Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Energetski centri ljudskog tijela

  • Utorak, 12 Studeni 2013 11:01
  • Pročitano 4085 puta

Ovdje ću ukratko predstaviti glavne funkcije energetskih centara koje mogu biti od pomoći u boljem razumijevanju suptilnih tijela, duhovnom rastu te tretiranju uzroka bolesti i izlječenju. Nešto više o vježbama energetskih centara i njihovom razvijanju pa i o njihovim osobinama reći ću u članku "Praktične vježbe u održavanju zdravlja."

Piše: Luka Rocco

Korijenski centar

Korijenski centar ili Muladhara čakra prvi je energetski centar koji predstavlja oslonac ili temelj cjelokupnog energetskog stanja čovjeka. Ona se nalazi u praničnom tijelu između anusa i reproduktivnog organa ispod trtice, a odgovara križnom (sakralnom) pleksusu u živčanom sistemu i kontrolira spolne žlijezde u endokrinom sustavu. Njena boja je crvena. Ova čakra, kao najniža kod čovječjeg suptilnog tijela i najviša kod životinjskog, predstavlja granično područje evolucije svijesti između životinjske i ljudske.

Korijenski centar podržava rad sakralnog pleksusa i spolnih žlijezda. Ona spaja energetsko tijelo čovjeka sa energetskim tijelom Zemlje te tako pruža potporanj višim čakrama. U njoj je smještena kundalini, oblik životne energije koji ubrzava duhovni rast i unapređuje rad energetskog tijela svojim vibracijama. Muladhara kontrolira sustav izlučivanja mokraće kod fizičkog tijela i osjetilo mirisa, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu kostiju. Ova čakra također svojim radom utječe na mentalno suptilno tijelo. Ukoliko pravilno radi potiče kreativnost i buđenje novih sposobnosti, a ukoliko je blokirana, uzrokuje nesvjesnost, nezainteresiranost i neznanje. To znači da životna energija iz prve čakre ne može putovati svoji prirodnim tokom prema Krunskoj čakri te ostaje blokirana. Tako se stvaraju karakterne i mentalne odlike koje su ovisne isključivo o preživljavanju fizičkog tijela i zadovoljenju njegovih potreba; hranjenje, razmnožavanje i branjenje.


Seksualni centar

Seksualni centar ili Svadhisthana čakra drugi je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu u predjelu gdje se spajaju trtica i križna kost, a odgovara hipogastričkom pleksusu i nadbubrežnoj žlijezdi čiji rad kontrolira. Njena boja je narančasta. Ova čakra predstavlja prvi korak čovječje evolucije svijesti. Svadhisthana kontrolira sustav izlučivanja hormona kod fizičkog tijela i osjetilo okusa, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje mesnatog tkiva te cjelokupne regije donjeg abdomena. Ova čakra također ima utjecaj na suptilna tijela jer iz nje proizlazi snaga volje, aktivnost, želja za usavršavanjem i vitalnost. S druge strane, ako je blokirana, potencira negativne karakterne osobine kao što su sebičnost, strast, ponos, zavist, sumnja i lijenost.


Solarni centar

Solarni centar ili Manipura čakra treći je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu na kralježnici iza pupka, a odgovara solarnom pleksusu i gušterači čiji rad kontrolira. Njena boja je žuta. Manipura kontrolira sustav stvaranja krvi kod fizičkog tijela i osjetilo vida, a njen pravilan rad esencijalan je za čistoću i prohodnost nadija te također i za pravilnu probavu i metaboliziranje esencijalnih sastojaka iz hrane. Ona također podržava i održava jetru. Prohodnost ove čakre i njena otvorenost doprinose moći vizualizacije, otvaranja svijesti i razvoja samopoštovanja, a njena blokiranost uzrokuje loše prosuđivanje, depresiju, destruktivnost i slabost.


Srčani centar

Srčani centar ili Anahata čakra četvrti je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu u sredini prsnog koša u visini srca, a odgovara srčanom pleksusu i timusu čiji rad kontrolira. Njena boja su plava i zelena. Anahata kontrolira sustav izlučivanja znoja kod fizičkog tijela i osjetilo dodira, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje kožnog tkiva te je vrlo važan za pravilno disanje i zdravlje dišnog sustava. Ona je povezana sa emocionalnim tijelom i snažnim doživljajima emocija. Njen pravilan rad budi 12 osobina srca (radost, mir, dobrota, strpljenje, ljubav, sklad, jasnoća, suosjećanje, čistoća, razumijevanje, opraštanje, blaženstvo) i pravilno rasuđivanje, a njena blokada donosi nagle promijene u emotivnom stanju, blokiranje emocija i emotivne ispade.


Grleni centar

Grleni centar ili Vishudha čakra peti je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu u području grla, a odgovara karotidnom pleksusu i štitnjači čiji rad kontrolira. Njena boja je ljubičasta. Vishudha kontrolira sustav izlučivanja sline kod fizičkog tijela i osjetilo sluha, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje kose. Njen pravilan rad je također vrlo važan za pravilnu apsorpciju hrane i detoksificiranje organizma. Njena prohodnost donosi vještinu izražavanja i govora te komunikativnost, kreativnost i oslobođenje od kompleksa, dok njena blokiranost uzrokuje komplekse, strahove, nervozu, knedlu u grlu, zatvorenost i govorne mane.


Čeoni centar

Čeoni centar ili Agya čakra (treće oko) šesti je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu u području između obrva, a odgovara leđnoj moždini i hipofizi čiji rad kontrolira. Njena boja je bijela. Agya spada u čakre koje se bave suptilnijim tijelima pa je tako ona usko povezana sa intuitivnim tijelom, a u njoj se spajaju tri glavna nadija; Ida, Pingala i Shushumna. Osobine koju ona potiče su promišljanje, pravilno rasuđivanje, znanje i mudrost. Ona je sjedište unutarnjeg, duhovnog razuma te njena prohodnost donosi razvoj intuicije i sposobnost širokog sagledavanja informacija te vrhunsku logiku. Ona je centar suptilnih čula kojima možemo osjetiti vibracije energija koje nas okružuju i kojima ih možemo asocirati sa odgovarajućim karakteristikama, spoznajama i znanjem. Kao što opipom možemo osjetiti strukturu nekog predmeta i njegovo stanje, tako i ovim suptilnim osjetilima možemo osjetiti tuđe misli, emotivna stanja, intelektualne nivoe te energetska stanja suptilnih tijela.


Krunski centar

Krunski centar ili Sahasrara čakra sedmi je energetski centar koji se nalazi u praničnom tijelu u području na vrhu glave, a odgovara mozgu i epifizi čiji rad kontrolira. Njena boja je dijamantno prozirna. Sahasrara je čakra koja direktno utječe na sva suptilna tijela te se njenim posredstvom mijenjaju suptilni zapisi naših suptilnih tijela. Ona povezuje duhovnu, božansku svjesnost sa duhovnim tijelom te koristi u duhovnoj komunikaciji. Njenim posredstvom osoba može doživljavati stanja blaženosti i pripadnosti duhovnoj dimenziji te se može osjećati kao čista duša. Pravilan rad te čakre omogućuje potpunu uporabu svih dijelova ljudskog mozga i manifestiranje svih njegovih skrivenih funkcija. Ona je ključ kontrole funkcija ljudskog organizma te predstavlja najviši stadij ljudske evolucije.

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream