnovni cilj posta je očišćenje duše i tijela od tjelesnih i duševnih strasti, kao i slavljenje Boga i njegovih svetih. Na post nailazimo u mnogim religijama, međutim njegov puni smisao se ne odnosi samo na tjelesno suzdržavanje, već podrazumijeva i duhovni rast koji dolazi sa promjenom mentaliteta. Pravi post ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu. Sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane i izobilnih jela, ali prvenstveno u suzdržavanju od loših misli, riječi, želja i djela, zavisti, ogovaranja, mržnje i svakog grijeha. Osoba koja vrši samo tjelesni post se uspoređuje sa čovjekom koji je sagradio lijepu kuću, ali živi u njoj sa zmijama i škorpionima.

Post umnožava ljubav i molitvu i lijek je za duševne i tjelesne bolesti te zaštita od svih zlih misli, želja, osjećaja i djela, o čemu je i sam Krist govorio: „Ovaj rod (demoni) se izgoni samo postom i molitvom". Postom se duša i tijelo pripremaju da postanu hram Duha Svetoga. Kada se čula povuku od posne hrane, kada molitva umiri misli, srce se otvara za Božju milost, riječ i ljubav. Kada se nađemo meka srca pred Tvorcem, duhovno blaženstvo i sreća tada su neizbježni.


O kršćanskom postu

Kršćanski post vodi porijeklo od Gospodina Isusa Krista koji je i sam postio četrdeset dana prije nego što je počeo propovijedati. Prije njega je postio i Prorok Mojsije kao i drugi Proroci, a također i Apostoli. Prva Božja zapovijed u Raju bila je zapovijed o postu, tj. o suzdržavanju. Otuda je i prvi čovjekov grijeh bio grijeh protiv posta. Krist nas uči da postimo tajno, bez licemjerja, za razliku od farizeja koji su svojim javnim postom željeli steći ljudsku slavu. Postom se izražava obraćenje čovjeka Bogu, njegova skrušenost i pokajanje. 


Posna hrana

U davnoj prošlosti, pojam posta obuhvaćao je potpuno suzdržavanje od bilo kakve hrane, da bi kasnije poprimio smisao suzdržavanja od jedne vrste hrane koja se naziva "mrsnom", tj. onom koja u sebi sadrži masnoće životinjskog porijekla, ali, u određenim razdobljima i od hrane koja je spremana na biljnim masnoćama (post „na vodi“). Na Badnji dan, čak i oni koji ne poste, neće mrsiti jer je post na Badnjak duboko ukorijenjen u narodnoj tradiciji. U vrijeme posta potrebno je više hraniti dušu molitvom i riječju Božjom nego tijelo hranom i tjelesnim uživanjima. Nije dovoljno postiti samo djelima i riječju, već i mislima. 

Najvažnije u duhovnom postu je potpuno udaljenje od svega što vodi grijehu. Što se tiče suzdržavanja od hrane, tu ne postoji jedno pravilo, dobronamjerno se može prilagoditi uzrastu, zanimanju kao i stanju tijela.  Savjetuje se korištenje hrane koja se lako nabavlja te je najvažnije posvetiti je Bogu s ljubavlju, zahvaliti mu i zamoliti ga da u nju unese svoju ljubav i milost.


Dani za post tijekom godine

Srijeda i petak su se od najranijih dana smatrali danima posvećenim postu i molitvi. Post srijedom je određen u znak sjećanja na Judinu izdaju Gospoda Krista, dok se petkom posti jer je Gospod toga dana razapet na križu. Od starine ovi posni dani se poste „na vodi“, dakle bez upotrebe ulja.


Post i milostinja

Post je neraskidivo povezan s milostinjom i zato nas stari kršćanski pisci uče da višak novca koji se uštedi na umjerenoj prehrani u periodu posta, možemo udijeliti kao milostinju siromašnim i bolesnim te tako uskrativši suvišno tijelu, darujemo potrebno duši.


Post i molitva

Kaže se da duša ima dva krila kojima leti nebu: post i molitvu. Molitva je uz tjelesni post najjače oružje za borbu protiv strasnih misli i maštarija. Molitva može biti molba, zahvala, razgovor s Bogom ili slušanje i služenje Bogu. U vrijeme posta se savjetuje izbjegavanje svakog slavlja i zabave, a supružnicima i tjelesno općenje, uopćeno treba izbjegavati sve što nije u vrlini i sve što nas okreće prema van umjesto prema unutra. Ne zaboravimo, Božanskom nije potreban naš post i gladovanje, već nama samima kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom te postala sposobna da prime Božju milost i pomoć.

Kaže se da redovito držanje svetog posta donosi mnoga dobra i privlači Božje blagoslove na naše domove i obitelji. Ovo vrijeme Božićnog posta zato iskoristimo za rješavanje izvanjskih i unutarnjih konflikta te duhovni rast. Tako ćemo biti spremni da primimo i darujemo Ljubav na najveseliji Kršćanski praznik- Božić!


Svevremenski inspirativni govori Ivana Zlatoustog

Tjelesni post je sam po sebi beskoristan:
„Ne govori mi: Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnjevnog čovjeka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si tijelo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema stjecanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tijela, zabludjela, zašto kažnjavaš slugu njezinog - svoje tijelo? Ne hvali se tjelesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje...“

O istinskom postu:
„Kažeš da postiš. Uvjeri me u to svojim djelima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udjeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lijepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tijela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putovima grijeha. Oči neka poste tako što strasno neće promatrati lijepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih riječi i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“

 


 

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream